Az internetes képarchívum szerkesztői remek fotógyűjteményt találtak és tettek közzé. Mindent elkövettek, hogy megtalálják a készítő művészt, aki cserébe perrel fenyegeti őket. Annak örömére, hogy megtalálták.

Fortepan?

A Fortepan egy online archív fotógyűjtemény, ahol 26286 fényképet böngészhet, és tölthet le jó minőségben. További tudnivalókat itt olvashat róluk. Anyagukat, főleg a Balatonon készült képeket, már mi is felhasználtuk,ezekben a cikkeinkben.

Szeptember 2-án a Fortepan online képarchívum blogján a szerkesztők közzétettek egy bejegyzést, amelyben leírták: két éve náluk van egy fotóalbum, amelyben remek felvételek vannak, de nyoma sincs rajta, ki készítette őket. Úgyhogy feltöltöttek néhány képet, és reménykedtek. „Első körben 33 fotót tettünk föl a honlapra, megfejtés a Fórumra azonban még egyetlen képhez sem érkezett, ami nem baj. Hátha ez a kis cikkecske fölkeltette valakiben az érdeklődést és van kedve utánajárni, vajon ki lehet a “velencei album” jó szemű francia szerzője? Minden ötletet szívesen veszünk!"

A nagy keresés sikerrel járt: szeptember 17-én újabb poszttal jelentkezett az oldal szerkesztője, amelyben közölte, megvan az eddig ismeretlen fotós – aki sem neve, sem címe közléséhez nem járult hozzá. Viszont a következő észrevételt tette: „ez a munkafüzet még mindig az én tulajdonomat képezi, ezért arra kérem, hogy a lopott tárgy birtoklását, vagyis az orgazdaság vétségét azonnal szüntesse meg, és ajánlott küldeményként, legkésőbb 2013. szeptember 30-ig címemre postán küldje vissza a füzetet". Sokféleképpen lehet köszönetet mondani, na.

A szerző ezzel a kéréssel is élt: „mivel az IP címek alapján követhető, hogy ki töltötte le a fotóimat, kérem, hogy mindegyiküket keresse meg, és tájékoztassa őket, hogy bár jóhiszeműen, de a képek letöltésével mégis törvénysértést követtek el. Kérje tőlük is, hogy a letöltött fájlokat semmisítsék meg". A szerkesztő válaszát itt olvashatják el, a lényeg, hogy a fotókat már törölték a Fortepan oldaláról.