Felmérések szerint a nők nem tudják jól megválasztani a melltartójukat, ez pedig emésztési, légzési zavarokhoz vezet. Ezért összegyűjtöttük a tipikus problémákat, és arra is kitértünk, hogyan kell kiszámolni a kosárméretet. Bónusz öltözködési tanácsok a különféle mellméretű nőknek.

Számtalan felmérés készült már arról, hogy a nőknek hány százaléka visel nem megfelelő méretű melltartót. A legtöbben 70-80% körül saccolják ezen nők számát. Ez a probléma főként a nagyobb keblű nőknél jelentkezik, de kisebb mellű társaiknál is jelentkezhet a fájdalom.

Ok-okozati összefüggés

A túl szoros melltartó bőrproblémákhoz vezethet. A merevítő vagy a pántok kidörzsölik a bőrt, és az apró kis sérülések akár el is fertőződhetnek – olvasható a Romow egyik szerzőjének bejegyzésében. A túl szoros pánt egyébként a vállakat sem kíméli a fájdalom szempontjából. Ha pedig túlságosan belevág az izmokba, és egy-két idegszálat is nyom, akkor az akár zsibbadáshoz is vezethet. Bár sokan nem hiszik el, a nem megfelelő méretű melltartó akár a nyaki részen is kellemetlenséghez vezethet, ami mondjuk fejfájás vagy egyéb fájdalom formájában jelentkezik – írja a Tiffany Hart, a Diva Bras egyik munkatársa.

A British School of Osteopathy szerint egyébként a melltartók légzési és emésztési nehézséget, valamint keringési problémákat is okozhatnak, mivel nem kímélik a bordákat, a rekeszizmokat és a kisebb ereket is elszoríthatják – írja a DailyMail.

Legalább három melltartó kell

A méretünk pontos megállapításával és melltartó felpróbálásával a problémák megelőzhetőek. A szakemberek szerint egy nőnek egyébként legalább három melltartóval kell rendelkeznie, ugyanis nem javasolják, hogy egy darabot két egymást követő napon viseljünk, mivel így a rugalmas részek nem tudják felvenni eredeti formájukat – írja a MyWebTimes. Egy melltartó élettartama egyébként fél év és egy év közé tehető.

Első lépésként mindenképpen meg kell állapítani, hogy elvileg milyen kör- és kosármérettel rendelkezünk. Ehhez meg kell mérnünk a mellbőséget és mell alatti körméretet. Ez utóbbi adja a melltartók számozásának számszerűsített részét, amit a Magyarországon érvényes számozás szerint öt centis sávokban adnak meg, vagyis van például 70-es, 75-ös, 80-as méretű melltartó. Értelemszerűen a mi körméretünkhöz legközelebb álló számot érdemes választani, de a próba során úgyis eldől, ha esetleg mégis egy másik méretre van szükség.

Kosárméretek:

A kosár: 12 cm

B kosár: 12-14 cm

C kosár: 14-16 cm

D kosár: 16-18 cm

DD=E kosár: 18-20 cm

F kosár:20-22 cm

G kosár: 22-24 cm


Ezután jöhet a mellbőség mérése, ami azt jelenti, hogy a mellbimbók csúcsánál kell elvezetni a mérőszalagot, amit a körmérethez hasonlóan szintén körbe vezetünk a felsőtestünkön a karokat felemelve. Mindkét mérésnél ügyeljünk arra, hogy a mérőszalag ne legyen se túl laza, se túl szűk. Ezután jöhet a kosárméret kiszámítása, ami úgy történik meg, hogy a mellbőségből kivonjuk a mell alatti körméretet. Hathavonta újra megmérni mindent, mert a méret változhat.

Problémák a pántoknál

A hátsó pánt az egyik legfontosabb része a melltartónak. Ha felcsúszik, akkor nem tudja megfelelően tartani a melleket, azok súlya rosszul oszlik meg, vagyis tulajdonképpen a vállpántok veszik át a hátsó pánt feladatát. Ez a hiedelmekkel ellentétben nem túl jó, hiszen a terhelés miatt például belevágnak a vállba. Érdemes felemelni a két kart, ugyanis ha a probléma ekkor is fennáll, akkor kisebb körméretű – és valószínűleg nagyobb kosárméretű - melltartó kell. A hátsó pántnak normális esetben párhuzamosnak kell lennie az elülső résszel.

A legtöbb hátpánt állítható. A vásárláskor a legkülső kapcsokkal kell összeakasztani, így ha idővel majd nyúlik az anyag, még mindig van lehetőség arra, hogy a pántot szorosabbra húzva pont passzoljon a melltartó. Előfordulhat, hogy a pánt így is bevág. Ekkor jöhet a nagyobb körméret és/vagy a kisebb kosárméret. Ha a vállpánt folyton lecsúszik, akkor húzni kell rajta, vagy egy szélesebb pántú változatra kell cserélni. A pántokat úgy kell beállítani, hogy egy, vagy egyesek szerint két ujjunk is elférjen alattuk.

Kibuggyan és összenyom

Ha a melltartó alja középen nem fekszik rá a mellkasra, akkor túl kicsi. Ha a merevítő bevág, akkor nagyobbat kell választanunk, vagy egy másik, nem ilyen megoldással készült darabot kell vásárolni. Ha a mell felül, oldalt vagy alul kibuggyan a kosárból, akkor is alulbecsültük a méretünket.

A megfelelő kosárméret kiválasztásakor az is problémát okozhat, hogy a legtöbb nő melle nem egyforma. Ilyenkor a nagyobb keblet kell figyelembe venni, a másik oldalt pedig ki lehet tömni. Mivel a nők mellének a mérete életük alatt folyamatosan változik különböző tényezők – étrend, sportolás, terhesség, stb. – miatt, ezért vásárlás előtt mindig fel kell próbálni a melltartókat. A megfelelő darab kiválasztásában egyébként egy szűk póló is segít, hiszen így jobban látszanak az esetleges problémák.

Trükkök dekoltázshoz

A GMTV egy-két plusz tanáccsal is szolgált a különböző mellmérettel rendelkező nők számára. Eszerint a kisebb mellűek ne viseljenek túl szűk ruhákat, mert leszorítják a keblet. A túlságosan kivágott V-nyak sem a legideálisabb a számukra. A fodros, redőzött és az ujjatlan blúzok és felsőrészek teljesen megfelelnek a számukra. Ami a melltartókat illeti, kitömhető és félkosaras darabokat érdemes vásárolniuk.

Az átlagos mellű nőknek szinte minden jöhet a nyakban megkötős daraboktól kezdve a virág- és kasmírmintás holmikig. Ugyanez érvényes a nagy mellű nőkre is, nekik viszont mindenképpen kerülniük kell a félkosaras melltartókat. Az empire szabású blúzok is tiltólistásak, hiszen ettől még nagyobbnak látszik majd a keblük, ahogy az elől túlságosan díszített darabok esetén is.

Mi a jó futómelltartó titka?

A sportmelltartókat mindenképpen érdemes felpróbálni, ezért ha van rá mód, akkor az online boltok helyett egy valódi üzletben vásároljunk. Érdemes egy direkt sportfelszerelésekkel foglalkozó üzletbe ellátogatni, hiszen itt nagyobb valószínűséggel találunk olyan melltartót, amit kifejezetten ehhez a sporthoz fejlesztettek ki. És itt valószínűleg nem néznek majd olyan furcsán, ha ki is akarjuk próbálni, hogy mennyire hatékony a termék. A teszteléshez fussunk és ugráljunk egy helyben, hiszen így kiderül, hogy a melltartó mennyire akadályozza meg keblünket a mozgásban. Érdemes egyébként több méretet is felpróbálni, ugyanis cseppet sem biztos, hogy a normál melltartóink méretével azonos darabot kell venni. Egy adott melltartó egyértelműen nagy, ha az anyag ráncolódik és gyűrődik, ha pedig belevág a bőrünkbe, akkor egyértelműen kicsi. Ha két ujjunkat sikerül becsúsztatni a pántok alá, akkor a megfelelő méretet választottuk.

Ami a melltartó anyagát illeti, ebben az esetben a csak és kizárólag pamut nem jó választás, inkább olyan darabot válasszunk, ami valamilyen speciális anyagból (pl. Drifit, Coolmax) készült, amik elvezetik az izzadságot a bőrünkről. Mivel a varrás kidörzsölheti a bőrünket, ezért olyan melltartót kell választanunk, amin nincs szegés, vagy valamilyen módon el van fedve. Ha azt szeretnénk, hogy az ominózus ruhadarab jobban tartsa a mellünket, akkor szélesebb váll- és hátpánttal rendelkező melltartót kell vennünk. Egy sportmelltartó általában 72 mosás után használódik el, ekkor bizony meg kell válnunk tőle. Ha változik a súlyunk, vagy a melltartó hamarabb elveszíti a rugalmasságát, akkor persze azonnal illik lecserélni. Ha hagyjuk, hogy a melltartó magától száradjon meg, akkor természetesen meg tudjuk hosszabbítani a speciális anyagok élettartamát.

Forrás: running.about.com