Megint véget ért egy nyár, és ilyenkor rendszerint előretekintünk a következő szezonra, azt fürkészve, mik lesznek az idei ősz-tél legizgalmasabb vagy legjellemzőbb trendjei. Az előrejelzés persze részben visszatekintésből táplálkozik: a mostani szezon mérvadó divatbemutatóira már februárban sor került. A vezető divatházakon kívül figyeltük az egy lépéssel a divat előtt járó celebeket és persze az utca emberét is, hogy megpróbáljuk előre megmondani, hogyan fogunk kinézni a ránk váró hat hónapnyi hidegben és sötétben. Tíz trendtipp következik, férfiaknak-nőknek vegyesen.

1. '80-as évek

Mindenki panaszkodik, hogy unja, de úgy látszik, senki nem tud leszokni a retróról. A múlt század évtizedeire való utalgatás nélkül egyszerűen továbbra sem lehet öltözködni. Az utóbbi időben a '60-as évek hatása érződött igen erősen, de egy ideje már megint az ízléstelenség évtizede a legfontosabb. Amit eddig láttunk válltömésből, az csak a kezdet volt. Nem véletlen, hogy a Szex és New York új filmje is ezt a korszakot vette elő, a '80-as évekből merítő sminktrendnek pedig külön pontot szántunk.

2. Olcsó, de márkás

Hiába van válság, nem igazán menő jelenleg saját készítésű, otthon barkácsolt egyedi darabokban megjelenni, hanem csakazértis ragaszkodunk a jól hangzó márkanevekhez. Ezt az igényt keltik fel/elégítik ki a divatipar mamutjai továbbra is a sztártervezőkkel közösen készített exkluzív kollekciókkal, amikből már eddig is több volt, mint amennyiről be tudtunk volna számolni. Némi újdonságot jelent azonban, hogy a legnagyobb tervezők mintha úgy éreznék, akár ki is hagyhatják a H&M-et és társaikat, és nélkülük, egyenesen vihetik tömegcikkeiket a fogyasztókhoz. Így tesz például Marc Jacobs a Don't Miss the Marc kollekcióval, illetve erről szólt a Vogue's Fashion Night Out is szeptember 10-én, amelynek keretében a világ divatfővárosainak luxusüzletei exkluzív, de olcsó darabokat, köztük különleges pólókat árultak.

3. Egyszín

A téli szezon meghatározó színe idén is a fekete lesz. Amint azt azonban Jil Sander aktuális promófotója remekül demonstrálja, a sötét egyhangúságot egy jól eltalált, minta nélküli, viszont annál élénkebb színnel érdemes megtörni. Illetve a fekete akár el is hagyható. Rengeteg újabban az élénk árnyalatú, de egyszínű, minta nélküli összeállítás, lásd például a fent linkelt Szex és New York posztban Kristin Davist.

4. Váll

Idén télen nemcsak kitömni lehet a vállakat, hanem valami rávetett kabátkával vagy pelerinnel is ki lehet emelni ezt a területet. A lényeg, hogy hátul ne érjen le deréknál lejjebb. Victoria Beckham és Kylie Minogue is mutatott már ebből a fazonból néhány érdekes darabot.

5. Fej

A téli sapkahordással tökéletesen összeegyeztethetetlen lesz, de akkor is divatba jöttek a fejdíszek. Lehet az egy nagyobb masni, valami különleges kalap vagy akár egyenesen nyuszifül, a lényeg, hogy legyen valami az ember feje tetején. Vagy ha kiegészítőre nem is szánjuk rá magunkat, legalább a hajunkat nyírjuk fel oldalt és a maradékot tornyozzuk fel minél feljebb. Rihanna volt az első ilyen a celebek között - de nem ő lesz az utolsó.

6. Rozsomák

Ha egy férfi az utóbbi időben bizarr módon divatos kedvében volt, bajuszt növesztett magának. Úgy tűnik, aki arcszőrzetével szeretné felhívni magára a figyelmet, az mostantól jobb, ha áttér a rozsomák-szakállra. Az X-Men filmekből is ismert fazon nagyszerűségéről volt szerencsém hosszabb beszélgetést lefolytatni a Szigeten egy információs pultnál, de ilyenre nyírta a szakállát a brit Big Brother idei egyik legnépszerűbb versenyzője is.

7. Állat

És ha már az állatoknál tartunk: ha valakinek nincs kedve követni a 3. pontban leírt egyszínűségi trendet, az a legjobban teszi, ha valamilyen állatos mintát választ. Úgy tűnik, leggyakrabban a leopárdmintát veszik elő a tervezők, pedig sokkal izgalmasabbak például a nagy méretű állatfejjel vagy egyéb ábrával ellátott darabok. A kitömött macskából készült táskát viszont inkább hagyjuk.

8. Vámpír

Ez a pont inkább figyelmeztetés, mint ajánlás: valószínűleg idén télen minden eddiginél durvább adagot kapunk majd a vámpírdömpingből. A tévében ott az Inni és élni hagyni, a mozikba érkezik az új Alkonyat, a könyvesboltokban pedig ott a megszámlálhatatlan vámpírrománc. Biztosak lehetünk benne, hogy a gótikus stílus hódolói öltözködésükben sem fognak spórolni idén télen a vérszívó-utalásokkal.

9. Csat

A gladiátorszandál idén nyáron puszta szíjak helyett megszámlálhatatlan csattal felszerelve támadott. A trend télen sem fog eltűnni, csak a cipőket, bokacsizmákat, csizmákat fogják elborítani a rögzítésre alkalmas vagy teljesen funkciótlan csatok. Ha már másban nem igazán lehet tobzódni idén sem, legalább csatból legyen jó sok, nem igaz? A fotón Herve Legertől láthatnak egy eklatáns példát.

10. Füst

És a végére hagytuk az első pontban beígért sminktrendet. Az üzenet végtelenül egyszerű: élénk, erős színek, égővörös rúzs és füstös szemek. Ha ön még mindig egész életében nem volt úgy kifestve, mint Robert Palmer legendás csajai az Addicted to Love klipben, akkor a most következő télnél kedvezőbb alkalom talán már soha többet nem fog erre adódni. Még az se baj, ha ehhez nem vetkőzik össze két másik csajjal, amint azt nemrégiben Mihalik Enikő tette.