Pénteken tárgyalja a Pécsi Ítélőtábla a Szita-ügyet másodfokon, ekkor fog kiderülni, hogy a három elkövetőnek fenntartják a tényleges életfogytiglani büntetését. Az előzetes információk alapján könnyen lehet, hogy nem lesz nagy változás a büntetésben. P. Erikát, B. Józsefet és K. Józsefet azért ítélte el a Kaposvári Bíróság még tavaly júniusban, mert különös kegyetlenséggel megölték P. Erika nevelt fiát, Szita Bencét.

Update: Cikkünk megjelenése után kaptuk a hírt, hogy az ügyben a tárgyalás előtt nem sokkal mégis benyújtottak bizonyítási indítványt. Információink szerint a pénteki tárgyaláson új szakértői véleményeket kívánnak benyújtani vagy újra akarják tárgyalni valamelyik korábbi szakértői véleményt.

A Szita-ügy két tényleges elkövetője, K. József és B. József a tavaly júniusi ítélethirdetés után egy hónappal arról beszélt, hogy ha másodfokon nem enyhítenek a tényleges életfogytiglani büntetésükön, akkor öngyilkosok lesznek a börtönben.

A Pécsi Ítélőtábla pénteken tárgyalja másodfokon a gyilkosok ügyét, ekkor derül majd ki, hogy megváltoztatják-e a büntetésüket, jelen esetben enyhítenek-e rajta valamennyit vagy sem. Az előzetes információink alapján nem várható, hogy bizonyítási indítványt nyújt be valamelyik fél, ami arra enged következtetni, hogy nem történt az elsőfokú ítélet óta olyan változás, ami alapjaiban formálhatná át az ügyet.

Az ilyen változásokat elővezető indítványokat ugyanis már jóval a tárgyalások előtt be szokták adni. A tárgyalás napján is van még lehetőség bizonyítási indítvány benyújtására, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a bíróság csak a nagyon alapos, nagyon meghatározó indítványokat szokta befogadni. Röviden tehát, a gyilkosok nem remélhetnek sokat a tárgyalástól.

Az elsőfokú ítéletkor sokan szokatlanul súlyosnak tartották a P. Erikára kirótt tényleges életfogytiglani büntetést, mert ő felbujtóként szerepelt az ügyben, a bíróság viszont úgy értékelte, hogy a mostani esetben a felbujtó szerepe olyan jelentős volt, hogy el kellett térnie a bírói gyakorlattól.

"Általában a bírói gyakorlat enyhébb büntetést szab ki a részesekre. Például, ha elmennek betörni, akkor általában enyhébb büntetést kap, aki csak ül az autóban" – mondta a bíró az elsőfokú ítélethirdetéskor, majd hosszasan érvelt amellett, hogy miért kapott mégis P. Erika a tényleges elkövetőkkel azonos mértékű büntetést.

Az elsőfokú ítélet után sem rendeződött a gyilkosok sorsa, nem ült el az ügy. Nem sokkal azután, hogy a férfi elkövetőket börtönbe szállították, megverték őket a rabtársaik. P. Erika ügyvédje pedig visszaadta az ügyet, másodfokon már nem ő képviseli a nőt.

Az elítéltek az elsőfokú tárgyalás során végig egymásra mutogattak, a többiek minél alaposabb bemártásával próbálták menteni magukat, ami ahhoz vezetett, hogy egyre durvább és durvább önellentmondásokba kerültek.

A kegyetlen gyilkossági ügy már a begyűjtött bizonyítékokból viszonylag egyértelműen kirajzolódott, de amikor a második tárgyalási napon a tanúvallomásokkal is szembesítették az elkövetőket, bizonyossá vált, hogy nem fogják olcsón megúszni a dolgot.

A tárgyalás végére a másodrendű vádlott, K. József teljsen összeomlott, az ítélethirdetéskor rohamot is kapott, zokogott. Az elsőrendű vádlott, B. József végig kommentálta az eseményeket, nagyon hitt saját ártatlanságában. A harmadrendű vádlott, P. Erika pedig teljesen rezignáltan vette tudomásul, hogy éppen életfogytiglani börtönbüntetést kap. A felbujtó nevelőanya az egész tárgyalás alatt szótlan és nyugodt volt.

A másodfokú tárgyalást pénteken percről percre követheti oldalunkon.