horoszkóp

Videón vernek halálra egy ukrán kamaszt

2008.01.31. 14:44
Kapcsolódó cikkek (1)
Mobiltelefonnal készült felvételen vernek agyon egy ukrán kamaszlányt társai, mert az áldozat állítólag szándékosan fertőzött meg egy fiút HIV-vírussal. A kriminál-pszichológus szerint az elkövetők igénylik a publicitást.

Egy gyilkosság felvétele terjed a dél-ukrajnai Nyikolajev iskoláiban - adja hírül Független Hírügynökség. A Segodnya nevű ukrán portál információi szerint a több mobiltelefonnal rögzített felvételen látható, amint egy 15-16 éves lányt vele egykorú fiatalok ököllel vernek, rugdossák, majd egy betonlapot dobnak a vérző testre. Az 1 perc 20 másodperces felvétel alapján valószínűsíthető, hogy a kislány meghalt. A videófelvételt Nyikolajev város Lenin kerületének egyik iskolájában foglalták le a tanulóktól. Bár a tanulók szerint az eset az ő városukban történt, a gyilkosság helyszínét egyelőre nem találták meg.

A lánnyal állítólag bosszúból végeztek, amiért szándékosan HIV-vírussal fertőzte meg a gyilkosok egyik ismerősét. Az esetről beszámoló 15 Minut című lap szerint tavaly novemberben hasonló felvétel készült Szumiban. Akkor egy szakiskola első évfolyamos diákjának megkínzását rögzítették mobil telefonnal felsős társai.

Az elmúlt héten ez a harmadik olyan fiatalok által elkövetett bűncselekmény, amelyről videó felvétel is készült. A múlt héten beszámoltunk annak a 17 éves dóci fiúnak az esetéről, aki saját macskáival szexelt. A héten pedig hírül adtuk, hogy letartóztattak öt brit kamaszt, mert közösülésre kényszerítettek egy lányt. Mindkét esetben elterjedt a felvétel az adott közösségben, csakúgy mint az ukrajnai gyilkosság esetében.

A Velvet kérdésére az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, Münnich Iván pszichológus elmondta, hogy bár a bűncselekmények képi rögzítése nem egyedi eset, de mégsem fordul elő olyan mennyiségben, hogy egyfajta tendenciát tételezhessünk fel a jelenség hátterében. Hogy akkor mégis mi oka van az elkövetőknek arra, hogy rögzítsék tettüket? Egyrészt adott hozzá az a technológiai háttér, az az eszköz, amivel mindez véghezvihető. Ezt pedig örömmel használják ki a fiatalok, akik nem érzik tettük súlyát és nem értik meg, hogy a felvétel bizonyítékként is szolgálhat.

Másrészt azoknak, akik videóra veszik tettüket, fontos, hogy publicitáshoz jussanak. Nem szeretnék titkolni a bűncselekményt, azt akarják, hogy a közösség számára ismertté váljon, hogy mi történt. Abban az esetben, ha nem az elkövető hozza nyilvánosságra a felvételt, akkor az illető feltételezhetően nehezen birkózik meg a bűncselekmény tudatával, így szükségét érzi a leleplezésnek. A harmadik szempont a médiában való megjelenés. Ez számos esetben önmagában is értékkel bír a tettesek számára - nyilatkozta a Velvetnek a pszichológus.