Felesége, Pirner Alma táncstúdiójában oktat Európa első és egyetlen rúd-fitnesz trénere. Presinkszki Ákos maga is rúdfüggő, még nyaralása alatt a tengerparton, a stég végében felállított tábla oszlopán is pörög. A Dollhouse Táncstúdióba elvittünk egy női tesztalanyt is kipróbálni az edzést, amiről azt hitte, hódítani lehet vele, de aztán kiderült, kemény, férfiaknak - is - való edzésről van szó.

Már ötödik éve annak, hogy Magyarországra is betört a poledance és a pole-fitnesz, bár ez a mozgásforma külföldön sokkal régebb óta ismert. Pirner Alma világbajnok sztriptíztáncos és férje közösen vágott bele nem a projektbe: a családi vállalkozásban a férj vállalta, hogy rúdtánc-edző lesz.

Családi vállalkozás rúddal

Presinszki Ákos egyelőre az egyetlen pole-fitnesz tréner Magyarországon, sőt, egész Európában. Neve a tengeren túlon azonban nem ismeretlen, több nemzetközi workshopon tanított már, legutóbb például a jamaicai világbajnokságon, ahol felesége az öttagú zsűri egyike volt. Bár Kanadában, Ausztráliában és az USA-ban vannak pole-fitnesz tréner férfiak, az egyhetes rendezvényen Presinszki volt az egyetlen.

Rájárunk a rúdra

„Ha pole-fitneszről van szó, sokkal sportosabb, akrobatikusabb mozgást képzeljünk el, amiben egyáltalán nincs táncos mozdulat, míg a poledance inkább a táncról, nőies mozgásról szól" – magyarázta a két kifejezés közötti különbséget az angol és ausztrál pole-fitnesz diplomás tréner, akit egy vállalkozó szellemű női tesztalannyal látogattunk meg a táncstúdiójában. Presinszki többek között kitért arra a sztereotípiára, mi szerint a rúdról még mindig a szexipar jut először az emberek eszébe. „Ezt a téves képet szeretnénk megváltoztatni. Itt nem arról van szó, hogy lányok rúdba kapaszkodva táncikálnak, hanem ez egy igen kemény edzésforma. Fejleszti az állóképességet, hajlékonyságot, speciális izmokat mozgat, erőnlétet fejleszt, és persze alakformáló, zsírégető hatása is van."

Éppen ezért nem csak nőknek, de férfiaknak is ajánlott mozgásforna, ahogyan az eredetileg kézilabdázó Presinszki is szerelmese lett ennek a sportnak. És hogy miként viszonyul a közvélemény ehhez a nem mindennapi foglalkozáshoz? A tréner szerint semmi először csak csodálkoznak, majd kedvet kapnak.

Rájárunk a rúdra

Presinszki kidolgozott testét elnézve ez a sport tényleg minden izomcsoportot megmozgat. A férfi általában heti négy-öt alkalommal edz, a közeljövőben viszont növelni kényszerül a sportra fordított időt: a világon először októberben rendezik meg Angliában a pole-fitnesz férfi versenyt, ahol természetesen ő is indul majd. Nem hivatás ez neki, hanem szinte már életforma: Pirner Almával együtt még a szabadság alatt is keresik a lehetőséget – legyen az bármilyen rúd vagy oszlop -, amire fel tudnak rugaszkodni pár akrobatikus mozdulat erejéig.

Nyaralás akatt az oszlopon pörög

"A tengerparton a stég végében állt egy tábla, amelyik arra figyelmeztetett, hogy milyen mély a víz. A tábla rúdján is edzettem. Mindketten élvezzük, ebből szeretnénk élni, és most van itt annak az ideje, hogy megteremtsük az alapokat. Hajtunk ezerrel, hogy a későbbiekben nagyot sóhajtva hátradőlhessünk" - mesélt a terveikről Presinszki nevetve, mert ez utóbbit még ő maga sem hitte el.

Legvégül tesztalanyunk rövid, félórás ízelítőt kapott abból, hogy miként is zajlik az edzés.

Tesztalanyunk élménybeszámolója:

"Annak ellenére, hogy rendszeresen edzek, nem hittem benne, hogy képes leszek majd megtartani magamat egy rúdon, izgultam. Az, hogy átkulcsolod a lábszáraddal a rudat és lendületből, elegánsan megpördülsz, nem magától értetődő kombináció, csak a sokadik generációs tűzoltók szívják magukba az anyatejjel. Húsz perc gyakorlás után már el tudtam érni, hogy a lábam ne csússzon le a rúdról, és külön öröm volt, hogy az edző, Ákos kiemelte, hogy voltaképpen nem is vagyok olyan béna. A demoedzés utolsó néhány percében beakasztott térddel próbáltunk pörögni, ami végképp nem ment, még a forgó rúdon sem. Kezdem érteni, egy rúdtáncos miért tudna megfojtani egy kobrát a combjával, ez a sport jelentős izomzatot kíván. Edzés után sajgott a lábszáram, a véraláfutásokat megelőzendő használtam feketenadálytőkenőcsöt. Egy nappal az esemény után izomlázat az alkaromban érzek, és egy tompa sajgásból felfedeztem, a könyökhajlatomban is vannak izmok. El tudom képzelni, hogy ez a mozgásforma addiktív, amikor Ákos az edzés előtti interjúban beszámolt arról, hogy a nyaralása alatt megtalálta a gyakorlásra alkalmas rudat a tengerparton, egy stég végében felállított tábla cölöpében, még csak érdeklődve hallgattam a történetét, ma már én is elgondolkoztam, milyen lehet egy antennán pörögni."

Az első edzések alkalmával az oktató szerint azt kell megszoknunk, hogy főleg a karral kell megtartani a testsúlyt, és legyőzni azt a félelmet, hogy amikor térddel pörgünk, akkor könnyen térdre eshetünk. Elsőként a hagyományos forgásokat tanította meg Presinszki Ákos, amelyek közül a nehezebbeket már úgy gyakorolják a tanítványok, hogy a rúd alá matracot tesznek, mert fejjel lefelé könnyen lecsúszhatnak. Már ahhoz is haladónak kell lenni, hogy a rúdra felmásszunk.

Amikor még nem ismertük meg a sportágat, azt gondoltuk, arról van szó, hogy rúdtánccal hódítani lehet, most már inkább úgy gondoljuk, nem annyira a mozgással, mint inkább a rúdtól acélozott testtel közvetett módon lehet felkelteni az érdeklődést.