Dammak Jázmin fél órát késett a zsűrizésről, de így is "grácia" maradt. Debreczeni Zita nem mer kalapot hordani, és nem nyilatkozik Kedves Ferencről - mindez a Főiskolák Szépe kalapversenyén derült ki, amit zárt térben rendeztek meg a rossz idő miatt. Schilling Kolos a kalapok tervezője azért kezdett bele ebbe szakmába, mert itthon nem lehet egy tehetségkutatót megcsinálni rendesen. Csoda, hogy nem értettük, miről is szól az ez esemény?

Egy különleges kalapverseny, amin négy grácia zsűriz - így foglalhatnánk össze a meghívó szövegét, ami csütörtök estére szólt a Dokk Clubba. A megtisztelő címet egy reklám-és kommunikációs ügynökség szerint Dammak Jázmin, Dukai Regina, Debreczeni Zita és Kuremszki Andrea kommunikációs vezető érdemelte ki valamilyen oknál fogva. Kiderült, a kalapokat a Főiskolák Szépe verseny idei elődöntősei fogják viselni. A meglepetés csupán annyi volt, Dammak fél órát késett, Pantl Péter - CKM főszerkesztője - pedig zsűritag lett. Cserébe hamar kiderült, akik helyezést érnek el a versenyen, a Nemzeti Vágtán is felvonulhatnak.

Amorf fejre is létezik kalap

A hallgatók bikiniben voltak, hiszen a másnapi elődöntőre próbáltak a kalapverseny előtt. A férfiszépségek, azaz a Mr. College címért indulók végignézték a műsort, ami jó döntés volt, mert így legalább azt lehetett mondani, volt közönsége a programnak. „Ez egy konzervatív kalapverseny, megkértek, hogy a baszd meg-ekből vegyek vissza. Soha életemben nem volt rajtam kalap, mert amorf fejem van. Napszemüveget sem hordok, mert nem áll jól. Semmi nem áll jól” – mondta Végvári Tibor, aki mint mindig, most is műsort vezetett és lelkesen válaszolt a kérdéseinkre.

A huszonnyolc indulóból négy kalapot emelt ki a négy grácia: a különdíjas a 28-as sorszámmal induló hölgy fejfedője lett, a harmadik helyezett a 21-es, a második az 1-es, és aki mindent vitt, az a 15-ös rajtszámmal startolt aznap. Schilling Kolos kalapkreációi gyakorlatilag önmagukkal versenyeztek, hiszen más művész munkái nem voltak a helyszínen. Valószínűleg ennek az az oka, hogy nincs más, aki itthon kalapokat tervezne. „Még Lakatos Márkkal dolgoztam, amikor rájöttünk, nincs itthon semmi, ami szükséges lenne ahhoz, hogy egy tehetségkutató műsort meg lehessen csinálni rendesen. Így elkezdtem kalapokat készíteni, az édesanyám korábban csinálta, tőle tanultam meg.” A mester eredetileg úgy tudta a szépségversenyzők narancsszínű bikiniben lesznek, csak a helyszínen derült ki számára, mindez ez nem igaz. Így az a kérdésünk létjogosultságát vesztette, hogy milyen koncepció alapján válogatta össze a versenyre az egyedi darabokat.

Még a hajcsatért is beírást kaptak az ellenőrzőbe

Schilling szerint a mi generációnk azért nem használ kalapot, mert annak idején, még egy hajcsattért is beírást kaptunk az ellenőrzőnkbe. „Ilyet pedig azért hord az ember, hogy észrevegyék. Ezért használják videó klipekben, ezért viselik a celebek, a lovasversenyek közönsége. Ha az utóbbin jelensz meg egy extrém kalapban, akkor a CNN közvetítésével bekerülhetsz az évet bemutató fotóalbumukba is.” A tervező már másodszor vesz részt a kalapversenyen, tavaly szintén a Nemzeti Vágtát népszerűsítették műveivel.

Debreczeni Zita kalapban zsűrizett, így azzal a kérdéssel leptük meg, emlékezzen vissza mikor viselt utoljára fejfedőt. Komolyan elgondolkodott azon, hogy normálisak vagyunk-e, majd azt válaszolta, öt perce. „Régebben vettem egy veszkó kalapot, talán egyszer volt rajtam. Azt hittem amikor megvettem, hordani fogom, de nincs hozzá bátorságom. Megnézik az utcán. Bárhova mész, megbámulnak. Ezért nem hordom.” A modellt megkérdeztük arról is, ismét együtt van-e Kedves Ferenccel, de a köztünk lévő fizikai távolság látható növekedéséből rájöttünk, erre nem fogunk választ kapni.

Társaság híján ismét Schilling Koloshoz csatlakoztunk, aki zárásként a férfiak baseball sapka viselésének veszélyeire hívta fel a figyelmünket. „Magyarországon az a baj a férfiakkal, hogy optimális esetben a fogkeféjüket kéthetente cserélik, de két-három évig hordanak egy baseball sapkát. Aztán csodálkoznak, mitől korpás a fejük. Ha megnézed a celebeket, ők sem arról híresek, hogy cserélik a kalapjukat, sok darab évek múltán is visszaköszön. Ez egy fogyóeszköz, ezért olcsó. Cserélni kell, különben mindig visszafertőzzük magunkat korpával.”