horoszkóp

Nem szívesen beszélünk titkainkról, még pénzért sem

2008.03.11. 10:35
Az igazság ára múlt szerdai adásában egy lány sírva hagyta el a TV2 stúdióját, miután a hazugságvizsgáló szerint fogadott már el pénzt szexért. Saját felmérésünk szerint a járókelők többsége soha nem venne részt egy ilyen műsorban, és nem ért egyet azokkal, akik pénzért hajlandóak a nézők szeme előtt lerántani a leplet legintimebb titkaikról. Azért vannak, akik bátornak tartják a műsor résztvevőit.

Szerdán este, valamivel tíz óra után került adásba a TV2 egyik legújabb műsora, Az igazság ára. A versenyzőknek huszonegy, meglehetősen intim és zavarba ejtő kérdésre kell igaz választ adniuk, hogy megnyerhessék a 20 millió forintot. Amennyiben hazudnak, elvesztik az addig nyert összeget. Ezt egy, még az adás előtt elvégzett poligráfos vizsgálat eredménye alapján állapítják meg. Így járt az a 21 éves vallás- és filozófia szakos lány is, aki a szakértők szerint nem mondott igazat, amikor azt állította, soha nem fizettek neki a szexért. Arra voltunk kíváncsiak, mit gondol az utca embere arról, hogy sokan ezrek szeme láttára tárják fel legféltettebb titkaikat.

A poligráf

egy olyan eszköz, amellyel több élettani jellemzőt (vérnyomás, pulzus, légzési gyakoriság, a bőr elektromos vezetőképessége) lehet egyszerre vizsgálni, miközben a vizsgált személynek kérdéseket tesznek fel. A vizsgálattal a válaszadások során fellépő szorongás mutatható ki. A kimutatott szorongás kiugró értékeiből arra következtetnek, hogy az adott válasz erős érzelmi reakciót váltott ki – ez pedig hazugság kísérőjelensége is lehet. Az eredmény nem 100%-osan megbízható, mivel az alany szoronghat más okból is és tudatos hazugság esetén ellenőrzése alatt tarthatja a szorongás bizonyos jeleit. A poligráfos teszt eredményei PDD (psychophysiological detection of deception) vizsgálatoknál is kétségbe vonhatók.

Forrás: wikipedia.hu

Az utca hangja

Hajnalka (50)

Láttam az első adást. Érdekes volt a műsor. Olyan, mintha nekem tették volna fel a kérdéseket. Különben is nagyon szeretem Jakupcsek Gabriellát, Az igazság ára háziasszonyát. Azt hiszem, előző nap a Mokkában szintén volt egy kísérlet egy hazugságvizsgáló géppel. Bátorság, szív és ész is kell ahhoz, hogy valaki erre vállalkozzon. Pénzért nem, de anélkül én is bevállalnék egy ilyen tesztet.

Áron (20)

Magát a műsort nem láttam, de úgy vélem, semmi értelme nincs annak, hogy valaki a nagy nyilvánosság előtt árulja el a személyes titkait akármennyi pénzért. Szerintem, akik jelentkeznek egy ilyen műsorba, azok nem teljes értékű emberek. Persze vannak, akiknek a húszmillió forint elég sok pénz. Bár ez szerintem is komoly összeg, de vannak bizonyos elvi kérdések ezzel a műsorral kapcsolatban, amik szintén nagyon fontosak. Sajnos sokan megnyerhetőek erre.

János (45)

Nincsen különösebb problémám ezzel a műsorral. Ha valaki az adás előtt felvállalja azt, hogy ebbe belemegy, akkor azt gondolom, hogy utána sem kell különösebben válogatósnak lennie. Én semmiféle etikai problémát nem látok ebben. Persze csak akkor, ha a feltételeket még a legelején tisztázzák. Én mindenestre nem jelentkeznék, de semmi ilyen műsorban nem vagyok érdekelt. Ez nem elvi kérdés, egyszerűen csak nem érdekelnek.

Andi (19)

Olvastam, hogy valamelyik országban több jelentkező kapcsolata is ráment a műsorra. Mindenkinek vannak titkai, és nem tudom, hogy húszmillióért kinek éri meg ezeket felfedni. Nekem biztosan nem. Meg is lepett, hogy mennyien jelentkeztek rá. Szerintem nem gondolták, hogy ennyire durva kérdéseket raknak fel nekik, vagy azt hitték, hogy ki tudják játszani a hazugságvizsgálót. Végül is annak jó lehetőség, aki nem tud egy műveletségi vetélkedőn részt venni. Biztos úgy gondolja, hogy ő így tud pénzt szerezni. Ha neki így jó …

Flóra (57)

Pár percig néztem csak, de – azt hiszem ez a legjobb kifejezés rá - gusztustalannak találtam. Valakinek ilyen mélységben, és ilyen módon vájkálni a magánéletében a nyilvánosság előtt, és ebből műsort csinálni ízléstelen. A televíziónak formálnia kellene az emberek lelkét, ízlését, gondolkodását. Az a szomorú, hogy az utóbbi években a kultúra, és minden, ami normális dolog, teljesen eltűnt a televízióból. Ami a jelentkezőket illeti: sajnos az emberek pénzért mindenre hajlandóak, ezért lenne fontos, hogy a média jó irányba formálja őket.

Belső problémák

Magyarországon egyébként több cég is végez poligráfos hazugságvizsgálatot, és ezt a szolgáltatást bárki igénybe veheti. Az Infográf Kft. munkatársa, Fila László a Velvetnek elmondta, legtöbb ügyfelük magánszemély, akik párkapcsolati problémájukat szeretnék így megoldani, illetve akik a családtagok, esetleg ismerősök között lévő feszültséget szeretnék ily módon megszüntetni.

A megrendelők között természetesen cégek, vállalatok is vannak. „Ha nem akarnak nagyobb ügyet csinálni egy belső problémából, akkor hozzánk fordulnak, hogy csendben végezzük el a vizsgálatokat” – nyilatkozta a Velvetnek Fila László, akitől azt is megtudtuk, ők is ugyanolyan készülékeket használnak, mint a rendőrség szakemberei.

Megbízható módszer?

„Általában olyan személyek fordulnak hozzánk, akik szeretnék bebizonyítani, hogy igazat mondanak, annak ellenére, hogy minden ellenük szól” – tette hozzá a cég munkatársa, aki azt is elmondta, hogy a büntető jogi eljárások során a poligráfos vizsgálat eredménye Magyarországon nem bizonyító erejű, a bíró saját hatáskörében mérlegeli, hogy a döntésnél mennyire veszi figyelembe ezt a szakértői véleményt.

Fila László szerint a poligráfos vizsgálat megbízhatósága 90-95%. „Ha az illetőnek nincsenek pszichológiai problémái, ha megéli a valós igazságot, nincs drogok és alkohol befolyása alatt, akkor gyakorlatilag nem tudja befolyásolni az eredményt.” Szakértő egyébként csak az lehet, akinek van pszichológia szakos diplomája, és elvégezett egy speciális képzést is a poligráfos vizsgálatokkal kapcsolatban.

Rajzszög a cipőben

Németh Ferenc, a Magánnyomozói Kamara elnöke szerint viszont számtalan, viszonylag egyszerű módszerrel ki lehet játszani a hazugságvizsgáló gépet. Példaképpen a cipőbe rejtett rajzszöget, illetve a notórius rosszcsontokat hozta fel. „Ha egy gyerek először tör el egy poharat, akkor látszik rajta, hogy valami „bűnt” követett el. Viszont egy megrögzött rossz gyerek nem jön zavarba egy-két kínos kérdés hallatán. Vagyis nem mindenkinél azonos a műszer hatékonysága.” Németh Ferenc is fontosnak találta kiemelni, hogy a bíróság nem bizonyítékként tekint egy ilyen vizsgálat eredményére, a rendőrség esetében a poligráf tulajdonképpen a kihallgatási taktika része.