Putyin: A melegek hagyják békén a gyerekeket

2014.01.22. 10:50
Az orosz elnök kőkeményen küzd azért, hogy a szocsi olimpia idejére elfelejtse a világ, mennyire homofób is ő maga. Azért arra odafigyel, hogy még a melegellenes törvényeken magyarázkodó interjúban is odaszúrjon egyet a meleg közösségeknek. Bojkott ide, tiltakozások oda, a melegek akkor is hagyják békén a gyerekeket.

A legkirekesztőbb téli olimpiának nézünk elébe, már hónapokkal a szocsi játékok előtt nyilatkozatháború alakult ki a melegek ügyében. Oroszországban az utóbbi években jogszabályi úton korlátozták a melegjogokat. Decemberben például nem ajánlották a bevallottan meleg brit színésznek, Sir Ian McKellennek, hogy átugorjon Moszkvába. 2012 őszén pedig Madonna robbantotta fel az orosz közéletet, amikor szentpétervári koncertjén a homoszexuálisok védelme mellett állt ki. Eljárás is indult ellene.

Vlagyimir Putyin orosz államfő azonban most politikusan fogalmazott a kérdésről egy interjúban – írja a Gawker. Az elnök azt mondta, "nem tiltjuk az emberek közötti szexuális érintkezés nem hagyományos formáit", de hozzátette, a homoszexualitás propagandáját viszont igen. Hozzátette, a tiltással nem céljuk bárki után koslatni, mindenki szabadon dönthet a saját életéről, "de kérem, hagyják békén a gyermekeket".

Az orosz melegellenes jogszabályok és hangulat persze már meghozták az eredményüket. Az amerikaiak direkt melegekkel felduzzasztott delegációt küldenek az olimpiára (ahol Putyin szerint nem kell félniük, hogy bántódásuk esik), bár ők legalább nem bojkottálják. Brian Boitano műkorcsolyázó is a csapat tagja lesz, ő pont emiatt vallotta be nemrég, hogy a saját neméhez vonzódik. A celebvilág is kiállt az orosz melegekért, például Doutzen Kroes modell is az Instagramon támogatta a Human Rights Campaignt. Egy olasz sportvezető viszont kiakadt az egészen, főleg a melegekkel feltuningolt amerikai csapaton, bár az ő baja leginkább a politika beszivárgása a sportba.

Orosz-amerikai olimpiai csörték

A hidegháború idején hatalmas presztízskérdést csinált a két szuperhatalom az olimpiákból, az éremtáblázatok megnyeréséért óriási harc folyt az USA és a Szovjetunió között. Ennek mélypontja az volt, amikor az amerikaiak (és szövetségeseik) az 1980-as moszkvai olimpiát, majd a szovjetek (és szövetségeseik) az 1984-es Los Angeles-i olimpiát bojkottálták. Úgy tűnik, idén azért nem tart ennyire mélyen a helyzet.