Tilos szépség-versenyeztetni Franciaországban a 16 év alatti gyerekeket, hozta meg a döntést a napokban a szenátus. Azt, aki mégis így tesz, akár két év börtönre vagy kilencmillió forintra is megbüntethetik. De tényleg ennyire káros a szépségverseny a gyerekekre?

197:146 arányban szavazta meg a napokban a francia szenátus a gyerekszépségversenyek tilalmát, amely szerint a jövőben tilos a 16 év alatti gyerekek szépségipari versenyeztetése. Akit elkapnak ezzel, az akár két év börtönbüntetést, illetve harmincezer euró (körülbelül kilencmillió forint) büntetést is kaphat, írja a Daily Mail. A tilalom, amit a nők jogairól szóló törvényt keretében tárgyalnak, még nem emelkedett jogerőre, ehhez még meg kell vitatnia és jóvá kell hagynia a parlament alsóházának is.

A New York Times azt írja: a  tilalom célja, hogy meggátolják a gyerekek túl korai szexualizálását, amire már voltak ijesztő példák korábban. A legnagyobb port a francia Vogue 2010 decemberi-januári száma kavarta, amiben a mindössze tízéves Thylane Lena-Rose Blondeau felnőttnek sminkelve, öltöztetve, magassarkúban hentereg az ágyon az egyik képen. Ez volt az az eset, ami elindította a franciákat a mostani tilalomhoz vezető úton, amihez aztán csak egyre közelebb jutottak az újabb botrányokkal.

Műmell, műfenék, műkislány

Bár a franciáknál a helyzet még nem is olyan vészes, a döntés érthető annak fényében, hogy tucatnyi szomorú kimenetelű történetet hallani a gyerek-szépségversenyzőkről. Emlékeznek például a négyéves Maddy Jacksonra, aki műmellel versenyzett? Az amerikai kislány kilenc hónapos korában szerepelt először szépségversenyen, aztán mire négyéves lett, az anyja úgy gondolta, ideje, hogy kitömje lánya ruháinak mellrészét, mert úgy jobban hasonlít Dolly Patronra. A kislányból módszeresen kreált bazári majmot az anyja, ahogy ez kiderült a Toddlers and Tiaras (Tiarás togyogósok) című amerikai dokumentumrealityből. Jackson anyja nemcsak a ruha mellrészét, hanem a fenékrészét is kitömi valamivel, végül pedig parókát és kurvás kisruhákat ad lányára, aki egyébként úgy gondolja, cukibban néz ki, ha van melle.

A Toddlers and Tiaras egyébként nemcsak szereplőként, nézőként is veszélyes, ezt példázza a brit Woodall család esete, ahol az édesanya azután kezdte el szépségversenyekre járatni mind az öt gyerekét, hogy megnézte az említett műsort. A család szinte minden pénzét a versenyekre költi, az anya inkább nem eszik, csak jusson pénzük a nevezési díjra. Mert sokba kerül, különösen öt gyerekkel számolva.

"Gyerekenként 5-600 fontba kerül egy verseny. Van a nevezési díj, az utazási költségek, a ruhák és a kozmetikai szerek. Csak a ruhák legalább 3-400 fontba (100-150 ezer forintba) kerülnek, és mindegyiket csak egyszer lehet felvenni. A cipők átlagosan 60 fontba (21 ezer forint) kerülnek, és akkor még nem beszéltünk a sminkről, fodrászról, barnítókrémekről” – mondta korábban az anyuka. "Mindent imádok, ami szépségverseny. Tudom, hogy elég ellentmondásos dolog, hogy az ember a gyerekeit szerepelteti, de szerintem sokan csak túl sokat problémáznak ezen a témán. A gyerekek önbizalma az egekbe szökött, amióta elkezdtek versenyekre járni" – tette hozzá akkor.

Mégis hasznos a gyerekszépségverseny?

Akadnak azonban olyanok, akik Woodall-anyukához hasonlóan arról számoltak be: a gyerekszépségverseny önbizalmat ad a résztvevőknek. A Buzzfeed egyik szerzője, Ashley McCollum hároméves volt, amikor először indult szépségversenyen. McCollum egy egyszerű, középosztálybeli család gyerekeként nőtt fel Dél-Karolinában. Saját bevallása szerint fiús lány volt, mégis jó mókának tartotta a jótékonysági szépségversenyt, így hát elindult rajta. "A szüleim nem vették túl komolyan a hobbimat, de támogattak benne" – írta. A ruháját egy karácsonyi darab kellékei közül szerezték, szóval, ahogy írta is, nem csináltak belőle nagy ügyet, miközben versenytársai hajlakkfelhőben, erős sminkben érkeztek. Aznap ő lett a harmadik udvarhölgy.

Aztán versenyzett harmadikosként is, nyolcadiktól pedig évi két versenyen indult, habár kicsit erősebb testalkata volt a többieknél. Fejleszteni kezdte magát, mert a versenyeken azt is meg kellett mutatnia, hogy tehetséges valamiben – így kezdett énekelni, egészen jól. A kifutón magabiztosnak, legyőzhetetlennek érezte magát. A versenyen interjúkérdéseket is kapott, hát megtanult okosan beszélni és válaszolni a felkészülések során. Néhány versenyen fitneszverseny is volt, ahol shortot és rövid topot kellett viselnie. Hogy ne kelljen szégyenkeznie, fogyni kezdett, és elhagyta étrendjéből a trash-kajákat.

McCollum azt írta: érti ő, miért van rossz híre a gyerek-szépségversenyeknek, de ettől még teljes szívével úgy hiszi, hogy ezeknek köszönheti a magabiztosságát, és a versenyek révén vált azz a nővé, aki ma. A versenyek során legyőzte a bizonytalanságát és a félelmét. "Elbuktam. Aztán sikereket értem el. Folyamatosan azon dolgoztam, hogy jobb legyek, és sokkal egészségesebbé váltam, és jobban figyeltem magamra" - írta. Bátorságot, biztosságot, beszédkészséget, alkalmazkodási képességet is szerzett a versenyek révén, és megtanult küzdeni, és elviselni a vereséget. "A képességek, amiket megszereztemm és a magabiztosság, amit a versenyek révén elértem, hozzásegítettek, hogy túltegyem magam a nehéz időkön, és kérdéseken a színpadon, és azon kívül, az életben is."