Dietetikusok összeállították a fogyókúrázók szabályrendszerét, amelynek az első pontja, hogy ne éheztessük magunkat. A Velvet szerkesztőségében több diétát is kipróbáltunk már, nem éheztettük magunkat, de éhségérzet nélkül nem tudtunk fogyni. A többi pont arról értekezik, hogy szenteljünk figyelmet a béltisztításnak, sok fehérjét és antioxidánst vegyünk magunkhoz.

A nyári időszak a fogyókúraipar fellendülését is jelenti, bár már tavasszal elindult a szezon. A legújabb közleményt, amelyet a témában kaptunk, a Fogyifutam részéről felkért dietetikusok állították össze, hogy a diétázóknak - ha eddig nem volt - mostantól legyen tíz parancsolata. Ebben többek közt arról értekeznek, hogy az éhezés milyen hatással van a szervezetre, miért fontos, hogy a folyókúrázó a diéta első szakaszában béltisztítást végezzen és mennyi az ideális testsúlyvesztés az első időszakban. Ezek közül említjük meg a fontosabbakat.

Ne koplaljunk, ne éheztessük magunkat!

Amikor koplalunk, a szervezetünk elsősorban az izmokat kezdi el leépíteni, ezzel együtt lelassul az anyagcsere is. Amikor a szervezet éhezés után táplálékhoz jut, először a zsírraktárak töltődnek fel, így szedjük fel rövid idő alatt a leadott kilókat, és alakul ki a jojó-effektus.

A fogyókúra béltisztítással kezdődjön!

Az emberi bélrendszerben 2-6 kilónyi salakanyag található. Aki ettől megszabadul, annak javul az emésztése, a bevitt tápanyagokat hasznosabban tudja feldolgozni, és a káros anyagok lebontása is könnyebbé válik. A béltisztítást lehet keserűsóval vagy gyógyvizekkel végezni, de akár választható a colon hidroterápia is. A fogyókúra során érdemes enzimes termékeket fogyasztani, amelyek megakadályozzák a bélflóra károsodását, és ezzel együtt segítik a diéta alatt bevitt tápanyagok feldolgozását.

Sok fehérjét fogyasszunk!

Az izomzat megtartásához szükség van fehérjére, és ugyanúgy a szervezet megfelelő működéséhez, az anyagcsere-folyamatokhoz is.

Nagyobb mennyiségű antioxidáns, vitamint és ásványi anyagot fogyasszunk!

A zsírszövetben raktározott méreganyagok felszabadulnak a diéta során. A szervezetbe kerülő szabadgyökök azonban a zsírégetés folyamatát akadályozhatják, ezért fontos ezeket antioxidánsokkal megkötni.

Sok folyadékot igyunk!

A megfelelő folyadékbevitel azért fontos, hogy a méreganyagok ki tudjanak ürülni a szervezetből. A fogyókúrázók kiskátéját összeállító dietetikusok szerint olyan fogyókúrás módszert is lehet választani, amelyben nincs szilárd táplálék, így a salakanyag kiválasztása könnyebben megtörténik. Aki ezt a fajta diétát bírja, ebben az esetben magas fehérjetartalmú turmixport válasszon, hogy megfelelő mennyiségű proteinnel lássa el a szervezetét, hogy csak zsírból és ne izomból fogyjon.

Az első két hétben a 3-4 kiló fogyás rendben van

A dietetikusok szerint általános tapasztalat, ha a diétázó 3-4 kilót fogy az első két hétben, akkor hosszabb időre is megmarad a lelkesedése. Azt is javasolják, hogy a fogyókúrába ne egyedül, hanem ismerősökkel együtt vágjunk bele, mert úgy könnyebb az esetleges holtpontokon átlendülni. Mielőtt belekezdenénk a diétába, érdemes testösszetétel elemzést végezni, erre megfelelő készüléket többnyire tartanak az edzőtermekben. Mostanában ugyanis már nem a BMI index alapján állapítják meg a fogyókúrás programok kidolgozói, ki mennyire túlsúlyos vagy alultáplált, mert a testmagasság és testsúly értékein alapuló módszer nem veszi figyelembe az egyéni adottságokat, a csontozatot, az izomzatot.

A Velvet szerkesztőségében több diétát is kipróbáltunk már, nem ismeretlen előttük a napokon át tartó éhezés, a szénhidrátmegvonás, a fehérjeturmix, és a mélyponton átsegítő közös sport transzcendens élménye. Nem vagyunk dietetikusok, az éhségmentes diéta létezését még kutatjuk. Néhány sikeres velvetes diétánk tapasztalatait azonban felelevenítjük.

Egyre rosszabbul aludtam

A leginkább részletes diétanaplónk a saját képre formált, két hétig tartó bécsi diétáról szólt, amelyik a cukor - ezzel együtt az alkohol, és a zsír elhagyásán alapszik, és azt ígéri, hogy a szervezet anyagcseréjét átalakítja. Tesztalanyunk a diéta időszaka alatt rohamosan fogyott, de közben számos, nem túl kedvező tünetet is felfedezett magán.

„A két hét alatt pár furcsa dolgot észleltem. Egyre rosszabbul aludtam (éhség és az esti altatósör+ a kemény mozgás hiánya együtt, egyébként remek alvó vagyok). Sokszor volt tompa hányingerem, főleg az első héten (mindig azt eszem, amit kívánok) többször volt brutális hasmenésem, amit szintén az én ezt nem akartam megenni-nek tulajdonítottam. Egyre ingerültebb voltam." A kínok mára véget értek, tesztalanyunk az elmúlt hónapokban nem szedte vissza a leadott kilókat, és ezzel néhány ismerősének az irigységéből fakadó agresszív kitörését is kiérdemelte.

Harmadnapra helyreállt a rend

Az utóbbi idők egyik nagy, össznépi fogyókúrája a kizárólag egy speciális turmix fogyasztására koncentrált turbó diéta volt, amelyben a résztvevő újságírókat huzamosabb ideig nem láttunk étkezni, és már kezdtünk gyanakodni, hogy ne adj Isten pránát fogyasztanak, érthetőbben szólva fényt esznek. De nem, néha előkerült a turmixgép.

A kúra első napjait a fent is tárgyalt béltisztításnak szentelték, és erről naturális módon emlékeztek meg beszámolójukban. „A diéta első napja a béltisztításé. Ennek folyamata amúgy non-stop fosást jelent (...) Az első nap után négyből kettőnknél tovább folytatódott a béltisztulás. Harmadnapra állt helyre a rend és csak utána jöttek az unalmas hétköznapok."

Kriszta pedig szédelgett

Az unalmas hétköznapok a négy tesztszemélynek összesen 13 kiló súlyfölösleg leadását eredményezte. „Viszonylag hamar hozzászokik az ember, hogy csak fejben eszik. Mégis, Zuzu a félidőben produkált is egy kimerülést, Rober a tizenegyedik napon. Kriszta pedig szédelgett. Tibbi nem panaszkodott rosszullétre. A hetedik napon várandós kismamának éreztem magam, az éhség és a kaja megvonása fejfájásba és hányingerbe csapott át, ennek kiküszöbölésére az este nyolc órakor történő elalvás megfelelő ellenjavallat volt – írta Zuzu. Rajta kívül csak Kriszta tapasztalt éhséget, Tibbi és Rober elvoltak, mint nyugdíjasok a piacon."

Végül a Poronty blog szerzőinek az év elején dokumentált Fogyinaplója is tanulságos, amelyben olvashatjuk, hogy a szerzők saját táplálkozási módszer (például gyümölcs, vagy kávé-cigaretta-ropi kombó) és testkezelés együttes hatásával próbáltak fogyni. És mind éhesek voltak.