Krizsán Győző mesterfodrász szerint egy szép rendőrnőnél a "sugárzás" számít, a nőiesség csak másodlagos. Első alkalommal rendezték meg a Miss Police szépségversenyt, és már az is felér egy kihallgatással, ha felsoroljuk a fellépőket. Maradunk hát a legismertebbeknél: Bunyós Pityu és Zámbó Krisztián. Az önvédelmi bemutató férfias energiáit az ölelkező Knézy Jenő ellensúlyozta, és végül Palotás János is táncolt. A verseny tulajdonosát, Komáromi Istvánt valószínűleg a Tűz van, babám! című csehszlovák szatíra ihlette meg a verseny dramaturgiájának a kitalálása előtt.

“Kilenc éves voltam, és azt próbáltam eldönteni, hogy állatorvos legyek-e vagy rendőr. Egy befagyott tavon csúszkálunk a barátaimmal, amikor megláttunk egy tetemet a jég alatt. Azt hittük, egy bárány tetemet, de aztán kiderült, egy idős asszonyé. Ekkor kezdődött a pályafutásom” - mondta el bemutatkozásában a 31 éves Ficsor Karolina rendőrnő a közönség előtt.

Send us a beautiful policewoman!

Első alkalommal rendezték meg a Miss Police elnevezésű, országos szépségversenyt a budapesti Sport Templomban, ahol 16 döntős rendvédelmi nő mutatkozott be. Mielőtt még megismertük volna őket és sajátos, bemutatkozó történetüket Komáromi István nyugalmazott dandártábornokból lett mulatós, romantikus zenész, a verseny jogtulajdonosa és műsorvezetője kihirdette, ezt az “egyedülálló kezdeményezést” nemzetközi eseménnyé duzzasztják, a várható sikerre tekintettel jövőre ugyanitt megrendezik a Miss Police World világversenyt.

Csodálkoznánk, ha rendőrszépségversenyt a világ minden táján rendeznének, az a képünk alakult ki az elmúlt évek során, hogy csak nálunk ilyen fontos, hogy egy bizonyos szubkultúra középkorú férfijainak legyen halmozható, saját szépségversenye. A szünetben meg is kérdeztük Krizsán Győző mesterfodrásztól (öt saját szépségversenye van, ennek pedig a kreatív igazgatója lett), hogyan verbuválnak majd nemzetközi mezőnyt. Krizsán elmondta, ha nincs is más országokban szépségverseny rendőrnők részére, akkor is “delegálhatnak a nemzetek szép versenyzőt”. Kérdően néztünk össze a fotósunkkal, és arra gondoltunk, talán úgy kezdik a munkát, hogy írnak egy emailt a Scotland Yardnak: We are organizing Miss Police World beauty contest at Sport temple, Budapest, so please send us a beautiful policewoman!

Az értékekre fel kell nézni!

A döntőn megjelentek rég nem látott szépségverseny-tulajdonosok, mint például a kigombolt fehér inget, és a nyakában méretes fémkeresztet viselő Szamuráj, és olyanok is, akik csak az elmúlt néhány évben éreztek rá a szépségverseny-tulajdonlás édes ízére. Ilyen például Palotás János közgazdász, a kilencvenes évek sokat emlegetett vállalkozója. “Édesapám mindig azt mondta, az értékre fel kell nézni”- mondta lapunknak a két szépségversennyel is rendelkező üzletember, hozzátéve, ahol ő megjelenik, ott garancia van arra, hogy a verseny tiszta és nem a lányok lehúzásából él.

A közönség energiájának lecsapolására Palotás nem tért ki, pedig felér egy kihallgatással, ha felsoroljuk, ki mindenki lépett fel a három és fél órás műsorban, hogy színesítse a rendőri uniformisban, majd gyakorlóból átvett bikinire, végül estélyiben felvonuló rendőrlányok tourját. Hallhattunk novellát a szépség zálogáról, gitáros éneklést Máté Péter dalából, Zámbó Krisztiánt a Versenydallal, majd a büfében kerestünk feloldozást a Jó Laci betyár mini vigadója, Bunyós Pityu és dr. Komáromi mulatósszettje alatt, de miután szembesültünk az előtérbe kihelyezett hangfalakkal, egy hangjegyet sem mulasztottunk el a díszteremben hallható produkciókból. A büfében kanabisz üdítő itallal kínálták a vendégeket, és akit ez nem lazított fel, az megkóstolhatta a Pikanter standon kínált rozét is.

Pihenés közben Krizsán Győzőtől kérdeztük, milyen szempontok alapján dönt majd a 13 tagú, főleg szponzorokból és a szervezők bizalmasaiból álló zsűri a 16 lányról. “Mivel rendőrhölgyekről van szó, a sugárzás a döntő. A nőies sugárzás itt másodlagos, a legfőbb szempont a határozottság és a belső-külső kommunikáció”- tudtuk meg a verseny kreatív igazgatójától, aki már sietett is vissza a terembe, hogy az estélyiben megjelenő versenyzők haját a közönség jelenlétében, néhány fodrász kollégájával együtt látványosan elkészítse. Búcsúzóul még beavatott minket abba, mitől profi egy hajmodell. “Ha a cipődre akarod felhívni a figyelmet, akkor azt mutatod előre. Ha a hajadat, akkor azt. Olyankor a teljes lelked, a szíved, a gondolatod a hajadnak szól.”

Drogellenes könyv, perzsa szőnyeg, wellness hétvége

Valóban látható volt, a versenyzők kitették a szívüket, nemcsak a fizurájuk kialakításakor, de már a bemutatkozó szövegekükben is olyan, elkötelezett mondatokat hallhattunk, mint például “életem legnagyobb sztorija, hogy rendőrnő lettem.” Ha már a rendőrnői sugárzást megismerhettük, akkor a magyar macsó virtus is képviseltette magát a hosszú harcművészeti és önvédelmi bemutatókban. Ami pedig a férfiasság sokszínű jelenlétét illeti, nemcsak a magyar férfi kemény oldalát, hanem romantikus vonásait is tanúsíthatjuk, miután láttuk, ahogyan a magát az R’N’B műfajba soroló Zámbó Krisztián kitartóan ölelgette vampnak öltözött barátnőjét, vagy a zsűri tagja, a családon belüli erőszak gyanújába kevert Knézy Jenő néha kiszaladt a folyosóra, hogy megcsókolja szerelmét, Oszvald Marika lányát.

Az érzelmek láttán már nem maradt túlzott igényünk arra, hogy a szépségversenyt egy olyan elhúzódó, romantikus aktussal zárják, mint például amilyen egy rózsaceremónia, de a gyors befejezésről le kellett mondanunk. Komáromi elmondta, milyen furcsa volt a verseny másfél hónappal ezelőtti sajtótájékoztatója után azt olvasni itt, hogy a fődíj egy szamurájkard lesz, mert ennél sokkal több nyereményt adnak át a versenyzőknek. Valóban, íme a nem teljes lista az időközben a barátoktól és tisztelőktől felajánlott nyereményekről: karóra, hajbérlet, kézzel szőtt perzsa szőnyeg, falikárpit, drogellenes könyv, törölköző, póló, bor, vacsora két fő részére, wellness hétvége. Különdíjként Majzik Szilvia egy kanári szigeteki utat kapott, Balázsovics Renáta pedig a Sport templom arca lesz. Időbe telt, amíg ezeket a nyereményeket kiosztották.

Szabadidőmben inkább alszom

A Miss Police második helyezettje Gyurkó Adrienn lett, a harmadik helyezést pedig szintén egy szőke rendőrnő, Nyíri Mariann kapta. A két udvarhölgy már megkapta a gyásszalagra emlékeztető, aranyszegélyű, fekete szépségkirálynői szalagot, amikor a győztes Ruzsás Bettina nevét is kihirdették. A szépségkirálynő egy hetes párizsi utat is nyert, valamint a már említett élezetlen szamurájkardot is átvehetette. Ruzsás Bettinára a 2007-es Miss World Hungary döntőjéből emlékezünk, akkor azonban nem volt alkalmunk beszélni vele, most bepótoltuk. Kiderült, kalapácsvetéssel is foglalkozik, mert odahaza, Pápán vagy ezt, vagy a futást volt lehetősége választani, a beszélgetés második felét pedig inkább dialógusban idézzük.

- A bemutatkozásodból kiderült, kutyás rendőr szeretnél lenni...

- Vagy nyomozó. Még nem döntöttem el.

- Mi az, ami a nyomozói munkában a legjobban vonz?

- A bűnügyi része.

- Olvastál mostanában krimit?

- Zsaru magazint szoktam olvasni.

- Az kielégíti az érdeklődésedet a bűnügyi események iránt?

- Nézem a baleseteket is, meg minden.

- Melyik a kedvenc bűnügyi sorozatod?

- A Rex felügyelő.

- A Helyszínelőkről mi a véleményed?

- Nem nézem. Egyrészt hétköznap van, másrészt este. Napközben suliba járok, így szabadidőmben inkább alszom.

Az esemény végén Zámbó Krisztián ismét előadta a Versenydalt, amelyre a versenyzők egymást ölelve táncoltak. Komáromi István és Palotás János is vidáman megpörgette a lányokat, mi pedig rádöbbentünk, már nem olyan erős a késztetésünk, hogy hazatérve megnézzük a Tűz van, babám! című csehszlovák szatírát levezetésképp.