Két nagy értékű képnek veszett nyoma a debreceni MODEM-ben, ami jó pár kérdést felvet. Nem tudni, ki és mikor férhetett hozzá a képraktárhoz, illetve a hirtelen elrendelt leltározás után miért kellett eltelnie 12 napnak ahhoz, hogy a rendőrséghez forduljon a galéria.

Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai táj holdvilágnál alakokkal, és Nemes-Lampérth József Táj dombokkal című képei lassan hetek óta hiányoznak a debreceni MODEM-ből, és a foghíjas nyilatkozatok miatt nagyon nehéz kitalálni, mi történhetett az együtt 100 millió forintot is meghaladó értékű műkincspárossal. A két kép eltűnését még csütörtökön írta meg a Nol. Annyit tudni, hogy egy leltár során felfedezték, hogy a képek eltűntek, a múzeum majd kéthetes átkutatása során se lettek meg, feljelentés született, a hajdú-bihari rendőrség pedig lopás gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen.  A leltározás viszont a Velvet tudomása szerint nem is volt betervezve, és a dolgozók is meglepődtek rajta.

Pénteken a Velvet is megpróbált utánajárni, mi történhetett, igyekeztünk az érintetteket is megszólaltani, hogy kiderüljön pár nagy kérdés. Megpróbáltuk megtudni, hogy az őrzést végző Pannon Guard Zrt. emberei bejuthattak-e a raktárba, ahol a képeket őrizték. A cég e-mailünkre azt írta, hogy „a Pannon Guard Zrt. nem kíván nyilatkozatot tenni a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központtal kapcsolatban", és a MODEM igazgatójához, Kukla Krisztiánhoz irányított minket. Kuklát ugyan többszöri próbálkozásra sem tudtuk elérni (este sikerült beszélnünk vele, lásd a cikk végén), azonban az Origónak csütörtökön azt mondta, a kiállítóteret és az épületet őrzik csak, a raktárhoz nincs hozzáférésük. Ráadásul az önkormányzat szerint is „kifogástalanul végzik" a munkájukat.

Persze felmerülhet akár a biztosítási csalás gyanúja is, azonban a jelenlegi adatok alapján ez valószínűtlen. A képeket tulajdonló Antal Pétert semmiképp sem érheti gyanú, mivel a biztosítás kedvezményezettje a debreceni önkormányzat – tudtuk meg a város sajtóosztályától. 

Kérdéseinkre még a következőket írta az önkormányzat: „Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata teljes körű biztosítással rendelkezik az ingó és ingatlan vagyontárgyak tekintetében. Ezen szerződésnek mellékletében tételesen fel vannak sorolva egyes nagy értékű vagyontárgyak, közte az Antal-Lusztig gyűjtemény 3,17 milliárd forint értéken. A gyűjtemény minden egyes darabjának biztosítási értéke tételesen meg van határozva." A gyűjtemény részét képező két festmény biztosítási értékéről azonban nem közölt adatot az önkormányzat. Érdekesség, hogy az Origo cikke szerint a 3500 darabos gyűjtemény elemeit még mindig nem katalogizálták, pedig már három éve a MODEM-nél vannak az alkotások.

A MODEM-et magát is kerestük az ügyben, ugyanis több dolog nem világos. Nem tudni, általánosságban és a lopás környékén ki juthatott be abba a raktárba, ahol a képeket őrizték (és elvileg a biztonsági kamerákat is magában foglaló biztonsági rendszer védi), illetve volt-e a dolgozók között mostanság távozás vagy felmondás. Az is homály, hogy a képek miért nem voltak katalogizálva, illetve hogy mikor voltak utoljára kiállítva. Ez azért számít, mert ilyenkor az a protokoll, hogy ha visszakerül egy mű a raktárba, visszavételi jegyzőkönyvet készítenek róla. Az is kérdés, hogy miért tartott több mint egy hétig, hogy átvizsgálják a múzeumot: ugyanis két hete derült ki a hiány, és egy hete történt a feljelentés, a köztes időszakban kutattak át mindent a pincétől a padlásig.

Frissítés: Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója péntek este válaszolt a Velvet kérdéseire. Elmondta, azért tartott sokáig a múzeum átvizsgálása a feljelentés előtt, mert a raktár egyes dolgozói a belső vizsgálat miatt ideiglenesen nem érintkezhettek a helyiséggel, így kevés ember állt rendelkezésre. „Nem bohóckodik az ember feljelentéssel, amíg nincs meggyőződve a történtekről" – mondta Kukla. A random leltárról azt közölte, „általános protokoll", hogy a gyűjteményt kezelő munkatársak naprakész információkkal rendelkezzenek a gyűjteményről, ezért tartanak olykor szúrópróbaszerű ellenőrzéseket.

Az Antal által sérelmezett katalogizálás hiányáról nem kívánt a sajtóban üzengetni, annyit közölte, hogy a munka zajlik jelenleg is. Elmondta még, hogy védett műkincseket lophattak el, de nem kíván semmilyen elméletet megerősíteni a képekkel kapcsolatban. Hozzáfűzte, „nem vagyok nyomozóhatóság, a feladatom az, hogy garantáljam az intézmény működését".

A MODEM sajtónyilatkozata az ügyről

„A MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft. a múlt héten feljelentést tett a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságon két festmény eltűnésének ügyében. Az intézményben elvégzett leltár során ugyanis kiderült, hogy a dr. Antal Péter tulajdonát képező, de a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával kötött haszonkölcsön-szerződés alapján a MODEM-ben kezelt Antal-Lusztig-gyűjtemény két műve, nevezetesen Csontváry Kosztka Tivadar: Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal, valamint Nemes Lampérth József: Táj című alkotása nem található a műtárgyraktárban. A MODEM vezetése minden szükséges intézkedést megtett, a feljelentést belső vizsgálat előzte meg, valamint fokozott biztonsági intézkedéseket is érvénybe léptetett. Az önkormányzat a MODEM vonatkozásában teljes körű vagyonbiztosítással és általános felelősségbiztosítással rendelkezik."