Az állatvédő szervezet két aktivistája pénteken a WestEnd előtt félmeztelenül osztogatott szórólapot azért, hogy a szőrmefelhasználás ellen tiltakozzanak. A magyar járókelők jól megnézték a lányokat, de nem sok esélyt láttak arra, hogy egy ilyen akció reményre adhat okot.

"Ti vagytok az istenek" – mondta egy fiatal férfi, aztán elmenőben visszanézett Nicole Matthews és Lindsay Rajt félmeztelen testére, majd nyugtázta, hátulról se rosszak. A WestEnd előtt posztolt két lány, akik azért jöttek Amerikából, hogy a szőrmefelhasználás ellen tiltakozzanak. Matthews szakmája szerint állatorvos, Rajt – aki magyar felmenővel is büszkélkedhet – menedzserként dolgozik a PETÁ-nál (People for the Ethical Treatment of Animals).

„A legtöbb szőrme Kínából származik, de a kínaiak nem veszik figyelembe az állatvédelmi törvényeket, és kegyetlenül bánnak a nyulakkal is” – mondta Rajt, aki az alig hatfokos levegőtől az első pillanatban libabőrös lett. Kolléganője ezzel szemben jóval tovább bírta a hideget, de nem kísérletezett azzal, hogy magyarul szólítsa meg a járókelőket. A két amerikai lány pénteken délben bukkant fel a WestEnd előtt, hogy azt a kevés járókelőt, aki elhaladt előttük, figyelmeztessék az állatok felesleges szenvedésére.

Mi legyen a papírokkal?

Az állatvédő szervezet, ahogy ezt korábban is egyértelművé tette, csöppet sem riad vissza a meztelenségtől – és más provokatív megnyilvánulástól –, sőt tabudöntögetéssel hívja fel magára a figyelmet. „Azért nem fogadtam el a szórólapot, mert azt mondtam, oké, egyetértek, de nem gyűjtöm a papírokat. Mit csináljak a papírokkal?” – mondta egy férfi, aki szerint nagyjából nulla a hatásfoka ennek az akciónak. Egy épphogy nagykorú fiatalember szerint viszont biztos nagyobb sikerük van, ha félmeztelenül osztogatnak papírokat, mintha mindezt ruhában tennék. A PETÁ-ról azonban nem tudta megmondani, hol hallott, és képtelen volt kötni bármihez.

Csak erős idegzetűek kattintsanak a videóra!

Félmeztelenül szórólapot osztogatni

A leopárdnak öltözött Nicole Matthews a Velvetnek elmondta, a PETA jó kapcsolatot ápol a magyar állatvédő szervezetekkel, és itthon szerencsére már kevésbé kegyetlenül pusztítják el a kisállatokat. Arra a kérdésre, hogy szőrmenagyhatalomként gondol-e Magyarországra a szervezet, nemmel válaszolt, de hozzátette, mindenhova el kell menni, ahol viselnek, vásárolnak szőrmét. Lindsay Rajt pedig hozzátette, hogy azért nem magyar lányokat látunk a placcon, mert bár a szervezet Európában már jelen van, hazánkban még nem, és nem is tervezik azt.

A potenciális vesetranszplantációra várók listáját valószínűleg két fővel növelték azzal a lányok, hogy gyakorlatilag több mint egy órát hiányos fehérneműben, kesztyűben, magas sarkúban töltöttek a szabad levegőn. Az utcán lézengő emberek egyike sem mondta, hogy megérti és megéri ezt tenni, de nem is öntötték le őket savval. „Figyelemfelhívásnak jó, de milyen eredménnyel jár, az már más kérdés. Azzal, hogy félmeztelenül szórólapot osztogatnak az utcán, nem fognak sokat elérni” – mondta Dénes, akinek a barátja is hasonló véleményen volt. „Nálam nem érnek el semmit, nem szoktam állati szőrmét vásárolni” – mondta, majd jó szokás szerint a szemetesbe hajította a PETA felhívását.