Az Eat Yourself Beautiful sima, ránctalan bőrt ígér a kollagénes pillecukruk fogyasztóinak. A szerveztünkben is nagy arányban előforduló fehérjét számos élelmiszeripari termékbe beletették már, hogy vonzóbbá tegyék a fiatalodásfüggők számára. Jessica Simpson édességeket idéző kozmetikai termékeket dobott piacra, mi pedig végül összegyűjtöttük a fiatalító élelmiszereket.

A fiatalos és formás külső megtartása viszonylag nehezen fér össze azzal, ha naponta magunkba tömünk egy zacskó pillecukrot. Az Eat Yourself Beautiful cég azt állítja, hogy a kollagénnel dúsított pillecukor (vagy mályvacukor, ahogy tetszik) azonban ugyanolyan hatásos, mint a kollagén injekciók, vagyis a bőr sima és feszes lesz. Hogy árban megéri-e édességet enni a szurkálás helyett, az más vita tárgya. A három 50 grammos csomag 10 font (kb. 3100 forint), és a hivatalos honlap tanúsága szerint naponta egy csomaggal érdemes megenni, több viszont nem ajánlott a cukortartalom miatt. A hatás állítólag nem jelentkezik azonnal, és csak két hét múlva észlelhetjük az első jeleket a fiatalodásban.

A gyártó egyúttal azt tanácsolja, hogy a jobb eredmény érdekében fogyasszunk minél több vizet, figyeljünk oda arra, hogy mit eszünk, és vegyünk magunkhoz minél több C-vitamint, ugyanis ez nagyon fontos szerepet játszik a szervezet kollagéntermelésében. Bár az Eat Yourself Beautiful egyelőre csak a kollagénes pillecukorral rukkolt elő, állításuk szerint a közeljövőben újabb termékkel örvendeztetik meg a szépülésfüggőket. Jelenleg a következő hozzávalókkal kísérleteznek a fiatalításiparban: a majomkenyérfa termése, csokoládé, zöld tea, kávé, vörös bor, manuka méz, és az acai bogyó. Ezek legtöbbje természetes anyagokból készült kozmetikumok alapjai szoktak lenni.

Nem új ötlet

A mályvacukros megoldás ugyan forradalminak tűnhet, cseppet sem számít újdonságnak. Számos cég dobott már piacra olyan ehető terméket, amiről azt állították, hogy a benne lévő kollagénnek köszönhetően megszépül a fogyasztója. 2007-ben a Nestlé Hong Kong bemutatta a kollagénnel dúsított joghurtitalát, aminek elfogyasztásával az ígéretek szerint sokkal rugalmasabbá válik a bőr. Ázsiában egyébként több olyan ital is van, amit hasonló recepttel próbálnak kelendőbbé tenni – írja a GCI Magazine. Állításuk szerint a kollagénes pillecukor sem újdonság, ugyanis az Eiwa már évekkel ezelőtt bemutatta hasonló termékét.

A kollagén

A testünkben legnagyobb arányban előforduló fehérje, hiszen szervezetünk 30, és a bőr 75 százalékát alkotja. Mivel a kollagén nagy molekulájú anyag, ezért a bőrre kenve nem szívódik fel. Fiatalkorban még oldott állapotban található meg a szervezetben. Molekulái egymás irányába eltolhatók, vízvisszatartó képességük kiváló, ennek köszönhető a bőrünk rugalmassága. A kor előrehaladtával azonban a kollagén egyre merevebb, oldhatatlanabb lesz, vízmegkötő képessége csökken, ezáltal a bőr rugalmatlanná, ráncossá válik. A C-vitamin nagyon fontos szerepet játszik az előállításában.

Forrás: Orvosaneten/Antal Vali

Egyébként számos ételben találhatóak olyan anyagok, amelyek elősegítik a kollagén előállítását a szerveztünkben, esetleg meggátolják a lebomlását, és erősítik a kollagénrostokat. Ott vannak például a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök, a ként tartalmazó növények, mint például a fokhagyma, a prolinban és lizinben gazdag ételek, azaz a tojás, hal, különböző tejtermékek, földi mogyoró. A zöld tea antioxidánsai szintén hasznosak, akárcsak minden olyan gyümölcs és zöldség, amelyben ezek a fontos vegyületek megtalálhatóak. Vannak, akik úgy gondolják, hogy mindez nagyon logikusan hangzik, de egyelőre várnak a megfelelő, bizonyító erejű tanulmányra. A WHFoods például a lizin és a prolin tartalmú ételekkel szemben szkeptikus.

Az igazi candy girl

Persze rengeteg olyan termék van, ami ugyan nagyon étvágygerjesztőnek tűnhet, mégis inkább külsőleg érdemes alkalmazni. És itt most nem feltétlenül azokra a kozmetikumokra gondolunk, amik – jó esetben biogazdálkodásokban termesztett - gyümölcsökből és zöldségekből készülnek. Ilyen például a Jessica Simpson és Randi Shinder nevével fémjelzett Dessert Beauty és Dessert Treats termékcsalád, ami 2004-ben indult útjára. Azonfelül, hogy szinte mindegyikük olyan összetevőkből készült, amiket akár el is fogyaszthatnánk, olyan illatuk van mint például a rágóguminak, a vattacukornak, a kókuszos csokoládénak vagy a nyalókának.

És ha már az édességeknél tartunk, akkor említsük meg a csokoládés és mézes masszázsokat is. Ez utóbbi módszer Kínából származik, és amellett, hogy elősegíti a salakanyagok távozását, fellazítja a letapadt izmokat, egyúttal természetesen táplálja a bőrt, a méznek pedig gyulladáscsökkentő hatása van. A csokoládé szintén táplálja, hidratálja a bőrt, a benne lévő antioxidánsok révén késlelteti az öregedést, a theobromin révén elősegíti a zsírégetést, a hatására felszabaduló boldogsághormonokról nem is beszélve.