Friss nyomokat találtak a Portugáliában hét éve elrabolt Madeleine-ről, a brit McCann-házaspár lányáról. A nyomozást 2008-ban leállította a rendőrség, aztán a Scotland Yard közbenjárásával tavaly októberben újra megnyitották az ügyet.

Az akkor mindössze hároméves Madeleine McCann egy családi nyaralás során tűnt el Portugáliában, azóta pedig, számos gyanúsítás, letartóztatás és híresztelés ellenére, még mindig nem sikerült a lány nyomaira bukkanni. Most azonban a Daily Mail szerint új vonalon indultak el a nyomozók: a nyomok egy cigánytáborba vezetnek , amely nem messze áll attól a hoteltől, ahonnan a kislány annak idején eltűnt.

A hírek szerint a Scotland Yard Meia Praia környékén nyomoz, ami mindössze hét mérföldre van Madeleine eltűnésének helyszínétől. Állítólag három betörőt gyanúsítanak a gyerek elrablásával, akik – nyomozók egyik elmélete szerint – azért vitték el Madeleine-t, mert a kislány felébredt, amikor betörtek a McCann család otthonába.

A három férfiről a mobiltelefonjaik adatai alapján tudni lehet, hogy Madeleine eltűnésének idején a környéken voltak, és folyamatosan hívogatták egymást. A lap egy másik forrásra hivatkozva azt írja, mindhárman abban az apartmanházban dolgoztak, ahol a McCann család lakott portugáliai nyaralásuk során. Miattuk került képbe a Meia Praia területén található nyomortelep, amit vándorhalászok alapították. A rendőrök most a helyiektől szereznek információt az ott lakókról.

Az elmúlt időszakban mi is több olyan esetről számoltunk be, amikor szőke hajú, kékszemű kislányokat találtak különböző romatáborokban. Írországban egy romániai családnál találtak egy hat-hétéves szőke kislányt, Görögországban pedig hasonló esettel találkoztak a hatóságok. Ott egy gyerekkereskedelemmel többször vádolt bolgár nő lánya került egy görög romatáborba. A gyereket az ottaniak utcai koldulásra nevelték, pénzért akarták férjhez adni. A portugál rendőrség és a Scotland Yard így azt feltételezi, a szintén szőke hajú és kék szemű Madeleine is hasonló romatáborban van.

Hogyan kezdődött?

2007 májusában ment a McCann házaspár és három gyerekük nyaralni Portugáliába, pontosabban az ország déli részében található Ocean Club üdülőközpontba. Május harmadikán este lefektették a gyerekeket és a szobájuktól néhány méterre található étterembe mentek vacsorázni. Többször is ránéztek a kicsikre, azonban az egyik alkalommal, este 10 körül Madeleine-t nem találták az ágyában.

A portugál és a brit rendőrség azonnal nyomozni kezdett, a család pedig magánnyomozókat bérelt fel. Először egy kétszer is elítélt brit pedofilt vádoltak, aki ártatlannak bizonyult, de halála előtt levélben próbált segíteni a nyomozásban. Még a szülők is gyanúba keveredtek, miután megtalálták a kislány vérét egy autóban, de végül tisztázták magukat. Egy portugál rendőrtiszt könyvet is írt az ügyről, amiben azt állítja, hogy a lány meghalt és a szülők tudtak is erről, de 2009-ben betiltották az írást, a család pedig kártérítési pert indított. Így tett az a Robert Murat is, aki sokáig az egyetlen gyanúsított volt az ügyben, rengeteg újság és tévé is tényként kezelte bűnösségét, de végül kiderült, hogy ártatlan. 160 millió forintnak megfelelő kártérítésre ítéltek 11 újságot és egy tévétársaságot, amiért tévesen bűnösként hivatkoztak rá.