Táncosok, balettművészek, gyógytornász, térd- és bokaspecialista, valamint lábápolási szakértő segítségével Pirner Alma fél év alatt egy új mozgásterápiát fejlesztett ki, hogy a nők végre megtanuljanak szépen és magabiztosan járni a tűsarkú cipőkben. A Stiletto tréning elnevezésű program bemutató órájára szombaton került sor, ahová egy a magas sarkú cipők területén járatlan kamaszt is magunkkal vittünk. Tesztalanyunk szerint kemény, fárasztó és fájdalmas erősítő gyakorlatokról van szó, néhány mozdulatsort pedig kifejezetten kurvásnak ítélt meg. A felnőtt résztvevők szerint viszont ez nőies, a körömcipő pedig a nőiesség szimbóluma. Gombos Edina emiatt még a terhessége alatt sem volt hajlandó mellőzni kedvenc darabjait.

Nem bírta tétlenül nézni Pirner Alma, hogy a tánciskolájába járó nők többségénél a tanulás már a tűsarkú cipők megfelelő használatának hiánya miatt kudarcba fullad. Az órákra ugyanis magassarkú ajánlott, így felvetődött a kérdés, hogyan fog az táncolni, aki még járni sem tud benne. Persze nem természetes dolog, hogy minden nőnek alapból kell tudni az ilyen cipőkben szépen és magabiztosan járni, ez viszont fejleszthető. Ennek érdekében Pirner fél éven keresztül dolgozott különböző szakértőkkel (többek között táncosokkal, balettművészekkel, gyógytornásszal, térd- és boka-specialistával, lábápolási szakértővel), míg végül kifejlesztették a Stiletto tréninget.

A celebek a tűsarkakra esküsznek

A 75 perces program lényege, hogy jógából, táncból és balettből átvett mozdulatok, speciális eszközök segítségével megtanítsák a nőket körömcipőben járni, pózolni. A mozgástréningnek legnagyobb reklámot nem a köremailek és különböző beharangozások jelentettek – Pirner hozzáértését a dologhoz leginkább az bizonyította, hogy a sztriptíz-világbajnok lett a Glamour tűsarkú futóverseny idei celeb kategóriás győztese.

A Stiletto tréning nyílt napját szombat délelőtt tartották a Casa de la Música rendezvényközpont egyik termében, ahol az első negyven jelentkező egy ingyenes órán vehetett részt. Az új edzésforma bemutatásáról természetesen a cipőmániás sztárvendégek sem maradhattak ki, Pirner meghívását Peller Mariann, Erdőhegyi Brigitta, Pflum Orsi, Béres Anett, Gombos Edina és Nguyen Thanh Hien is elfogadta. Az eseményre egy tűsarkú cipők területén járatlan kamaszlányt vittünk magunkkal, kíváncsiak voltunk ugyanis arra, hogy kezdőként hogyan éli meg az erősítő gyakorlatokat.

Fájó és kurvás

A lelkes civil hölgyeket három részre osztották, a csoportokkal pedig Pirner Alma, Gali Tímea balettművész, és Ferenczi Ágnes gyógytornász foglalkozott felváltva. Tesztalanyunk a Gali vezette csapathoz került, ahol eleinte csak vigyorogva, később szemforgatva, végül nyögve végezte el a balettból átvett mozdulatsorozatot. A cserénél pedig inkább nyúlcipőt húzott és megfutamodott – javarészt combfájdalomra hivatkozva, mintegy mellékesen megjegyezve, hogy a szervezők által nőiesnek aposztrofált mozdulatok inkább simán csak kurvásak. A rögtönzött nyafogás miatt így lemaradt a fitness alapú talajon végzett és gumiszalagos erősítő gyakorlatokról, és program talán legmurisabb részéről, az úgynevezett „propioceptiv" tréningről, amikor kék gumilabdán állva szimulálták az instabil környezetet.

Ez utóbbi, és pár hasznos tipp bemutatása (hogyan szedjük le a tűsarokra ragadt falevelet, hogyan kell lehajolni egy leejtett papírzsepiért, stb.) volt mindössze a celeb csapat dolga, pedig szívesen láttuk volna őket is verejtékben úszni. Pirner viszont megkegyelmezett, így fiatal kísérőnk is mindössze a hírességekre tukmált kurvás mozdulatokon szórakozhatott.

Gombos Edina a terhesség alatt sem mellőzte kedvenc darabjait

Hogy a híres nők körében mennyire fontos szerepet töltenek be a körömcipők, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Gombos Edina még a terhessége alatt sem volt hajlandó mellőzni a magas sarkú fazonúakat. „Az, hogy az ember kisbabát vár, nem szabad, hogy elslamposodással járjon" – magyarázta, de hozzátette, hogy természetesen nem tizenkét centis tűsarkakban cirkált, hanem törpesarkú cipőket vásárolt. „Persze tisztában voltam azzal, hogy anatómiailag nem előnyös olyankor, de én nem éreztem hátrányát. Tizenhét éves korom óta ilyenekben járok, számomra nagyon fontos a nőies megjelenés. Nem vagyok kifejezetten cipőmániás, de tíz darabbal biztosan minden szezonban bővítem a készletemet. Javarészt azért, mert 2-3 alkalom után tönkrevágom a lábbelit a csámpás járásom miatt." Gombos végül azt is kifejtette, hogy a láblazítás kérdésével neki mázlija van, hiszen a férje háromféle masszőrképzéssel is rendelkezik, és ezen felül még a pedikűröse is a rendelkezésére áll.

"A tűsarok a nőiesség szimbóluma"

Mivel nem mindenkinek van ekkora szerencséje és anyagi kerete, a Stiletto tréning keretén belül Pirnerék megmutatták azt is, hogyan lehet lenyújtani a lábakat a tűsarkú hordása után. „Javítja a tartást, stabilizálja a boka és térd szalagokat, erősíti a vádli és láb izomzatát" – összegezte a tréning hatását a kétszeres playmate. „Minimalizálja a fájdalmat a térdekben, lábakban és hátban, a térdsérüléseket, és a diszkomfort érzést, melyet sokan a magas sarkú viselése közben éreznek."

Pirner szerint a tűsarkú cipő a nőiesség egyik szimbóluma, ami nem csak remek formát ad egy női lábnak, de az ember sokkal karcsúbbnak és kecsesebbnek is tűnik benne, ha tudja viselni. „Nem beszélve arról, hogy egy magas sarkúban azért viselkedni kell, és a férfiak is imádják. A Stiletto tréning workshop keretén belül lesz elérhető a tánciskoláimban, melyet 3-4 hetente egy alkalommal tervezünk, és jegyet lehet rá vásárolni. Bárki jelentkezhet rá, nem szükséges, hogy hozzánk járjon táncórára."