Orrszarvúspermára vadászott a magyar forgatócsoport

2008.05.24. 15:19
Magyar és német orvosok vadon élő orrszarvúaktól szereztek spermát, hogy frissítsék az állatkerti állomány génkészletét. Hogy hogy csapolják le a két és fél tonnás állatot, arról a résztvevők meséltek. Sőt még videót is adtak róla.

Magyar forgatócsoport vette fel a világon elsőként, ahogy lecsapolják egy vadon élő orrszarvú spermáját. Ráadásul rögtön háromét. A Természetfilm.hu csapata német szaporodásbiológusokkal és a Fővárosi Állatkert orvosaival utazott májusban a dél-afrikai Lapalala Vadvédelmi Területre, ahol végigkísérték a szaporítóanyag megszerzését, vizsgálatát és útját egészen a budapesti állatkertig. Itt addig őrzik a spermát lefagyasztva, amíg fel nem tudják hasznáni egy mesterséges termékenyítés során. Az egyedülálló kezdeményezés célja a fajmegóvás, állatkertben tartott vadak génkészletének frissítésével.

Nézze meg képeinket!

Hogy hogyan zajlott pontosan a kaland, azt Dr. Sós Endre állatorvos, Molnár Attila Dávid rendező és forgatókönyvíró, Tóth Zsolt Marcell operatőr, Stodulka Gábor szerkesztő és Varga-Kittner Bence hangmérnök történetei alapján raktuk össze.

Mégis honnan jött az ötlet?

A történet Luluval, a Fővárosi Állat- és Növénykert szélesszájú orrszavújával kezdőzött. Lulu 2007 januárjában született borja a világ első olyan orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant. A Természetfilm.hu az elejétől végigkísérte az orrszarvú kalandjait, és a munka során a filmesek megismerkedtek az állatkert orvosaival, Dr. Sós Endrével és Dr. Molnár Viktorral, valamint az orrszarvú mesterséges termékenyítését végző Dr. Thomas Hildebrandttal és munkatársaival, akik a Berlini Vadvilágmegőrzési Intézet Szaporodásbiológiai osztályán dolgoznak.

 

Ezzel a csapattal indultak május elején a dél-afrikai Lapalala Vadvédelmi Területre, amely engedélyezte, hogy elaltatott orrszarvúitól spermát szerezzenek. Ráadásul ingyen. Ezzel lehetőség nyílt rá, hogy eddig egyedülálló módon úgy jöjjön létre vérfrissítés az állatkerti állományokban, hogy vadon élő állatok szaporítóanyagát használják fel, teljesen elkerülve ezzel a beltenyészetet. Ez az eljárás jelenleg kísérleti fázisban van, de amennyiben hosszú távon is sikeresnek bizonyul, úgy újabb fajokat is bevonnak a programba.

Zokni a fülbe és végbélsokk

A Lapalala nagyrészt ligetes szavanna, ahol harminchét szélesszájú orrszarvú él. A csapat olyan 10-11 évnél idősebb bikákat keresett, amelyek territóriumot tartanak fenn, tehát valószínűleg jó génállománnyal és életképes spermiumokkal rendelkeznek. De hogyan is zajlik ez az egész?

Hajnalban nyomkövetők indulnak felkutatni az állatot, és amikor megtalálják, azonnal hívják a bázist. Ekkor egy négy autóból álló konvojban elindul a stáb, az orvosok és a földi elfogó személyzet (körülbelül 30 fő). A célhoz közeledve megvárják a helikoptert, ahonnan az akció vezetője, Shaun Rambert 5-6 méterrel a bika fölé ereszkedve kilövi az altatólövedéket. Ennek a szakasznak sok a buktatója, például a lövedék lepattanhat az orrszarvú bőréről, ráadásul vagy húsz percig kell várni, amíg hatni kezd az altató. Addig a helikopter folyamatosan követi a riadtan rohanó két és fél tonnás állatot, és eltereli a veszélyes zónákból. A szakadékok közeléből, például.

 

Az orrszarvú elbódul, áll, de már nem szalad. Ekkor a földi elfogó csapatnak le kell terítenie a lábáról. "Ez a része veszélyes mutatvány. Az állat még ébren van, és bár már kábult, de azért igencsak oda tud csapni." - meséli a rendező. Az első teendő, hogy az orrszarvú szemére ponyvát terítenek, a fülébe zoknit tömnek, így kevésbé valószínű, hogy támadni fog. "Nagyon nagy élmény volt, ahogy ez a csapat együtt dolgozott, ahogy Shaun uralta a helyzetet. Úgy takarta le a bika szemét, hogy hátulról nekifutott és ráugrott, aztán ráhúzta a szemére a ponyvát. Ha belegondol az ember, lehet, hogy ez sokkal biztonságosabb, mint oldalról a feje mellé menni, de akkor is döbbenetes látvány volt." - meséli Stodulka Gábor.

Mikor az állatot a lábaira hurkolt kötelekkel és (jó sok) puszta kézzel sikerül elfektetni, az állatorvosok és segítőik következnek. Először stabilizálják az állapotát. Van, aki orrlyukának tágulását, tehát a légzésszámot, és van aki a fülére csíptetett pulzusmérőt figyeli. Meg persze hűtik is, hisz a nagy menekülésben jól kimelegedett, és ellátják a frissen keletkezett kisebb sebeket. A német csapat eközben vízzel kimossa az állat végbelét, majd ultarahangos vizsgálattal felméri az ivarszervek állapotát, ugyanis az orrszarvú belül hordja a heréit. A bíztató eredmények után az orrszarvú végbelébe dugják az elektroejakulátort.

A műszert a németek fejlesztették ki, célja, hogy elektromos impulzusok segítségével ejakulációt váltson ki. Vigyázni kell vele, mert a túl erős, vagy nem megfeleő helyen végzett ingerlés hatására például vizelet kerülhet az ondóba, ami használhatatlanná teszi a mintát. Az ejakulátor hatására a bika 5-6 alkalommal ürít, összesen körülbelül fél deci spermát, amelyet először melegen tartanak az orvosok, majd gyors és alapos vizsgálat után nagyon lassan hűteni kezdenek, végül folyékony nitrogénnel megfagyasztják. Az orrszarvút körülbelül egy óra alvás után, vénásan beadott szerrel ébresztik, és szemmel tartják, amíg teljesen magához nem tér, kivárva, hogy jól van-e, és nem tesz-e benne kárt a többi vad.

A spermaszerzés így sem tűnik kis feladatnak, pláne, ha komplikációk lépnek fel, mint a második és a harmadik állatnál. "Izgalmas volt, amikor a második orrszarvú felébredt az elektrosokkra, és elkezdett rohanni. Mindenki csimpaszkodott rajta, mint egy kullancs." - meséli a film rendezője - "Bele is szakadt a műszer. Az orvosok kiszedték belőle a szondát, és újrakezdték egy másikkal." Akarja látni, hogy pontosan mi történt?

"Miután láttuk, ahogy felpattan a jószág" - mondja a rendező - "és az sem jelent semmit, ha húzzák a farkát, a harmadik bikánál már sokkal óvatosabb volt mindenki." Ő mondjuk nem ébredt fel vizsgálat közben, viszont pont egy szakadék mellett aludt el, így az akció és az ébresztés után letakart szemmel, bedugott füllel kellett húsz embernek arrébb terelni, nehogy félig kábán lezuhanjon.

A sperma birtokában

Mikor visszatérnek a bázisra, az orvosok egy minilaborban ellenőrzik a sperma minőségét. Az eredeti tervek szerint csak két állattól vettek volna magot, de a második minta nem felelt meg az elvárásoknak. "Az első minta nagyon jó minőségű volt, messze jobb, mint az állatkerti átlag." - mondta Dr. Sós - "A második orrszarvú nemi szervén viszont vérömlenyt találtunk, valószínűleg egy korábbi verekedés nyomát. Ezért volt szükség a harmadik állatra, aki tizenegy évével elég fiatal volt, és ugyan meglepően nagy mennyiséget sikerült nyerni tőle, a sperma minősége mégsem volt a legjobb." Az anyagot a speciális, folyékony nitrogénnel hűtött tárolóedény segítségével a budapesti állatkertbe szállították, ahol jelenleg még karanténban van, csak a vérminták vizsgálata után lesz használható. Az ondót egyébként hígítják, és legalább három-négy mesterséges termékenyítésre lesz elegendő.

A forgatócsoportnak még számos kalandja volt, miközben a vadállatok békésebb perceit figyelték. Egyik nap például egy hím oroszlán mozdult rá a hangmérnök autóból kilógó, szőrös mikrofonjára. "Nem tudtam eldönteni, hogy mit csináljak: hagyjam kint, vagy szép lassan húzzam vissza a kocsiba. A vezetőnk azt mondta, lassan tüntessem el, és ha baj van, dobjam ki. Ettől marhára megnyugodtam" - meséli Varga-Kittner Bence. Miután megúszták az oroszlánt, felhúztak egy kanos elefántot, és tíz méterre tőle könyörögtek vezetőjükhöz, hogy indítsa már be a motort, hadd meneküljenek. Egyébként a forgatott anyag egyes részleteit már meg is vásárolta egy német showműsor, és a fiúk az egyik hazai csatornával is tárgyalnak. Ha kiheverték az afrikai kalandjukat, belekezdenek következő nagy projektjükbe, a kihalás szélén álló magyar vadmacskák történetébe.