Jared James Abrahamsnek az volt a trükkje, hogy behatolt tinilányok számítógépébe, majd átvette az irányítást a webkamerájuk fölött. Így bármikor szabadon készíthetett róluk meztelen képeket, amikkel utólag megzsarolhatta áldozatait. A szövetségi nyomozók végül megtalálták, mindent beismert, de addigra 150 áldozatról 1000 képet gyűjtött össze, Kaliforniától Moldováig. Amerika tini szépségkirálynőjét is megfenyegette.

Letartóztattak egy főiskolai hallgatót az Egyesült Államokban azután, hogy egy ismeretlen több fiatal nő webkameráját feltörte, és így érzékeny információkhoz, képekhez jutott hozzá – írja a CNN. Lehetséges, hogy sikerült a tini szépségkirálynő Cassidy Wolfról is meztelen képeket szereznie, amivel meg is zsarolta őt. A 19 éves Jared James Abrahams a kaliforniai Temeculában fogták el a szövetségi nyomozók. Azóta a szülei 50 ezer dolláros (11 millió forintos) óvadékot tettek le érte, így házi őrizetbe került.

Abrahams azzal trükközött, hogy behatolt áldozatai számítógépébe, és átvette az ellenőrzést a kamerájuk fölött. Így tetszés szerint készíthetett róluk képeket. Egyszerre általában 30-40 gép felett uralkodott, összesen 150 számítógépbe tört be. Ekkor hatolt be a szintén Kaliforniában élő, ekkor országosan még nem ismert Wolf gépébe is. Ő először arra lett figyelmes, hogy a Facebook jelezte, valaki megpróbált behatolni az ő jelszavával a rendszerbe. Leellenőrizte a többi jelszavát és közösségi fiókját, és a Twitterén ekkor már egy félpucér képe volt beállítva profilképként.

Ezután kezdődött a zsarolás: üzeneteket kapott fenyegető hangnemben, amelyben arra kényszerítették, hogy Skype-on küldjön magáról képeket és videókat, vagy egyáltalán tegye azt, amit a zsarolója éppen akar. Azt is írta a fenyegető, hogy sok olyan képe van Wolfról, ami tönkreteheti az álmát, hogy modell legyen, inkább pornósztárrá fog válni. Wolf utólag azt mondta, ekkor csak sikoltozásra volt képes, nem tudta, mit tegyen, "szóval borzasztó volt".

Beindulnak a cyber-columbók

A hatóságok értesítése után beindult a nyomozás: először megpróbálták a zsaroló IP-címét lenyomozni az elküldött e-mailek és más kommunikáció alapján, illetve összekötni olyanokkal, akik fórumokon érdeklődtek webkamerák távoli manipulálásáról, jelszavak megszerzéséről. Aztán lassan gyűlni kezdtek az áldozatok is, akik története mind egy irányba mutatott. Zömük dél-kaliforniai volt, de például moldáv lány is került a zsaroló hálójába. Abrahams állította, mintegy ezer meztelen kép van a birtokában. Cserébe sokszor azt akarta, skype-oljanak vele a lányok. Ebbe sokuk bele is ment úgy, hogy a férfi megígérte, utána törli a beszélgetést. Sokat viszont megtaláltak a telefonját elfogása után.

Június 4-én történt meg az áttörés a nyomozásban, házkutatást tartott az FBI Abrahams otthonában. Ennek során a fiatalember elismerte tetteit az ügynököknek. Utólag kiderült, Abrahams autista, és családja nagyon sajnálja a történteket. Wolf pedig – mint szépségverseny-győztes –több nemes ügy mellett az internetes zsarolás ellen is felemeli a szavát.