Gulnara Karimova hosszú éveken át azt hihette, bármit megtehet az apja által vaskézzel irányított Üzbegisztánban. Aztán beütött a krach: apja egészsége meggyengült, a hatalmi harc beindult, és kiderült róla, hogy szétlopta magát. Az már csak hab volt a tortán, hogy egy iszlám országban képes volt félmeztelen képeket készíttetni magáról. Apja emiatt úgy begurult, hogy felpofozta a 41 éves nőt.

Az a kényes helyzet állt elő a közép-ázsiai Üzbegisztánban, amikor néhány kompromittáló fénykép világpolitikai problémává növi ki magát. A Daily Mail szerint márpedig az üzbég államfő (pontosabban diktátor), Iszlám Karimov hercegkisasszonyként kezelt lánya, Gulnara ilyen helyzetet teremtett művészinek szánt, olykor félmeztelen képeivel. A helyzet annyira kritikus, hogy a nyugati országok is aggódva figyelik a fejleményeket.

A képek (itt megnézheti őket az Everyjoe oldalán) megmaradtak volna a háttérben, de a hatalmi harcok kiéleződtek, így a titkosszolgálat főnöke, Rusztám Inojatov lecsapta az ezeket tartalmazó dossziét főnöke asztalára. Állítólag Karimov dühében a falhoz vágta mobilját és egy hamutartót (pedig Inojatovot célozta), és 41 éves lányát is kérdőre vonta, majd pofon vágta. Úgy tudni, ezután taskenti rezidenciája udvarán járkált tanácstalanul fel-alá, könnyeket morzsolva.

Iszlám Karimov (1938-)

A háttérről érdemes annyit tudni, hogy Karimov tipikus posztszovjet karriert futott be: mérnökként diplomázott, majd pár évtizednyi mérnöki munka után a kommunista politikában találta magát, gyorsan lépdelt fel a ranglétrán. 1986-ban az üzbég tagköztársaság minisztertanácsa elnökhelyettesévé léptették elő, 1990-ben a Szovjetunió szétesésekor pedig a függetlenné váló Üzbegisztán elnöke lett. Ezután elcsalt választásokkal és alkotmánymódosításokkal önkényesen hosszabbította meg kínzásokkal, sortüzekkel tarkított hatalmát. A politikus jelenleg 75 éves, így komolyan el kell gondolkodnia, ki örökölje birodalmát. Erre a legesélyesebb Gulnara lett volna, egészen a képek publikálásáig.

Gulnarának a képeket talán még meg lehetne bocsátani, de olyan iszonyatos mennyiségű pénzt harácsolt össze illegálisan, hogy az már mindenki szemét szúrta. 400 millió dollárra (87,7 miliárd forintra) teszik az így szerzett vagyonát. Gulnara Karimova emellett üzletasszonynak, diplomatának (ő képviselte egy ideig Üzbegisztánt az ENSZ-ben), popsztárnak, jótékonykodónak, költőnek, mezzo-szoprán énekesnek, designernek és egzotikus üzbég szépségnek tartja, de a fő jellemzője így is, hogy egy oligarcha. Ő is szeret felléptetni külföldi sztárokat, Stinget és Julio Iglesiast is Taskentbe röptette már jó pénzért. Jelenleg azonban Franciaországban és egy másik, meg nem nevezett európai államban is vizsgálódnak ellene.

Gulnara hatalma tehát véges: nemrég közölte, higannyal akarták megmérgezni, szövetségeseit letartóztatják. Az egyik ilyen alkalommal szitkokkal illette Inojatovot, és követelte egy munkatársa szabadon bocsátását. Eközben Karimovnál is betelt a pohár: magához rendelte a főügyészt és a belügyminisztert, és megfeddte őket, amiért nem közölték vele lánya kétes ügyleteit. Utasította őket, hogy az ország korrupcióellenes hivatalának vezetőit tartóztassák le, összesen 18 embert sikerült is, sokan pedig elmenekültek az országból.

Ezt követte Gulnara felelősségre vonása, felpofozása és majdnem megverése, de Karimovot saját testőrei lecsitították. Iszlám Karimov azzal vádolta lányát, hogy szégyent hozott a családjára, és valóban, Üzbegisztánban olyan közutálatnak örvend, mint anno Marie-Antoinette Franciaországban. A nyugati diplomácia most fél a helyzettől: Karimov egyre szenilisebb és szívproblémái vannak, a potenciális örökös pedig elbukott. A hatalomért máris megindult a vetélkedés: Inojatov mellett a miniszterelnök és annak helyettese is ácsingózik, így egy puccs, sőt akár egy későbbi polgárháború sem zárható ki a stratégiailag fontos államban, ami egy köpésnyire fekszik Afganisztántól és az iszlamista szélsőségesektől.