horoszkóp

Sinatráról nevezték el a világ egyetlen kékszemű koaláját

2008.01.30. 12:51
Kapcsolódó cikkek (1)
Alaposan meglepte a Dreamworld ausztrál állatkert gondozóit, amikor végre megpillanthatták a legfiatalabb koalájukat: a mackó a megszokott barna szemek helyett élénkkék szempárral kukkantott ki az anyja erszényéből. Remélik, hogy Frank különlegessége a koalák védelmére is irányíthatja a nemzetközi közfigyelmet.

A koalák megszokott faji sajátossága a barna bunda és a fekete orr mellett a barna szemszín, eddig nem jegyeztek fel ettől eltérő szemszínű példányt. Ezért lepődtek meg alaposan az ausztrál Golden Coast Dreamworld állatkertjének gondozói, amikor végre először megláthatták legkisebb koalájukat, aki vakító kék szemekkel kukkantott elő anyja erszényéből. Ilyet eddig senki se látott – írja a The Scoop.

Az állatkert igazgatója, Michelle Barnes sem akart hinni a szemének, amikor először meglátta különleges kis koalát: „14 éve dolgozom velük, de még soha nem láttam kékszemű példányt” – döbbent meg. Az igazgatónő véleményét az Ausztrál Koala Alapítvány (Australian Koala Foundation, AKF) is megerősítette; Deborah Tabart szerint az alapítvány húszéves fennállása óta először találkoznak kékszemű példánnyal.

Az újszülött ritkaságot eredetileg Logannek akarták keresztelni, de különleges szemszíne miatt végül Frank Sinatra lett a névadója: az énekesnek megdöbbentő szemszíne miatt a Kékszemű volt a beceneve.

Minden más hagyományos

Frankie különleges szemszíne egy veleszületett, csökkent pigmentációs jelenség, de ettől eltekintve a kis medve teljesen egészséges – állítják az állatkert szakemberei, akik nem tudják, hogy ez a jelenség genetikai eredetű-e nála, vagy csak véletlen, egyszeri eset. Ettől eltekintve Franket ugyanúgy fogják kezelni, mint a többi 57 koalájukat: „Ő is a Dreamworld koalaállományának teljes jogú tagja, és mindegy, hogy a kék vagy akár rózsaszín a szeme. Ugyanúgy bánunk majd vele, mint a többiekkel, őt is lehet majd hetente négyszer félórára ölelgetni a látogatóknak”.

Örülünk nekik, hogy ő kicsit más, mint az átlag, de ezt csak arra fogjuk használni, hogy amolyan poszterfiúként segítsen felhívni a figyelmet ezeknek a gyönyörű állatoknak a helyzetére” – állítja Barnes.

Frank egyébként tipikus csecsemőként napi 18 órát alszik és még mindig szopik, bár már kísérletezget az eukaliptusz-levelekkel is. Szemszínét azért csak ilyen kilenchónapos korában vették észre, mert a koalák – más erszényesek utódjaihoz hasonlóan – 12-15 milliméteresen születnek, majd anyjuk szőrén felkapaszkodva beküzdik magukat az erszénybe, ahol a csecsbimbók találhatóak. A következő hónapokat szinte kizárólag itt töltik, csak félévesen – körülbelül a 12 centis nagyságot elérve – kezdenek néha előbújni, és a szemük is ekkoriban nyílik ki. Ahogy a csecsemőknél, úgy a koaláknál is gyakori, hogy kék szemmel születnek, ez azonban hamar eltűnik. Frank szemének rendkívül élénk színe azonban még 9 hónaposan is megmaradt. „Frank úgy 5-6 hónapos lehetett, amikor észrevettük, hogy a szemszíne nem a megszokott” – mondta el az igazgatónő.

Gondozói első megdöbbenésükben arra is gyanakodtak, nincs-e valami baj a kis állat látásával, de amikor végül decemberben meg tudták vizsgálni, kiderült, a mackó minden tekintetben teljesen egészséges. „Frank látása tökéletes, ő pedig teljesen egészséges, és számunkra ez a legfontosabb” – mondta el Barnes.

Állati nagy sztár lehet

Franket egyelőre még csak a sajtónak mutatták be, a látogatóknak még további pár hónapot várniuk kell, hogy láthassák. Akkor viszont a Dreamworld reményei szerint legalább akkora különlegesség lesz, mint a berlini állatkernek Knut, a jegesmedvebocs volt, akiből azóta akkora nemzetközi sztár lett, hogy (egy igen borzalmas) dalt is írtak hozzá, a legutóbbi hírek szerint pedig már Hollywood is szemet vetett rá. A Dreamworld egyébként kiemelt támogatója az ország ritka állatának megőrzésére létrejött Ausztrál Koala Alapítványnak, és remélik, hogy Frank segít felhívni a figyelmet a tevékenységükre.