Berúgott ügynökök miatt ég Obama

2014.03.26. 12:20
Három titkosügynök annyira berúgott Amszterdamban, hogy hazazavarták őket. Egyikük eszméletlenre itta magát, pedig pár óra múlva leszállt az elnöki gép Hollandiában. Nagy a botrány, főleg amiatt, mert pont két éve égette le magát a titkosszolgálat Kolumbiában italozó és kurvázó ügynökökkel.

Három amerikai titkosügynököt küldtek haza Barack Obama elnök hollandiai látogatásáról, mert ittasak voltak – írja a Washington Post. Az egyikőjük annyira berúgott, hogy a hoteljük halljában ájultan találtak rá. A hotel személyzete értesítette az amerikai nagykövetséget a történtekről. A Post szerint a három ember feladata közvetlenül az elnök védelme volt, és a Counter Assault Team (CAT) nevű szervezeti egységéhez tartoztak. 

Ők gyakorlatilag az USA csúcskommandósai, szupertestőrei. A CAT-tagok mesterien lőnek, extrém fittnek és strammnak kell lenniük, ők jelentik az elnök védelmének utolsó bástyáját, ha támadás éri Obamát vagy a konvoját. Van, amikor 12 órás szolgálatot látnak el. Ha nincsenek bevetésen, folyamatos kemény tréningeken vesznek részt, evakuálást, támadást és egyéb összetett helyzeteket gyakorolnak.

000 Was6168237
Fotó: Jewel Samad / AFP

Ed Donovan titkosszolgálati szóvivő csak annyit mondott az ügyről, hogy a titkosszolgálat „hazaküldött három alkalmazottat viselkedésük miatt". A három ittas ügynök megszegte azt a belső szabályt, amit egy nagy botrányt kavart kolumbiai eset miatt hoztak. 2012 áprilisában 12 ügynök csapott egy ferde estét, amiben a szesz mellett prostituáltaknak is helyük volt. Az egyik prosti azonban kiabálni kezdett a számláját nem rendező egyik ügynökkel, így kiszivárgott a dolog. Az azóta meghozott szabályok szerint a bevetés előtti 10 órában tilos alkoholt fogyasztaniuk az ügynököknek.

Obama hétfőn érkezett Amszterdamba (ahol a híres Rembrandt-festmény előtt is beszélt), így vasárnap már készen kellett volna állniuk az előbb odarendelt titkosügynököknek. Ehelyett akkor még a berúgásból lábadoztak. Egyikük ráadásul az adott csoport vezetője volt. Márpedig most sok dolguk van: az elnök Amszterdam és Hága után Brüsszelbe utazik, onnan Rómába, majd Szaúd-Arábiába.