Három titkosügynök annyira berúgott Amszterdamban, hogy hazazavarták őket. Egyikük eszméletlenre itta magát, pedig pár óra múlva leszállt az elnöki gép Hollandiában. Nagy a botrány, főleg amiatt, mert pont két éve égette le magát a titkosszolgálat Kolumbiában italozó és kurvázó ügynökökkel.

Három amerikai titkosügynököt küldtek haza Barack Obama elnök hollandiai látogatásáról, mert ittasak voltak – írja a Washington Post. Az egyikőjük annyira berúgott, hogy a hoteljük halljában ájultan találtak rá. A hotel személyzete értesítette az amerikai nagykövetséget a történtekről. A Post szerint a három ember feladata közvetlenül az elnök védelme volt, és a Counter Assault Team (CAT) nevű szervezeti egységéhez tartoztak. 

Ők gyakorlatilag az USA csúcskommandósai, szupertestőrei. A CAT-tagok mesterien lőnek, extrém fittnek és strammnak kell lenniük, ők jelentik az elnök védelmének utolsó bástyáját, ha támadás éri Obamát vagy a konvoját. Van, amikor 12 órás szolgálatot látnak el. Ha nincsenek bevetésen, folyamatos kemény tréningeken vesznek részt, evakuálást, támadást és egyéb összetett helyzeteket gyakorolnak.

Ed Donovan titkosszolgálati szóvivő csak annyit mondott az ügyről, hogy a titkosszolgálat „hazaküldött három alkalmazottat viselkedésük miatt". A három ittas ügynök megszegte azt a belső szabályt, amit egy nagy botrányt kavart kolumbiai eset miatt hoztak. 2012 áprilisában 12 ügynök csapott egy ferde estét, amiben a szesz mellett prostituáltaknak is helyük volt. Az egyik prosti azonban kiabálni kezdett a számláját nem rendező egyik ügynökkel, így kiszivárgott a dolog. Az azóta meghozott szabályok szerint a bevetés előtti 10 órában tilos alkoholt fogyasztaniuk az ügynököknek.

Obama hétfőn érkezett Amszterdamba (ahol a híres Rembrandt-festmény előtt is beszélt), így vasárnap már készen kellett volna állniuk az előbb odarendelt titkosügynököknek. Ehelyett akkor még a berúgásból lábadoztak. Egyikük ráadásul az adott csoport vezetője volt. Márpedig most sok dolguk van: az elnök Amszterdam és Hága után Brüsszelbe utazik, onnan Rómába, majd Szaúd-Arábiába.