Nagy konferenciát tartottak a kormányzó brit konzervatívok Manchesterben, a sleppjüket is vitték magukkal. Az egyik tisztviselőjük kiélvezte, hogy közpénzen kapott egy lakosztályt egy helyi hotelben: a Grindr nevű appal orgiát szervezett oda a meleg politikusoknak és aktivistáknak. Alakul a botrány, közel a választás.

Egy brit miniszter is érintett abban a botrányban, aminek lényege, hogy egy kormányhivatalnok gyakorlatilag az adófizetők pénzén rendezett melegorgiát – írja a Daily Mail. Történt, hogy a kormányzó Konzervatív Párt konferenciát tartott Manchesterben, amire kivettek több szállodai szobát és lakosztályt. Az egyik ilyenben lakott a meg nem nevezett hivatalnok, aki a melegek ismerkedési alkalmazásával, a Grindrrel hívott fel több meleg aktivistát és politikust egy szvingerpartira. Ha ez még nem lenne elég, a 70 ezer fontot (25,9 millió forintot) kereső hivatalnok bunkón bánt a személyzettel és túl sokat is ivott. Meg is büntették (bár elbocsátásról nincs szó).

A toryk (a konzervatívok másik neve) konferenciáját szállásostul egy olyan szervezet finanszírozta, ami közppénzből gazdálkodik – írja a lap. A Mail valahonnan azt is megtudta, hogy először egy férfivel chatelt a Grindren a tisztviselő, majd felhívta a lakosztályába. Aztán újabb emberek érkeztek. Így hangzott az egyik üzenet: „Itt vagyok fent a Tory Párttal, és itt van a lakosztályomban pár nagyszerű srác. Minden este partizunk, gyere és csatlakozz!" A másik erre azt válaszolta, hogy benne van, hisz ő is érintett a politikában, lesz legalább közös téma.

Mindenesetre egy civil látta valahogy a grindres beszélgetést, és jelentette a pártnak a történteket. Vizsgálat indult, és a hivatalnokot megrótták. A tömeges légyott amúgy a manchesteri Light ApartHotelben történt, ahol egy lakosztály 2500 font (926,5 ezer forint) körül mozog. A hotel közel van a helyi kongresszusi központhoz, és népszerű a focisták és nőik körében is. Ennek egyik apró oka a mélygarázsa, így be tud a celeb úgy hajtani, hogy megússza a paparazzit.

A konfliktusok gyújtópontjában

2011-ben is érintett volt egy balhéban a férfi: akkor felettese, az ebben az ügyben is érintett tory politikus kérte meg, hogy emelje meg egy másik tisztviselő fizetését, de ezt visszautasította. Itt ő állt az erkölcs oldalán, ugyanis David Cameron a kormányában is megszorításokat vezetett be, amikbe nem fért volna bele egy jófejségből történő fizetésemelés. A tisztviselő - maga mögött tudva további konzervatív politikusokat - erre hivatkozva utasította vissza a felszólítást. Az érintett, fizetésemelésben reménykedő másik férfi erre egy nagy hisztivel reagált.

David Cameron pártjának persze rosszabbkor nem is jöhetne a botrány: a május végi EP-választás után 2015-ben parlamenti választásokat is tartanak, egy ilyen skandallum pedig árt a népszerűségüknek. A brit parlamentben eleve lazulnak az erkölcsi normák, amit jól mutat, hogy bullyink- (zaklatás-) ellenes kartát küldött körbe a házelnök a képviselőházban.