Konka Csaba, a keddi német repülőgépen történt túszejtés magyar hőse gyakorlott életmentőnek számít. Nem először segít szorult helyzetben lévő embereken: két éve egy idős férfi életét mentette meg, tavaly pedig egy nő törte össze magát szó szerint a szeme láttára. Mint mondja, nem keresi a veszélyt, valahogy mindig megtalálják ezek a helyzetek. A Velvet stábja otthonában látogatta meg a "magyar Rambót".

Újszászon, az észak-alföldi csendes településen ezidáig legfeljebb a választási kampány kavarhatta fel az állóvizet, szerda reggelre azonban a város hangos találgatások színhelyévé vált: a kocsmárostól a közértesig mindenki egy emberről beszél, Konka Csabáról. Nincs olyan helyi, aki ne hallott volna az újszászi férfi „hőstettéről" és ne azt kérdezné, mi is történt pontosan a Lufthansa járatán kedden.

Mint megírtuk, a München–Budapest Lufthansa járaton véres túszdráma játszódott le. Egy 28 éves koszovói albán férfi a felszállás után pengét rántott, és azzal sebesített meg két légiutas-kísérőt, majd a gép ajtaját akarta kinyitni – az utasok életét kockáztatva. Az akkor még ismeretlen, floridai nyaralásáról hazafelé igyekvő magyar férfi ekkor teperte le.

A vérző halántékhoz szorította az ujját

Nem a keddi volt az első eset, hogy Konka Csaba életet mentett. Barátnője a Velvetnek elmondta, hogy két éve egy bajba jutott idős férfin segített. 

„Kocsival tartott hazafelé, amikor egy előtte bicikliző bácsi elvesztette az egyensúlyát, és elesett. Azonnal odarohant, és a vérző halántékához szorította az újját, miközben a mentőket hívta" – mesélte Mónika, Konka Csaba barátnője. 

„Tavaly egy árokba borult idős nőt láttam meg hazafelé menet, aki, szegény, akkorát esett, hogy az kézfeje teljesen kifordult. Azonnal hívtam segítséget, miközben próbáltam megnyugtatni a nénit" – tette hozzá Csaba. 

A magyar Rambó

„Nem érzem magam hősnek, most sem gondolkodtam, csak cselekedtem – idézte fel a történteket Konka Csaba a Velvetnek. – Az adrenalin dolgozhatott bennem. Ahogy éreztem, hogy nagy bajban van az egyik utaskísérő, máris rohantam előre és próbáltam arréb tenni az albán férfit, hogy ne nyissa ki a repülőgép ajtaját. Most mindenki odajön gratulálni, nagyon kedvesek az emberek."

A Szolnok melletti városkában szinte mindenki arról beszélt riporterünknek, mennyire segítőkész a 40 éves férfi. "Nagyon kedves ember, ha valamit kértem tőle, egy csettintésre elintézte" – mondta Konka Csabáról a boltos, mire több helyi lakos bólogatni kezdett az üzletben, és sorolták a saját történetüket Újszász újdonsült celebéről. 

„Csaba nagyon rendes fiatalember, mindig átjön hozzánk, és megkérdezi, hogy miben segíthet. A kisfia vele lakik, aki szintén nagyon jólnevelt" – jegyezte meg a Konkáékkal szemben élő idős házaspár, akik úgy tudják, feleségével egy éve válltak el, ennek ellenére jó a viszonyuk: „Ami meglepő, tekintve Csaba nőügyeit" – tette hozzá a szomszéd. 

Az újszászi playboy

Konkát korábban szinte mindenki ismerte a városban, hiszen a polgármester mellett dolgozott. „Elvileg ő a polgármester sofőrje, titkára, jobbkeze, mindenese. De azért lett híres, mert sokáig csatárként focizott a helyi klubnál, és a focit itt nagyon szeretjük" – magyarázta az egyik helyi kocsma tulajdonosa. Többen arról számoltak be, hogy nemcsak a fociszurkolók körében volt ismert és kedvelt az egykori csatár, hanem a nők is megvesztek érte. 

„Igazi playboy volt, imádták a nők, amit ki is használt; dehát melyikünk hagyta volna ki az alkalmat" – mondta egy idősebb újszászi férfi. „A környékben nőügyiről is ismert. Nagyon kedves, udvarias és segítőkész, ugyanakkor sokan Casanovaként emlegetik a mai napig" – erősítették meg riporterünknek a helyi takarékszövetkezetben. 

Őrizetben a túszejtő

A 28 éves koszovói albán férfi egy 1 centiméter hosszú, 4 centiméter széles pengével fenyegetőzött a gépen, feltehetően azért, mert nem akarta, hogy kitoloncolják Németországból. A legnagyobb példányszámú német bulvárlap, a Bild beszámolója szerint Magyarországon menekültügyi eljárás folyik ellene, és illegálisan szökött Németországba, ahol elfogták és az elmúlt négy héltben egy passaui fogdán várta a kitoloncolást. 

„Miután sikerült az ajtótól távolabb lökni, farkasszemet néztem vele és láttam a szemén a kétségbeesést és az elszántásgot" – mondta el Konka, akinek a helyi rendőrség és utastársai is megköszönték a bátor tettet.

Miután a gép leszállt, a koszovói férfit a német rendőrök őrizetbe vették, szerdán állt bíróság elé. 

„Testi sértés, túszejtés, a légi közlekedés veszélyeztetése miatt elrendelték a letartóztatását és vádat emeltek ellene. Kihallgatásán elmondta, nem akart Budapestre visszatérni, ezért fenyegetőzött – mondta el a Velvetnek az oberbayerni rendőrkapitányság szóvivője – Az őt kísérő rendőrök nem látták szükségesnek a kíséretet, ezért utazott egyedül a férfi, aki valószínűleg valamilyen testrészében csempészte fel a gépre a pengét" – tette hozzá.