A francia konyha remekeit kóstoltuk a TV2 celebjeivel, akik kivételesen otthon hagyták sztárallűrjeiket, ettek, ittak, sorban álltak, ahogy azt illik. Persze kivételek mindig akadnak, de a legjobban Vágó István járt, aki pimaszul tarolt a tombolán. Úgy sejtjük, mégis van köze a mágiához. Amit még megtudtunk a világról, az, hogy Liptai Claudiának jót tesz a címlapokon válás.

Idén a Nemzeti Táncszínház adott helyet az Aperitif a la francaise elnevezésű rendezvénynek, amire valójában teljesen őszintén azért mentünk csak el, hogy fantasztikus francia borokat, konyakokat és kajákat kóstoljunk. Ez elvileg érthető is, hiszen pont erről szól ez az este: a meghívottak találkozhatnak a francia gasztronómiával, csipegethetnek és megtanulhatnak mini ágytálból enni, merthogy az trendi.

Minket a Mokka műsorvezetője, Kárász Róbert hívott, aki ugyan nem szervező, mégis szívén viseli a rendezvény sorsát, ez akkor derült ki, amikor a sajtpult fölött váratlan bevallotta, hogy ha újrakezdené az életét, csakis a gasztronómiával foglalkozna. Ebben érzett örömét még az sem árnyékolta be, hogy az esemény éppen a trianoni békeszerződés 89. évfordulójával esik egy napra. “A világon mindenhol már évek óta június első csütörtökén tartják ezt az eseményt. Véletlen esett így” – mondta.

Átesni sorbanálló celebeken

Sokkal meglepőbb volt, hogy hiába a prominens személy invitálása, mégse számítottunk ilyen fokú celebdömpingre. Fotósunkkal különben is javarészt a kajákra összpontosítottunk, meg a borokra és konyakokra, legalábbis ezek a dolgok jártak a fejünkben, miközben teljesen eredménytelenül próbáltunk hozzájuk is jutni a kígyózó sorokban. Csak kicsit volt zavaró, hogy az ember nem tudott nem átesni TV2-es időjósokon és Mokkásokon, akár többször is Demcsák Zsuzsán vagy a hátsó udvarban kényelmes kerti bútorok közt nem túl stílusosan rózsaszín koktélt szürcsölgető Korda Gyuri bácsin, de még Pataki Bea megdöbbentően jó lábai is visszaköszöntek, igaz az este végére már kicsit akadozva.

Nézegessen celebet, bort!

Ez volt az egyetlen baj az eseménnyel – mármint nem a celebek, mert ők meglepően normálisan viselkedtek, hanem az, hogy szinte lehetetlenségnek tűnt elérni például a fantasztikus borokat, mert a sorok csak álltak, a konyakról már ne is beszéljünk. Így kénytelen kelletlen a koktéloknál kerestünk vígaszt, miután lemondtunk arról, hogy megkóstuljuk a húsos palacsintát, mert azért talán még most is áll a sor a partin. A sajtok megízlelését is csak a véletlennek köszönhettük, mivel akkorra még nem fedezte fel a nép a sajtpultot, igaz, olyan tíz körül a fiatal celebsereg javarésze úgy döntött, átsiet a Viva Commet-re, és akkor végre fel lehetett zabálni a készleteket, amiből minket a Les roules fromages fogott meg leginkább, pláne a sonkába tekert verziója.

Csülök péknén szocializálódott énemmel egy asztalnál

A mini ágytálakat még így sem értettük. Kárász elmondása szerint koncepció volt, hogy az eseményen a nagyérdemű ne találkozzon a tányérral, ezt úgy érték el, hogy tenyérni műanyag ágytálakra emlékeztető izékben kínálták például a rizottót. “Értsd meg, pont az a lényeg, hogy az ember ne egy valamivel egye magát tele, hanem mindent végigkóstoljon.”

A túlfokhagymázott csülök péknén szocializálódott énem minden porcikája tiltakozott ez ellen, bár az est végére sikerült nagy nehezen jól laknunk, és akkor beláttuk, hogy ha nem kell minden apró ágytálért és falatkáért vagy kortyért küzdeni, akkor még akár igaza is lehet. Végtére is huszonegy féle ételt: tizennyolc féle sajtot, hatféle kenyeret, kétféle pástétomot, és huszonöt féle italt lehetett megkóstolni, ha elég türelmes volt az ember, mi ennek csak igen kis hányadát ízleltük, de azt nem bántuk meg.

Nézegessen celebet, bort!/div>

A koktélos pultnál kígyózva aztán csak Medveczky Ilonka néni álldogált a sorral szemben, mint egy ottfelejtett napközis, a többi celeb udvariasan kivárta a sorát. Hujber Ferenc még meg is jegyezte, amikor civilek álltak Ilonka néni mellé soron kívül, hogy ez egy olyan buli, ahol a celebek állnak sorba és a nem celebek kapnak előbb inni. Aztán persze még Rubint Réka is hozzájutott a színes koktéljához, pedig előtte még bepróbálkozott nálunk, hogy szerintünk a pult végén álló mixerhez – aki mellesleg éppen Korda koktélját keverte soron kívül - miért nem áll senki. Megmagyaráztuk neki, hogy itt mindenki ugyanazt akarja, mire ő engedelmesen visszakullogott a sor végére. Bonyolult volt ez a néhány jelenet, dehát a celebeket nehéz organizálni.


A fantáziánkat a francia finomságokon túl ekkorra már a tombola pörgette leginkább, mivel nagyon is pöpec ajándékokat kínáltak a tisztelt szponzorok, így akár nyaralást is nyerhetett a szerencsés. Meglepő módon a mi nevünk nem hangzott el, annál inkább Vágónéé, aki meg is nyerte a korzikai utat. Férjének első számú hobbija az utazás. Átkoztuk a pillanatot, amikor Vágó átigazolt a TV2-höz, de aztán egy órával később a tombola-reloaded során az értékes italválogatás nyereményhez a kvízmester névjegykártyáját húzták ki, ekkor kezdtük el gyanítani, hogy Vágó azért nem hisz az ezotériában, mert maga is egy kuruzsló.


Összeségében meglepően jó mulatság volt, Kovács Áron például azért örült neki igazán, mert elhozhatta a feleségét, Liptai Claudia feszes fehérben tündérkedett az unalomig ismert barna Louis Vuitton táskát szorongatva, ami például rögtön meggyőzte az embert arról, hogy jó címlapokon válni. Az önmagát gasztrokibicként emlegető Sági Szilárd ugyan nagyjából minden finomságról lecsúszott, mivel saját maga által épített kemencéjének a tesztégetéséről érkezett, de azért a sajtokba csak belekóstolt. Szekeres Nóra az istennek sem akart interjút adni, viszont Joshi Bharátnak boldogan öntötte ki a szívét, ám ezt a beszélgetést sajnos nem tudtuk kihallgatni. Pataki Beáék a Jam Pubba mentek tovább, reméljük, bunyó nem volt ott. Szerintünk jövőre is elmegyünk, talán addigra felváltják apró zsebkendők az ágytálakat.