A fiatal amerikai nő még tavaly zuhant egy folyóba, sérülésein át húsevő baktériumok támadták meg. Amputálni kellett kezét-lábát, de mostmár úgy jelent meg egy talkshow-ban, hogy műlábain sétált be a stúdióba. 22 millió forintnál is többet érnek műkezei, amiknek ujjait ő maga képes mozgatni, így már magától gépel és sminkel. Hitvallásává vált, hogy az embernek hasonló szörnyűségeken igenis át kell esnie, mert csak abból tanulhat.

A 25 éves, amerikai Aimee Copeland húszas évei katasztrofálisan indultak, de hála az egyre profibb protéziseknek, egyre jobban alakulnak. A Daily Mail cikke szerint tavaly májusban a nő leesett egy csúszókötélről. Egy folyóba zuhant Carrolltonnál, majd a sebeit húsevű baktériumok támadták meg, így amputálni kellett a lábait, hogy ne terjedjen tovább a kórokozó. A karjainak ugyanez lett a sorsa, de mostmár olyan művégtagokat kapott, hogy magától is be tudott sétálni a stúdióba, Katie Couric talkshow-jába.

"Nehéz folyamat, amikor felébredsz reggel, és rájössz, hogy ez a te életed" – mondta Copeland, aki lassan túl lesz ezen, mostmár csak azt nyugtázza reggelente, hogy "ez ugyanaz a hely, ahol voltam tegnap". A műkezei pedig fantaszikusan működnek, már képes kisminkelni magát, fogat mosni, sms-ezni, gépelni, sőt vezetni is. Persze hiába a pozitív hozzáállása, vannak rossz napjai neki is. De felhozta példának, hogy nemrég elesett zuhanyzás közben a New York-i hotelszobájában, de nem volt választása, fel kellett állnia, akármilyen iszonyatos nehéz is. Az egész jelenlegi életfelfogása erre épül: sírhat egész nap, vagy összeszedetten élheti tovább az életét.

A limonádé és pszichológia mestere

"Jobban tud a citromból limonádét csinálni, mint bárki más, akit ismerek" – mondta derűsen a show-ba meghívott apja, Andy Copeland. És valóban hatalmas fejlődésen ment keresztül a nő, aki hozzátette, amikor egy éve először elment Courichoz, még a segítő kutyájára támaszkodott, és nagyon ki volt borulva. De azért is el akart ismét jönni, hogy mindenki lássa, mennyire magára talált. Annyira, hogy augusztusban lediplomázott pszichológiából és a következő mesterképzésén tanul jelenleg szociális munkás szakon.

Egyenként 100 ezer dolláros (22,7 millió forintos) művégtagjait a Georgiai Műszaki Egyetem (Georgia Tech) fejlesztette ki, úttörő kutatással. Hasonló kaliberű ajándékot kapott Atlanta városától is: egy 25 ezer dolláros (5,7 millió forintos) csekket, ami segíthet megalapítani nagy álmát, egy holisztikus központot, ahol a terápián résztvevő, fogyatékossággal élő emberek is átélhetik a természet és a kertészkedés örömeit, és ezzel javulhat az állapotuk.

Katie Couric blogjába is írt egy posztot a fiatal nő, amiben megjegyezte, nagy vágya felmászni egy hegycsúcsra és érezni az arcán egy vízesés permetét. De a legfontosabb tanulságnak azt tartja, hogy mindenki mindig a pozitív pillanatokat részesíti előnyben, és minden negatívat elnyom, holott a fájdalmas tapasztalatokból lehet igazán sokat tanulni és fejlődni.