Enni ötszáz forint alatt lehetetlen az idei Sziget Fesztiválon, egy korsó sör a pesti átlagnak megfelelően 450, viszont a viceházmester olcsó borból is legalább 700 forint. Ha elég nyitottak vagyunk, könnyen juthatunk ingyenitalhoz fesztiválozó társainktól, de ennek ellenére abszolút érződik a felfelé pozicionálás, például klasszikus, szakadt ruhában tarháló punkokat nem is találtunk, taréjból is csak hármat láttunk a fesztivál első napjain.

Rubint Réka megnyugodhat, a néhány év múlva fesztiválkorba érő lányát nem fogja az a veszély fenyegetni, hogy koszos körmű punkok próbálják majd mindenféle sikamlós dologra rávenni. Az idei fesztiválra ugyanis teljesen felszívódtak a "koszos körmű punkok". Koszos körmű emberek persze akadnak, de nyilvánvalóan komoly büdzsével rendelkeznek. Igazán szakadtan öltözni jellemzően külföldieket láttunk, ráadásul a szakadtsághoz társított csóróság képét azonnal megtöri, ha a fesztiválozó a kezében egy többezerért árult vödör koktéllal közlekedik.

Klasszikus értelemben vett szakadt punkokkal egyáltalán nem is találkoztunk a fesztivál első pár napján, rendes taréjból is csak hármat láttunk. Az árak mellett a Szigetből áradó túlzott biztonságérzet és odafigyelés is elriaszthatja a kalandos züllésre vágyókat. Gondosan kihelyezett táblák, kerítések, biztonsági szalagok határolják a járható útvonalakat, kényelmet és abszolút szervezett káoszt áraszt magából a fesztivál.

A véradás az üzlet

Megpróbáltunk olyan forgatókönyvet összeállítani, amiben egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés pénzt költünk a szigeten, de aki ilyenre vállalkozik, nyugodtan szervezzen maga köré stábot, mert nem lesz egyszerű dolga.

Az egyik legnagyobb biznisz továbbra is a véradás. Ezt érdemes szigetes látogatásunk elején megtenni, mert vért adni csak úgy lehet, ha az emberben nincs alkohol. Ha sikerült vért adnunk, akkor a jó érzés mellett, hogy talán segítettünk másokon, egy szép kis csomagot is kapunk. Van benne csoki, sör, üdítő, víz és még egy 500 forintos étkezési utalvány is, ráadásul már a véradás helyszínén kaphatunk néhány kekszet.

Ezzel a pakkal egy napot talán ki tudunk húzni, többet nem, és vért adni nagyjából háromhavonta lehet. Ételből bombaüzletnek tűnik a vegasólet kuszkusszal, amit a nagyszínpad közelében lehet beszerezni. Összesen ötszáz forint, és van benne bab, krumpli meg csicseriborsó, szóval egy csomó dolog, ami tömít és laktat, talán elég energiát adva a nap hátralevő részére. Más vélemények szerint a modernkori magyar folklór legújabb termékére, a tökipomposra kell utazni. A hagymás, szalonnás sajtos lángosszerű ételt hatszáz forintért lehet beszerezni, és egy meleg nyári napon jól kibéleli a gyomrot.

Ha a pultos meghív

A véradásnál kapott sörnek köszönhetően valamennyi alkoholt is sikerült szereznünk, de nagyobb tétel ingyen alkoholhoz jutni talán a legnehezebb a fesztiválon, de egyáltalán nem lehetetlen. Egyrészt a Fényt (habszifonban módosított vodka) árusító pultnál erre viszonylag nagy az esély, ha kifogjuk a harmadik opciót, miszerint a pultos meghívja a vendéget.

Ezt láttuk élőben, működik, leleményesek és lányok előnyben. Másrészt, ha elég nyitottak vagyunk, számtalan pohárba, üvegbe ihatunk bele, néhány másodperces barátságokat kötve így. Aki elég ügyes, a főbb szigetes útvonalakat bejárva simán be tud rúgni. Ezen felül a közepes forgalmú helyek pultjainál ácsorogva is könnyen elcsíphetünk egy-egy ingyenvalamit.

A dohányzó ingyenélőknek természetesen még mindig a korlátlan tarhálás egyik fellegvára a Sziget, talán csak a nagyszámú külföldi okozhat némi nehézséget. De nyelvismeret híján, nemzetközi kézjelekkel kommunikálva sincs nehéz dolguk a cigarettára vágyóknak.

Mintha kályhában égetnénk a pénzt

Ha nem figyelünk, a mindennapi "egy kis ezekre- egy kis azokra", könnyen elkölthetjük a most tízezres napijegynek megfelelő összeget, és még csak nem is lett a dolog vége nagy ereszd el a hajam.

És ön mennyit költ egy nap?

Napi élhető minimumnak a kétezer forint tűnik. Ennyi pénzből tudunk egyszer enni látogatásunk alatt, ha már nagyon megéhezünk, belefér egy üveg ásványvíz és két viceházmester is. Az ásványvizes palackot későbbi újratöltéshez érdemes meghagyni, viszont vigyázzunk, a Szigeten rengeteg mobilkút van kint, de ezekből általában nem ivóvíz folyik.