Nagy bajba keveredett Üzbegisztán pophercegnője, Gulnara Karimova. Közép-Ázsia egyik legnagyobb hatalmú MILF-je addig herdálta az állami vagyont, amíg apja neki nem esett lánya birodalmának. Ő házi őrizetbe került, munkatársait lecsukták, cégeit felszámolták. Karimova kétségbeesésében egy kézzel írt levelet juttatott el a BBC-hez, ebben számol be sanyarú sorsáról. Az átlag üzbégeknek mindezek ellenére nem hiányzik a dőzsölő hercegnő.

Nehéz volt jót írni az üzbég diktátor, Iszlám Karimov lányáról, Gulnara Karimováról, aki az uralkodó apa elkényeztetett kislányává vált, akinek a nevéhez hozzátapadt a korrupció és a pénzszórás. Betegeskedő apja ezt megelégelte, és tavaly egyszer már majdnem meg is ütötte a 41 éves lányát, aki gyakorlatilag kegyvesztetté vált. Az ügyben most érdekes fejlemény történt: állítólag maga Karimova juttatott el egy levelet (pontosabban csempésztetett el) a BBC-hez, amiben sanyarú sorsáról ír.

A BBC újságírójának, Natalia Antelavának küldött levél azért is furcsa, mert a kegyvesztés után még jó ideig aktív maradt a nő, akiről öt hete nem hallani egy mukkot sem. „Kemény pszichológiai nyomás alatt vagyok, vertek is, nem is tudnád megszámolni a horzsolásokat a karomon" – írta az elnök lánya. Azt is kifejtette, hogy házi őrizet alatt, rendőri megfigyelés mellett kell élnie. Mindezt egy kézzel és oroszul írt, majd beszkennelt levélben fejtette ki.

Azt is írta, naiv volt, hogy azt hitte, létezik jogrend az országban. Mostmár bezáratták a tévéadóját, az üzleteit, a jótékonysági szervezeteit, és persze a támogatóit is. Karimovát pedig egykoron az egész ország utálta, dúsgazdag hercegnőként herdálta az állami vagyont, most ugyanez a rendszer ellene fordult. Nagy hibát követett el azzal, hogy nyíltan bírálni kezdte apja uralmának kiszolgálóit, például a biztonsági szolgálat vezetőjét, Rusztam Innojatovot. A BBC újságírójával folyamatosan tartotta a Twitteren a kapcsolatot, de február 16-án felfüggesztették a fiókját, azóta nem adott életjelet magáról. Ami furcsa egybeesés, hogy előző nap a rendőrség megrohamozott egy épületet, amiben korábban érinthetetlennek tartott emberek voltak, ez valószínűleg az ő villája lehetett.

Big Brother üzbég módra

Karimova a levélben leírja, szörnyű úgy élni, hogy kamerák figyelik az életét, fegyveres rendőrök posztolnak a lakása körül, és a kommandósok rajtaütése miatt hatalmas a rendetlenség körülötte. Külön kiemelt egy „bekötött szemű személyt", aki valószínűleg Rusztam Madumarov, Karimova üzlettársa és élettársa lehetett. Őt és Karimova két munkatársát is elhurcolták, és sikkasztással, adócsalással, valuta illegális birtoklásával és pénzmosással vádolták meg őket. (Valóban, svéd újságírók pár éve kiderítették, hogy egy skandináv telekomcég kenőpénzzel került be az üzbég mobilpiacra, a szálak persze Karimova köréhez vezettek. Ez lett Svédország történetének legdurvább korrupciós botránya, amiben hétfő óta Karimova is gyanúsított).

Ő alig tud kommunikálni a világgal, nincs a lakásában se telefon, se internet, se tévé. A lányával sem tud találkozni, aki beteg. Bár egy helyi forrás szerint a 16 éves Iman vele van. Őt az amerikai követség emberei is meglátogatták, mivel apja révén amerikai állampolgár (a követség nem erősítette meg ezt az információt). Karimova szerint apja, anyja és testvérei is benne vannak ebben a zsarolós-befeketítős-kínzós játszmában, és mind őellene harcolnak.

Az utca embere persze nem sajnálja az énekesnői (ld. a fenti videót), ENSZ-nagyköveti és művészeti karriert is befutott egykori sztárt, aki egyfajta Marie Antoinette-je volt hazájának. Szakértők szerint egyszerű a képlet: Iszlám Karimov elnök üzenni akart a világnak, miszerint lehet, hogy öregszik, ám még mindig ő az ország ura, és nem tűri el a kirívó viselkedést a saját lányától sem. Karimova kitart ártatlansága mellett: "Sosem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet egy civilizált, fejlődő nemzetben, amilyennek Üzbegisztán mutatja magát. De közelebbről nézve megmutatta nekem minden ocsmányságát, mindazt, ami itt folyik, és meghallgatva azokat az embereket, akikkel korábban vitám volt, rájöttem, hogy mindez hosszú ideje így történik" – fogalmazott levelében.

Hiteles?

A levél hitelessége persze megkérdőjelezhető. A BBC szerint az biztos, hogy Üzbegisztánból küldte a névtelen feladó, aki magáról csak annyit írt, hogy "megpróbálom helyreállítani az igazságot". Szerinte a levelet az utóbbi napokban írták. A brit hírportál újságírója a stílusból és a nyelvhasználatból elég valószínűnek állapította meg, hogy Karimova írta azt. Legalábbis azt írta, 75 százalék az esélye ennek (hozzátette, a legjobb analízis sem tudja 100 százalékos bizonyossággal megállapítani, kinek az írása olvasható). Mindenesetre birtokában volt Karimova korábbi kézírásának, így össze tudta vetni a kettőt, ebben egy izraeli cirillírás-szakértő is a segítségére volt.