A képek alapján már fél évvel a leszokás után is visszanyerheti egy függő egészséges külsejét. Tíz teljesen lecsúszott embert mutattak be, akik végül a tisztaságot választották.

Az internetet már tonnányi olyan képösszeállítás járta be, amin túlnyomó részt metamfetaminfüggő emberek függőség előtti és utáni képét tették egymás mellé. A képeknek komoly elrettentő hatása van, hiszen általában életerősnek tűnő emberekből vált pár év kristályozás után oszladozó arcú csődtömeg.

A projektet elindító recovery.org most úgy döntött, ad némi reményt azoknak is, akik már beleestek az opiátok és kristályok csapdájába, és megfordította a képek sorrendjét: tíz kemény függőt mutat be képekben és pár mondattal, melléjük pedig odarakott egy-egy olyan képet róluk, amikor már lejöttek a drogokról.

Több különösen szomorú esetet is bemutat: a 27 éves Tracy például 12 éves korában nyúlt először tudatmódosítókhoz, és egy kis füvezés után a kokain felé fordult, amit leginkább férfiakkal finanszíroztatott 9 évig tartó függősége idején. “Megbuktam egyszer egy drogteszten, ezért börtönbe mentem. Több bűncselekményt is elkövettem korábban, leginkább lopott dolgokat árultam” – mondta a nő, aki belülről sem látja igazán, mit lehetne kezdeni a függőkkel, pedig a börtönben rengeteg embert látott, akik segítségre szorulnának. Tracy fél éve tiszta.

A 27 éves Kristine öt éven keresztül kristályozott, és bár már 12 évesen kipróbálta az alkoholt, először 21 éves kora körül vallotta be magának, hogy drogproblémái vannak, amiket többek közt akkori barátjának köszönhetett. Az egy éve a leszokást választó Kristine-nek tragédia kellett ahhoz, hogy segítséget keressen, ugyanis elvették tőle a gyerekeit, végül ő is a börtönben tudott leszokni.

Szomorúan telt a 36 éves Kristy életének nagyrésze is, ő tíz évig volt rajta a kokainon, később pedig a cracken, szenvedélyét pedig abból finanszírozta, hogy privát bulikon sztriptízelt, de amikor először került börtönbe, rájött, hogy itt tényleg baj van. Mióta tiszta, több dolog is megváltozott az életében, de a legfontosabb talán a hozzáállása: “Már nem csak a túlélésre játszok” – vallotta be a nő, aki már két éve él drogok nélkül.

A részletes történeteket megnézheti a recovery.org oldalán.