Melvin Morse elismert gyermekorvosnak számított, mígnem kettétörte karrierjét saját kegyetlensége. A férfi nevelt lányának életét teljes kontroll alatt tartotta, miközben gyakran azzal kínozta, hogy a csap alá nyomta a fejét. A kislánynak halálfélelme volt, a férfi ügyvédje szerint viszont csak játékosan rá akarták venni, hogy hajat mosson. Legutóbb a CIA csinált ilyet az elfogott tálibokkal.

Bűnösnek találta az illetékes delaware-i bíróság az amerikai Melvin Morse-t, aki a vádak szerint megkínozta nevelt lányát – írja a BBC. A 60 éves gyermekorvos a waterboardinghoz hasonlatos vízzel fullasztási (lásd keretes írásunkat) eljárással kínozta a 11 éves kislányt, többször a csap alá nyomva a fejét.

Morse nem egy ismeretlen figura az Egyesült Államokban. Könyvet írt a gyermekek halálközeli élményeiről, és Oprah Winfrey talkshow-ját is megjárta. Nevelt lánya 2012-ben menekült el tőle, és elmondta, mit élt át. A férfitől elvették a praktizálás jogát, majd letartóztatták.

Az apró keleti állam Georgetown nevű városában tartott tárgyaláson kiderült, hogy úgy nyomta a férfi a lány fejét a csap alá, hogy fulladozott, öklendezett és halálfélelme volt. A lány vallomása szerint 2009-től kezdve legalább négy alkalommal megtette ezt vele a gyermekorvos. Előfordult, hogy a bokájánál fogva cibálta szegényt a murvás garázsfelhajtón. Ezen felül a lány életének minden aspektusát kontrollálta, azt is, mikor és mennyit ehet, és mikor mehet vécére.

Morse ügyvédje, Joe Hurley egészen vidám magyarázattal állt elő. Szerinte a kislány utált hajat mosni, és amikor kedvesen kényszerítették erre, azt hívták ők vicceskedve waterboardingnak. Ráadásul a szokásos ütőkártya is előkerült, miszerint a kislány hazudós természetű. A per további érdekessége, hogy a gyermeke veszélyeztetése miatt 2013-ban szintén bűnösnek kimondott anya, Pauline Morse belement, hogy vallomást tesz férje ellen.

Mi az a waterboarding?

Magyar szó nem igazán van erre a kínzási módszerre, amit az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA alkalmazott a terror elleni háború zenitjén (bár nem ők fejlesztették ki). A fizikai bántalmat nem okozó kínzás lényege az volt, hogy az alanyt hanyatt fektették és lekötözték, a fejére egy törülközőt vagy más textildarabot helyeztek, majd lassan vizet locsoltak rá. Ugyan eközben a kínzott ember kap levegőt, de a tehetetlenség és a fejre locsolt és az orrlyukba befolyó víz érzése heves pánikreakciót és halálfélelmet vált ki benne (bővebben a waterboardingnak szentelt honlapon olvashat róla). A nemzetbiztonsági felhasználás mellett sajnos olykor előfordulnak civil esetek is, ilyen volt a barátnője hűségét így tesztelő férfié is.