A jó ételhez nem árt, ha elolvassuk a receptet, de nem hisszük szentírásnak, ha nem piszkáljuk folyton az ételt, viszont mindig megkóstoljuk, és melegen tartjuk a serpenyőt. Öt jó tanács kocaszakácsoknak.

Gordon Ramsay a folyamatos bazdmegolást, Keith Floyd a félrészegen főzés művészetét, Jamie Oliver pedig azt tanította meg a népnek, hogy celebszakácsként még a löncshúst is simán el lehet adni. A Divine Caroline gasztrooktatója azonban megelégelte a celebszakácsok pózait, és összeszedte az öt leggyakoribb hibát, amit egy kocaszakács elkövethet. Így legalább valami hasznosat is tanulunk a profiktól. Persze, ha ön a tévéből lett profi szakács, ne habozzon, mondja el, kitől mit tanult.

1. hiba: Ha nem olvassuk el a receptet

Ha állt már tanácstalanul pulton heverő mandulareszelék, liszt- és cukorkupacok felett üres tortaformával a kezében, akkor tudja, miért ez a hiba került az első helyre. Mielőtt belekezdünk a kotyvasztásba, érdemes átolvasni az egész receptet, így ugyanis nemcsak az ételkészítés menetével leszünk tisztában, de kiderül az is, hogy megvan-e minden hozzávalónk és eszközünk. Nehéz jó cupcake-et sütni muffinforma nélkül.
Ha ismerjük a receptet, nehezebb elrontani a hozzávalók sorrendjét vagy kihagyni a sütőport a tortából. A recept egy útmutató, aminek első és legfontosabb pontja, hogy olvassuk el figyelmesen.

2. hiba: A hideg serpenyő szindróma

Hiába követi precízen a recept utasításait, hiába másolja pontosan Nigella Lawson mozdulatait, ha hideg sütővel vagy langyos serpenyővel dolgozik, a vacsora nem lesz jó. Gondoljon csak az olajtól tocsogó bundáskenyérre. A legtöbb sütős receptnél nincs gond, az úgyis a gép előmelegítésével kezdődik, így csak annyi a dolga, hogy megjegyezze cikkünk első pontját. Ha lábost vagy serpenyőt használ, a helyzet nem ilyen egyszerű. Egy roppanós spagettinek nem mindegy ugyanis, hogy gyöngyöző vagy bugyogó vízbe dobja, és rántott hús is iszonyú lesz, ha nem elég forró az olaj.

Ha forró serpenyőben pirítjuk az ételt, akkor pillanatok alatt olyan védőburok veszi majd körül, ami bent tartja a nedvességet és meggátolja a kiszáradást. Egy langyos közegben a csirke vagy a gomba kiengedi saját levét, így ahelyett, hogy megpirulna, saját levében fő meg. Nem ugyanaz.

De honnan tudjuk, mikor jó a serpenyő hőmérséklete? Először is onnan, hogy a forró serpenyő kellemesen sistereg, aztán, ha öt centire a felszínétől melegnek érezzük a kezünket, akkor nyert ügyünk van, végül néhány csepp serpenyőbe spriccelt víz a megfelelő hőmérsékleten azonnal elpárolog. Persze ezt forró olajjal ne játsza el, az fájdalmas lehet.

11780025

3. hiba: A folyamatos pörgetés

Sokan azt hiszik, hogy attól tűnnek profinak a konyhában, ha egy pillanatra sem hagyják nyugton készülni a kosztot. Persze senki sem akarja leégetni a hagymát vagy a grillen szenesre sütni a tarját, de a folyamatos forgatástól, rázástól, kavarástól nem lesz jobb az étel. Ahhoz, hogy a vacsora finom legyen, el kell érnie a megfelelő hőmérsékletet. Ha ebben megakadályozzuk a folytonos ficánkolással, akkor nemcsak késleltetjük a tálalást, de rontunk az étel színén és textúráján is. Attól még, hogy nem pörgetjük minden pillanatban a fakanalat azért érdemes állandóan figyelni az ételre. A Doktor House tehát főzés közben nem opció.

4. hiba: Ha nem kóstoljuk meg az ételt

A főzés egyik legfontosabb mozzanata az étel csekkolása. Kóstolás nélkül jóval nagyobb az esély a nyers falatokra, az elütő ízekre, a sótlanságra vagy ami legrosszabb: a semleges fogásra. Hiába ragad meg minket először az étel látványa, mégis az íz a lényeg. Ezt pedig csak nagy szerencsével lehet emlékezetből vagy receptből reprodukálni, még akkor is, ha korábban milliószor főzünk hasonlót.

10080060

5. hiba: Vakon hinni a receptnek

A receptek hasznosak ugyan és jelentősen megkönnyítik a konyhai létet, de nem tévedhetetlenek. A receptírónak is lehet migrénje lapzártakor, írhat tíz deci olajat egy helyett, lehet sokkal menőbb sütője a miénknél vagy használhat más élesztőt. A recept megadja az irányt, de a főzésnél megúszhatatlan a gondolkodás. Persze kellő tapasztalattal könnyebb rájönni, hogy sok lesz az a háromnegyed óra egy tizenöt dekás halnak a serpenyőben, de a kritikus hozzáállás a szakácskodás minden szintjén fontos. Azért a sütiknél érdemes bízni a receptben, a cukrászat ugyanis tudomány, ahhoz pedig nem árt pontosnak lenni.