Pukizástilalom és baki a Kiválasztottban

2008.05.19. 15:10
Szombat este végre kiderült, ki Uri Geller méltó utódja. Már két órával a Kiválasztott című produkció megkezdése előtt csupa fekete ruhába öltözött rajongó ácsorgott a Mafilm portájánál. Fotóst nem engedtek be velünk. Akkor még csak sejteni lehetett, miért nem.

"Biztos, hogy nem a "Mónyikasó" forgatása lesz itt?" - bökött a mellettem várakozó 13 év körüli kissrác az újonnan érkező népes táborra. Pillanatok alatt leesett, hogy ennek az ártatlan, gyermeki kérdésnek és Mónikának nem a Christian Pantherás pólókhoz van köze, amiben feszít a rajongó csapat. Halkan kuncogva számolni kezdtük a tucatnyi különleges felső és a jobb felső 1-es elkészítése közötti árbéli különbséget. Körülöttünk csúnyán néztek ránk, miért vagyunk vidámak, hiszen itt véresen komoly dolgokról szól az este.

Megküzdeni az ülőhelyért

Háromnegyed órával az élő adás megkezdése előtt szabad utat engedtek a hömpölygő tömegnek. Olyan érzés volt sodródni az emberekkel, mintha bent csak tíz ülőhely lenne, mi több, például az első húsz befutó nyereménye egy mentális-orális kényeztetés volna. Mondjuk négyszer. Így viszont sikeresen becsempésztünk egy üveg ásványvizet is. Nem mondtam volna még? A levegőtől mentes stúdióba bármilyen folyadékot bevinni szigorúan tilos, fulladj szomjan, ha nem a tévé elől vágysz szórakozni. Úgy tűnt, mellettünk senki nem szeretett volna ülni, folyamatosan "Foglalt!" visszajelzéseket kaptunk a szemfülesebb rajongóktól, akik voltaképp szinte az egész stúdiót lefoglalták, így nagy duzzogva meghúztuk magunkat leghátul és legmagasabban, utólag kiderült, mekkora mázlink volt: beláttuk az egész terepet.

A valóságban a tévében látotthoz képest nagyon kicsi a színpad

Kint fingj

Hangpróba. Aki eddig kételkedett, annak elárulom, hogy Hargitai "apámisbeájulna" Bea bárki bármit is mond, igenis el tud számolni húszig. Aztán helyet foglalt a vendégek között Szekeres Nóra és Besenyei Péter, magyar műrepülő versenyző is. Azért mondom, mert az előttünk ülőknek például fogalma sem volt arról, ki ő. "Pisi, kaki, puki kint" - utasított minket szó szerint így a bemelegítő ember ( animátor, aki jelzi, mikor kell tapsolni, röhögni ). Míg angyali ábrázatú, szőke fürtös húgom a fülembe suttogta, hogy ha el is eresztené a galambot, senki nem gondolná, hogy ő volt az, mindenki a mellette ülő zsíros hajú, fogatlan nőre gyanakodna, élő adásba is kapcsolták a stúdiót.

Panthera is ember, csak nem látszik

Szekeres Nóra időhúzását leszámítva - ami alatt maximum a tévénéző közönség unatkozhatott, minket remekül elszórakoztatott az animátor a "Csitt, ne nevessük ki, hiszen ő is csak egy nő" pantomin előadással, amitől persze még jobban kidőlt a közönség - innentől kezdve pörögtek az események. A "Dannyyy!", "Chrisiaaan!", "Luiii!" és a "Ne dübörögj már, te paraszt!" beüvöltések mellett szép sorjában lezajlottak a produkciók. Mit is írhatnék a mentalistákról. A legtöbb nő számára már az felér egy varázslattal, ha nedves a bugyi, Danny-nek innentől kezdve sok dolga nem akad, maximum a betanult szöveget kellene több beleéléssel előadni. Hogy Christian Panthera is élő ember, és nem egy zombi - ahogyan egy kislány állította a szünetben, miután a 30 fokos melegben jéghideg kezével átkarolta őt egy közös fénykép erejéig -, akkor derült ki, amikor Bochkor Gábor kattant fejűnek nyilvánította, és ez már az ő arcizmait sem kímélte: mosolygott a kamerák mögött.

Csoda vagy csalás?

"A valóságban nagyon kicsi a színpad, nem úgy, mint a tévén keresztül látni, ki lehet számolni a lépéseket, ráadásul Bea folyamatosan rinyált meg szipogott, még én is tudtam volna, hova nem szabad lendíteni a kardot" - osztotta meg velem elképzelését Lui előadásának titkáról egy szkeptikus fiatalember, aki azt is elárulta, hogy Uri egyik fő technikáját, a kanálhajlítást voltaképp kilincselésnek nevezik - és meg is mutatta nekem az egyszerű trükköt. "Régebben a mentalistákat szimplán csak bűvészeknek hívtuk"- mondta cinikusan. "Bárki bármit is mondjon, ezek az emberek igenis természetfeletti képességekkel rendelkeznek! Az egyik ismerősöm mesélte, hogy náluk tényleg leesett a tévére tett tárgy az adás alatt" - kelt a varázslók védelmére egy csapat gyerekkel érkezett anyuka, majd hozzátette, aki kételkedik, abból csak az irigység beszél. "Csak meg kell nézni az interneten keringő felvételt, ami egy izraeli show műsorban készült. Csúnyán lebukik az iránytűs trükknél" - szólt közbe egy másik ellen drukker és innentől kezdve éles vita alakult ki a rövid szünetben.

"Aki kételkedik, abból csak az irigység beszél"

Óriási baki - a TV2 is közreműködik?

Az eredményhirdetés előtti legszebb pillanat egyébként az ötös számú bőrönd kinyitása volt. Arra érkezett ugyanis a legtöbb szavazat, miszerint az rejtheti a nyereményt. Nem tudom, televízión keresztül mennyire jött le, mi tökéletes rálátást nyertünk arra az elhibázott mozdulatra, amikor a lámpaláztól szenvedő ügyvéd véletlenül rosszul nyitotta ki a táskát, így egyből szemet szúrt az abban elrejtett elválasztó lap. Ebből kiindulva pedig még a laikus számára is világossá válik: bármelyik bőröndöt megszavazhatta volna a közönség.

Az Elérhetetlen

Ahogyan azt sejteni lehetett - vagy hogy stílszerű legyek: megjósolható volt - Danny Blue lett Uri Geller utódja, a Kiválasztott. A cuki fiú az egyetlen mentalista, aki Magyarországon folyamatosan tart előadásokat nagyközönségnek. Legfőbb erőssége a gondolatok érzékelése és kitalálása, illetve az emberek gondolatainak pozitív irányú befolyásolása. Kékesi Dániel sajnos többszöri megkeresésem ellenére sem vette fel a telefont, valószínűleg már előre tudta, milyen kérdéseket szerettem volna neki feltenni. Így viszont sajnos nem derül ki az sem, hogy miért szakítottak Hargitai Beával, azért-e, mert nem tudott a nyuszilány gondolataiban olvasni, netán pont ellenkezőleg...