Augusztus 27-én megkezdődött a tavaly augusztus 21-én az M3-as autópályán halálos balesetet okozott szlovák Eva Varholíková-Rezešová pere. A tárgyalásokat ugyan a Budapest Környéki Törvényszék fővárosi, Thököly úti épületében tartják, azonban a Gödöllői Járásbíróság tárgyalja.

Az egyrendbeli, több ember halálát okozó ittas járművezetéssel és közúti veszélyeztetéssel vádolt Rezešová a bíróságon nyugodtan tűnt, relatíve elegánsan jelent meg, fehér, kissé átlátszó felsőben és koptatottnak tűnő farmerben, erősen kisminkelve.

A vádirat szerint így történt a baleset

Az M. György vezette Fiat egy kamiont előzött, amikor Rezešova utolérte, lereflektorozta, M. ezután visszatért a külső sávba, Rezešova pedig ráhúzta a kormányt. Ő ezért jobbra kormányzott. Rezešova lehúzódott a leállósávba, majd az 51. kilométert jelző táblánál visszatért a sávba és a Fiat után ment. Ezután mindkét kocsi előzni kezdett a belső sávban. 4:55 körül Rezešova 170-180 km/órával ment.

A karácsondi M. 110 km/óra sebességgel haladt az M3-ason aznap éjjel három utasával. Az autó teljesen észlelhető volt a derült, száraz időben. Rezešova azonban "ittasságból eredendő figyelmetlenség" miatt, változatlan sebességgel 45-ös kilométerjelzőnél nekiütközött a belső sávban haladó kocsinak. A Fiat Punto azonnal kigyulladt, és 140-150-re gyorsult fel az ütközés miatt. A kamion bal oldali hátsó részének csapódott, majd a szalagkorlátnak, megpördült és a belső sávban forgalommal szemben állt meg, lángolva. A terepjáró felborult és a külső sávban állt meg.

A sérültek sérüléseit sorolta ezután a vádirat: bordatörés, égési sérülések, csonttörések miatt hárman meghaltak, a túlélő nőt 8 napon túli sérülésekkel vitték kórházba, de égési sérülései miatt 23-án meghalt.

Azonban Rezešova szerint...

A vádlott nem kívánt vallomást tenni, azt elmondta, hogy "nem érzem magam bűnösnek, egyik cselekményben sem". Ezért a bíró felolvasta korábbi vallomását. Eszerint a bal sávban kamionokat előzött, hirtelen egy kis autó jött át a sávjába, meglepte a manőver. Szerinte nem is indexelt a Fiat, "semmi esélyem se volt rá, hogy a balesetet megakadályozzam" – mondta korábban. Az ütközés bekövetkeztéig a forgalomra figyelt, nagyjából a megengedett sebességgel közlekedett, és nem volt kábítószer vagy alkohol hatása alatt. Állítása szerint az első pillanatban nem tudta, hogy balesetet szenvedett, aztán megijedt, hogy felrobban a felborult kocsija. "Sokkos állapotban megláttam a folyadékkal teli üveget", meglátta, beleivott, aztán bezárta. A hátsó tört szélvédőn át mászott ki. Odament hozzá egy férfi, talán az előzött kamion sofőrje, aki megkérdezte, minden rendben van-e és van-e valaki még a BMW-terepjáróban. Hozott egy üveg vizet és a másik autóhoz ment. Rezešova az üvegből az első korty után hányingert érzett, abbahagyta az ivást.

Felsorolta a gyógyszereket, amiket köhögés és megfázás ellen szedett, többek között Augmentint. Elmondta a bíróságon, hogy sajnál mindent és részvétét nyilvánítja, de "fokozza" sajnálatát, hogy szerinte ő ártatlan. Valamint "visszautasítja" azokat "a durva, alapot nélkülöző állításokat", miszerint ittasan vezetett és villogott volna a Fiatra, és azt követte volna.