A stressz miatti pszichoszomatikus betegségek elkerülése érdekében érdemes minél kreatívabban levezetni a feszültséget. A hagyományos módszerek helyett azokat a nem hivatalos megoldásokat válogattuk össze, amelyek kissé formabontóak. Finnországban például évről évre megrendezik a mobiltelefondobáló világbajnokságot, ahol nem csak az számít, hogy ki milyen messzire tudja dobni a készüléket, hanem az is, hogy milyen stílusosan teszi mindezt. Szintén évente ünneplik a Párnacsata Világnapot. Vagy elutazhatunk a Fülöp-szigetekre, ahol tortával dobálhatunk meg különböző feliratokat.

Önnek melyik módszer nyerte el a tetszését?

A stressz nem feltétlenül rossz, ha például a természeti népeket vesszük alapul, náluk elengedhetetlen az életben maradáshoz. Vagyis ahhoz, hogy bizonyos helyzetekre élettani és pszichológiai reakciókon keresztül megfelelő választ adjanak, legyen az menekülés vagy küzdelem. A civilizált világra a rossz stressz, vagyis az ún. distressz a jellemző. Mivel a tartósan fennálló stressz egészségkárosító hatású, ezért nem árt, ha megtanuljuk kezelni, és a felgyülemlett feszültségtől valamilyen módon megpróbálunk megszabadulni. Ennek számtalan módja van: sportolás, meditáció, vagy rosszabb esetben a külső, orvosi segítség. Azokat a módszereket gyűjtöttük össze, amelyek nem mondhatóak hétköznapinak, viszont kellőképpen furcsák és szórakoztatóak is.

A következmények

A stressz kihat a szexuális életünkre is. A férfiaknál merevedési zavarokat, korai magömlést, a nőknél a libidó csökkenését, az orgazmus elmaradását okozhatja, és a menstruációs panaszok hátterében is gyakran a stressz áll. A tartósan feszült állapot kimerültséget eredményez, és számos pszichoszomatikus (lelki eredetű, de testi panaszokban megnyilvánuló) betegséghez, gyakran depresszióhoz, pánikbetegséghez is vezet. A legismertebb pszichoszomatikus betegség a fejfájás, a gyomor- és nyombélfekély, a magas vérnyomás, az asztma, a fekélyes vastagbélgyulladás, a neurodermatitisz, a reuma.

Forrás: Házipatika

Távdobás mobiltelefonnal

Bizonyára sokakkal előfordul, hogy kivágnák az ablakon az állandóan csörgő mobiltelefonjukat. Talán nem véletlen, hogy a Nokia hazájában, Finnországban rendezték meg az első mobiltelefondobáló világbajnokságot. A versenyen nemcsak az számít, hogy ki milyen messzire dobja el a pokolba kívánt készüléket, hanem a technika és a kivitelezés is. A versenyzők általában négy kategóriában indulhatnak. Az egyik versenyszám csak a távolságról szól, a másik a kreatív kivitelezésről, a harmadikban csapatok indulhatnak, és van egy külön versenyszám a gyerekeknek.

Tavaly egyébként egy kutya is elindult a freestyle versenyszámban. Bár csak 30 méterre sikerült elhajítani a mobiltelefont, a stílus volt a lényeg, és a zsűri megadta neki a maximális pontszámot – olvasható a Savonlinna Festivals hivatalos honlapján.

A harag fala

Tortát dobni az arcba elcsépelt poén, de kicsit módosított, terápiás változata a modernebb időkben is megállja a helyét. A fülöp-szigeteki Isdaan étterem egy meglehetősen fura, ám hasznos ötlettel rukkolt elő. Az étterem egyik részét olyan kifejezésekkel borították be, amik a legtöbb embernél valamilyen mértékű dührohamot válthatnak ki. A tulajdonosnak nem az a célja, hogy a vendégei rosszul érezzék magukat, ezért egy csekély összeg fejében bárki vásárolhat magának tortákat vagy kiselejtezett televíziókészülékeket, amiket a belőle indulatokat generáló szavakhoz dobhat. A tulajdonosok szerint a következő kifejezések örvendenek a legnagyobb, negatív előjelű népszerűségnek: főnök, uzsorás, bőr, nők és szerencsejáték.

Párnacsata a szabadban

A válság sokaknak megviselte az idegeit, így nem csoda, hogy az idei Párnacsata Világnapon, vagyis április negyedikén a legtöbb – összesen 109 - nagyvárosban tömegek gyűltek össze, hogy egy kellően nyilvános helyen püföljék egymást különböző méretű és keménységű párnákkal. A feszültség levezetése sajnos nem mindenhol valósult meg teljes mértékben. A Wall Streeten kicsit eldurvult a helyzet, egy lányt ugyanis letartóztattak, mivel egy rendőrtisztet talált el a párnájával. Chicagóban pedig másik két lányt vettek őrizetbe, ugyanis nehezményezték, hogy az eseményen résztvevők az adófizetők nehezen megkeresett pénzén szórakoznak – írta az NBC. Detroitban pedig pár rendőr lefoglalta a résztvevők fegyvereit, amiket egy kis kérlelés után visszaszolgáltattak. A párnacsatás mozgalomhoz egyébként Budapest is csatlakozott, és a résztvevők a Vigadó előtt eshettek egymásnak.

Halál a roncsautóra!

Ha mások püfölése nem elég mozgalmas, akkor például érdemes pár hozzánk hasonlóan stresszes baráttal csekély összeget áldozni egy roncsautóra, amit különböző eszközökkel teljesen össze lehet törni. Egy számítógépes- és konzolos játékokkal foglalkozó cég hazai divíziója komoly potenciált látott ebben a megoldásban, és így reklámozta egyik olyan autós játékát, amiben a látványos pusztításért külön jutalmat kap a versenyző. Ehhez az akcióhoz a régi receptet alkalmazva felbéreltek négy honi celebet – név szerint Zolát, Zimány Lindát, Metzker Viktóriát és Debreczeni Zitát –, akik csákánnyal, baseballütővel, feszítővassal, illetve más szerszámokkal felszerelkezve zúztak szét egy bontásra váró autót egy budapesti roncstelepen.

Rágózni hasznos

Egy tudományos kutatás szerint a rágózás szintén segít levezetni a felgyülemlett feszültséget, csökkenti a szorongást, és jobban tudunk tőle koncentrálni. A melbourne-i Swinburne Egyetem munkatársai összesen negyven tesztalanyt vontak be a kísérletükbe, amelyben azt kutatták, hogyan változik a stressztűrő-képességük, ha éppen rágóznak vagy éppen nincs a szájukban semmi. A mérések során különböző mértékű stressznek tették ki őket, és végül arra az eredményre jutottak, hogy a rágózó tesztalanyok sokkal jobban viselték a stresszhelyzeteket. Kevésbé voltak feszültek, nem szorongtak annyira, mint nem rágózó társaik, és egyúttal éberebbek is voltak, jobban tudtak összpontosítani, amikor egyszerre több feladatot kellett elvégezniük – írja a Medical News Today. Szóval mégis van valami tudományos alapja annak, hogy könnyebb leszokni a cigarettáról, ha rágózni kezdünk, akárhányszor ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy egy-egy idegesítő szituáció után ismét rágyújtsunk.

Nyugtató ételek

Nem csak fiatalító ételek léteznek, hanem olyanok is, amelyek elfogyasztásával talán egy kicsit jobban elviseljük a hétköznapokat. Ott vannak például a magnéziumban és a B6 vitaminban gazdag ételek, mint a banán, a tej, a húsok, a gabonafélék, az olajos magvak, a zöld színű zöldségfélék. A C-vitamin is igazi aduásznak számít az emberi szervezet működése szempontjából, ugyanis számos fontos folyamatban részt vesz. És itt nem csak arról van szó, hogy segít legyőzni a fertőzéseket, és még ránctalanná is tehet, hanem arról is, hogy segíti a stresszhormonként emlegetett adrenalin termelődését. Természetesen vannak olyan dolgok, amiket viszont érdemes kerülni, ilyenek a túl sok cukrot tartalmazó enni- és innivalók, a koffeines italok és az alkohol. Ez utóbbi mégis jó stesszoldó, legalábbis azt tapasztaltuk.