horoszkóp

Három áldozata is lehetett volna az ózdi gyilkosnak

2008.10.09. 16:22
Hétfőn már megjelent a tanítási órákon az a tizenhét éves lány, aki saját bevallása szerint közreműködött az ózdi mészárlás nyomainak eltüntetésében. Iskolatársai szerint M. Juditot barátai vették körül, nehogy tettlegességig fajuljon a hangulat. Bár a fiatalkorú bűnpártoló azt állítja, hogy neki fogalma sem volt a gyermekgyilkosságról, többen elfordultak tőle. Borsodnádasdon azt beszélik, csak a szerencsének és a véletlennek köszönhető, hogy egy másik kislány nem esett áldozatául a 23 éves gyilkosnak.

A bűnpártolással való meggyanúsítása óta hétfőn ment először iskolába az a tizenhét éves lány, aki benne volt az ózdi kettős gyilkosság nyomainak eltüntetésében. A fiatalkorú lány a kihallgatás során tagadta, hogy a gyilkosság helyszínén járt volna - azt állítja, hogy csak a fegyver eltüntetésében segített.

M. Judit fél, hogy bántani fogják

Dr. Benkőné Fehér Éva iskolaigazgató a Velvetnek elmondta, hogy a tantestület is csak annyit tud az esetről, amit a médiából lehet tudni: "Minket hivatalos szerv még nem értesített, így természetesen nincsen szó iskolai felfüggesztésről. Amint előrelépés lesz az üggyel kapcsolatban, mi is megtesszük a megfelelő lépéseket. Az osztályfőnök egyébként már volt családlátogatáson, beszélt a szülőkkel és a lánnyal is, aki ma már megjelent a tanítási órákon."

Klikkeljen!

Szerettünk volna beszélni M. Judittal is az üggyel kapcsolatban, ezért elidőztünk a Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola környékén, miközben az ott dolgozókat és a diákokat kérdeztük az esetről és a gyanúsított lányról. A közvéleményt megosztja a történet, a reagálások legfőképpen annak függvényében hangzottak el, hogy milyen kapcsolat fűzi őket M. Judithoz.

A SZIKSZI egyik alkalmazottja M. Judit barátnőjétől hallotta, hogy mennyire megdöbbentett az eset mindenkit, főleg, hogy semmi jel nem utalt arra, hogy bárkinek is tartania kellene a 23 éves gyilkostól. "A lány osztálytársa mesélte, hogy csodálkozik, hiszen a srác egyáltalán nem volt agresszív, barátnője soha nem panaszkodott arra, hogy kezet emelt volna rá, vagy bármi ilyesmi."

Anita, aki elsős a középiskolában, felháborodva mondta el a véleményét: "Szerencsére nem az osztálytársam, de ma már találkoztunk vele, most először jött suliba azóta, hogy kirobbant ez az egész dolog. Azt mesélik, hogy az ismerős fiúk vették pártfogásba, és védelmezik, ha esetleg valaki bántani akarja őt. Fél."

"Angolon beszélgettünk erről egy tíz percet, de igazából nem téma. Biztosak vagyunk benne, hogy lesz egyfajta kiközösítés, bár még nem lehet tudni, hogy mi történt. Össze-vissza beszél mindenki. Ha már valóban lehet tudni, hogy részt vett ebben a dologban, valószínű, hogy sokan elfordulnak majd tőle - mesélte Lilla."

Bernadett már keményebben fogalmazott. Ő is az újságokból és a televízióból szerzett tudomást arról, hogy egy iskolába jár a bűnpártolással gyanúsított lánnyal: "Hát, elég tré, amit ez a csaj csinált, messziről el fogjuk kerülni. A srác meg... persze, már az is durva, hogy van olyan összeg, amiért egy felnőttet meggyilkolt, de hogy szegény kislányt miért kellett, azt már senki nem érti."

M. Judit osztálytársa nem szeretett volna a Velvetnek bővebben nyilatkozni: "Nem igazán szeretnék erről beszélni, mert jól ismerem Juditot. Természetesen ugyanúgy fogok vele viselkedni, mint eddig is, nem közösítjük ki, bármi is fog kiderülni. Viszont biztosan lesznek olyanok, akik ezek után szóba sem állnak vele."

Klikkeljen!

Szerettük volna az érintettet is megkérdezni, de egy dühöngő pedagógus "Nem adunk ki olyan információt, ami nincsen a birtokunkban!" kissé képzavaros felszólítással távozásra szólított fel minket. Az viszont világossá vált, hogy még a pedagógusok is a szőnyeg alá söprik a történteket, és még csak intő példaként sem beszédtéma osztályfőnöki órákon az eset.

Ha minden a megszokott módon zajlik aznap, a kislány barátnőjét is baj érhette volna

Borsodnádasdon, a család jelenlegi lakóhelyén az egyik útbaigazító szívesen nyilatkozott, de az arcát ő sem szerette volna fölvállalni. "Nem nehéz felismerni a házat, amiben éltek. A lépcső még most is tele van virágokkal és mécsesekkel. Megdöbbentő, ami történt, ezt nem lehet ép ésszel felfogni. Nem is beszélve arról, hogy a kislánynak volt egy barátnője a másik községben, akivel együtt jártak lovagolni. Az apuka vitte mindig a két gyermeket az autójával, de aznap valami oknál fogva nem ment velük a másik kislány. Belegondolni is szörnyű, mi történhetett volna vele is, ha minden a megszokottak szerint zajlik, nagyon valószínű, hogy ő sem kapott volna kegyelmet a gyilkostól."

A ház alatt üzemelő presszóba tértünk be, ahol B. Sándor nevének említésére mindenki elcsendesedett. Véleményüket megtartották maguknak, de az arcokra kiült az értetlenség és az elfojtott düh. A ház lépcsőjén valóban ott voltak még mindig a virágok és a kegytárgyak, amiket a gyászban osztozók és együtt érzők helyeztek el a kislány és édesapja fotója mellé.

Az 53 éves vállalkozó éppen lovagolni vitte a kislányát, útközben fogadta azt a telefonhívást, amellyel a telephelyre csalta őt későbbi gyilkosa. T. Ádám, aki 2,8 millió forinttal tartozott a vállalkozónak, lelőtte a férfit, majd később vette észre a kocsiban tartózkodó kislányt, akivel szintén végzett, hogy ne maradjon szemtanú. Az apa holttestét egy tartályban, a kislányt az erdőben rejtette el. A férfi a rendőrségen beismerő vallomást tett, és elmondta, hogy a 17 éves kedvesét és annak barátnőjét kérte meg a gyilkosság nyomainak eltüntetésében. A két fiatalkorú lány beismerte tettét, és szabadlábon védekezhetnek.