Sok kritika érte a világ 3. legjobb egyetemét amiatt, hogy nem veszik elég komolyan a nők ellen elkövetett erőszakot. Most 8 fiktív történettel próbálják tisztázni, hogy milyen büntetés vár arra, aki nem érti meg, hogy a nem az nem.

A Yale Egyetem pénzügyekért és adminisztrációért felelős titkársága egy útmutatót pakolt össze a diákoknak és a tantestületnek azokról a szexuális helyzetekről, amelyek miatt egy hallgatót kicsaphatnak vagy megrovásban részesíthetnek- írja a vocativ.com. Hogy mindenki értse miről van szó, szépen, alaposan, részletesen, nemsemleges nevekkel tarkítva írták le azokat a szituációkat, amelyeknek komoly következménye lehet.

Az egyik történet szerint két randizó diák közül az egyik már nagyon szeretne szexelni, ám a másik fél vonakodik egy kicsit. Végül csak beleegyezik a szexbe, ám közben arra kéri partnerét, hogy álljanak le, neki ugyanis fáj az aktus. Kérése süket fülekre talál, társa ugyanis még percekig nem hagyja abba. Amikor látja, hogy ez mennyire felzaklatta partnerét, persze bocsánatot kér, és közben arra hivatkozik, amikor rászólt, már késő volt. Egy másik történetben két diák alaposan lerészegedik, majd az egyikük felajánlja, hogy hazakíséri hallgatótársát. Amikor megérkeznek, a "lovagias diák" megpróbál ágyba bújni a másik fiatallal, aki szemmel láthatóan alig tud magáról és aludni szeretne. Kísérőjét ez nem hatja meg, és mivel a másik fél nem egyezett bele a szexbe, ezért neki is búcsút kell intenie az egyetemnek.

Annak sincs jó vége, ha valaki úgy szexel egyik diáktársával, hogy az az elején nem tiltakozik, de aktus közben elbizonytalanodik, és egyébként már korábban is kifejtette, hogy vannak határok, amelyeket ő nem lépne át. Ez persze nem jár kizárással, de azt a felet, aki nem tartja tiszteletben a másik kérését, próbaidőre bocsátják vagy fel is függeszthetik. Az orális szexnek is lehetnek következményei, ha nem is olyan komolyak, csak mondjuk egy figyelmeztetés. Például ha valaki szájjal kényeztet valakit annak reményében, hogy majd ő is hasonló örömökben részesül, ám miután kielégíti a másik felet, hoppon marad.

És hogy miért van erre szükség? Az ismert egyetemnek elég rossz a híre, legalábbis, ami a nőkkel való bánásmódot illeti. 2009 szeptemberében egy olyan e-mail ment körbe a férfi hallgatók között, amely aszerint listázta a női diákokat, hogy melyiket hány sörrel kell leitatni ahhoz, hogy rávehetők legyenek a szexre (valami hasonlót egyszer egy másik egyetemen egy női hallgató is írt már). Majd jött az a videó, amit egy YaleDailyNews nevű felhasználó töltött fel a YouTube-ra még 2010-ben. A felvételen hallható diákok azt skandálják, hogy “a nem azt jelenti, igen; az igen azt jelenti, anál”. Persze lehet, hogy ezt viccnek szánták, de annak elég rossz. Két évvel korábban pedig az egyik diákszövetség két tagja az egyetem nők számára létrehozott központja előtt egy olyan táblával pózolt, amire az volt írva, hogy "Imádjuk a Yale-es lotyókat!"

2011-re pedig még komolyabbra fordult a helyzet, felmerült ugyanis, hogy az egyetem nem kezeli megfelelően a nemi erőszakról, nemi erőszak kísérletéről és a zaklatásról szóló bejelentéseket. Ezután állami vizsgálat indult, és az egyetem hivatalosan is beleegyezett, hogy jobban odafigyel majd. Az új kiadványt valószínűleg azért készítették el, mert többen is kifogásolták azt az augusztusban készült beszámolót, amely öt, tényleg megtörtént esetet taglal. Az egyetem mind az öt alkalommal megfelelő bizonyítékot talált arra, hogy kölcsönös beleegyezés nélküli szex történt, ám sokak szerint nagyon elnézőek voltak, amikor büntetést kellett kiszabni.

Az illetékesek így jobbnak látták, ha tisztázzák, milyen tett milyen következménnyel jár. A Yale megfogalmazása szerint a nem hiánya nem jelent igent, és az, hogy valaki az aktus elején hajlandó valamire, nem jogosítja fel a másik felet arra, hogy későbbi tiltakozását, bizonytalankodását ne vegye figyelembe. A nemsemleges neveket pedig azért választották, mert nemcsak nő és férfi között fordulhatnak elő kényes és durva esetek.

Az útmutató, főleg a történetek fogadtatása elég vegyes. Vannak, akik szerint kicsit tágan értelmezik azt, hogy mit jelent a beleegyezés nélküli szex, és az egyetem falain kívül ezeket nem vennék ilyen komolyan. Az egyik oktató, Ann Althouse blogján kifejtette, nem irigyli azt, akinek meg kellett írnia a jeleneteket, amelyek nevetség tárgyát képezik sokak számára.