A modellből műsorvezetővé lett Tyra Banks ezúttal tinédzsereknek hirdet modellversenyt. A megmérettetésre csak méreten felüli, 13 év fölötti és 19 év alatti lányok jelentkezhetnek. A műsorvezető célja, hogy még az ideális testképet is meghatározó tinédzserkor idején hívja fel a figyelmet arra, hogy a plus-size-nak, vagyis méreten felülinek tartott modellek valójában épp olyan adottságokkal bírnak, mint az amerikai nők többsége. A soványság ellen folytatott harc azonban még mindig nem ért véget: a Sao Paoló-i divathéten megint csontsovány modellek sorakoztak föl a kifutón.

A múlt héten rendezték meg Brazíliában a Sao Paoló-i Divathetet, aminek fényképes dokumentációja egyáltalán nem azt mutatja, hogy a csontsovány modellek kezdenének eltűnni. Sőt. Az esemény kreatív igazgatója, Paulo Borges kis híján sokkot kapott, amikor meglátta az év nagy részében Európában és Egyesült Államokban élő modelleket: bőrük alól élesen kitüremkedtek bordáik, lábaik, karjaik és csípőik az anorexia jegyeit hordozták magukon – számolt be az eseményről a New York Magazine.

Méreten felüli tinédzsereket keres

A divathét kreatív igazgatója a csontsoványság elleni harcra szólított föl:. „Nem hagyhatjuk, hogy ez a trend elérje a modelleket, a divatipart és a társadalmat” – mondta a lapnak Borges, aki úgy nyilatkozott az új keletűnek semmiképp sem mondható problémáról, mint aki most szembesült vele először. A soványság ellen folytatott harc nem most kezdődött, és valószínűleg nem is most lesz vége. A divatlapok szerkesztőiből és tervezőkből álló sereghez Tyra Banks, az America's Next Top Model háziasszonya is csatlakozott következő modellkutató show-jával, a Fiercely Real Teen Model Search-csel.

A műsorvezetővé lett modell olyan fiatal lányokat keres show-jába, akik elmúltak 13 évesek, de nem többek 19-nél, és a ruhaméretük legalább 42-es. A tinédzsermodell-kutató verseny legsúlyosabb versenyzője nem hordhat 50-es méretnél nagyobb kollekciót – írja a UsMagazine.com. Persze számít a magasság is: a modelleknek el kell érniük a 172 centiméteres magasságot, de 184 felettieket már nem várnak a show-ba.

Ünnepelje a természetes szépséget!

Banks egy nyilatkozatot juttatott el a laphoz, amiben a következőkkel indokolta új műsorának elindítását: „Mindig is feladatomnak éreztem a szépség fogalmának tágítását. Az America's Next Top Modelben, a True Beautyban és a The Tyra Show-ban a természetes szépséget ünneplem, és rámutatok, hogy az igazi szépséghez nemcsak a külsőre, hanem a belsőre is szükség van” – sűrítette össze egy mondatba a reklámot Banks, akinek szavaiban Lakatos Márk stylist gondolatait véltük felfedezni.

Hozzátette: „a plus-size modellek egészségesek, fittek és gyönyörűek”. A show győzteséről maga Banks készít majd fotókat, amik a MagaLine magazin címlapjára kerülnek. A szupermodellből lett tévés új műsorával szélesebb körben hívhatja fel a figyelmet arra, hogy a nőknek nem a kifutókon lépkedő modellek képét kell követniük. Ezt elősegítendő, a divatvilág is egyre gyakrabban kér fel méreten felüli modelleket magazinfotózásokra és divatbemutatókra - ezt támasztja alá a Németországban dolgozó, 42-es méretű modell, Demmer Erika példája is.

Nőtt a kereslet

Nemcsak Németországban, hanem az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is kezd megnyílni a divatvilág a nagyobb méretű modellek előtt: a V Magazine januári, tematikus számában az anorexiás modellek helyett inkább a gömbölyűbb formákra helyezték a hangsúlyt – igaz, némi Photoshop-rásegítéssel. A Size Issue-ban kapott helyet a plus-size-ként defininált Crystal Renn, a Ford Modellügynökség legkedveltebb modellje is.

A méreten felüli modellek iránti kereset növekedését tükrözi az is, hogy egyre több olyan modellügynökséget hoznak létre, ami csak plus-size modelleket foglalkoztat. „A plus-size általában a 42-es kollekciótól kezdődik. Most sokkal több munka van a 40-es és afölötti ruhakollekciót viselők számára, a múlt évben 20 új lányt tudtunk regisztrálni, ami rengeteg” – mondta az Independentnek Sarah Travers, Európa első plus-size modellügynökségének, a Hughes Modelsnek a menedzsere. Hasonló tapasztalatokról számolt be a lapnak a Morley Agency ügyvezetője, Sarah Watkinson is.

A plus-size elterjedését mutatja Mark Fast kanadai divattervező – kezdetben megbotránkoztató – lépése is. Fast 42-es modellekkel mutatta be ruháit a londoni divathéten, amin állítólag annyira felháborodott kreatív csapatának két tagja, hogy felmondtak. Fast döntésénél sokkal nagyobb hörgést váltott ki a Love magazin tavaly márciusi száma, minek címlapjára a polgárpukkasztó énekesnőt, Beth Dittót tették. Az Independent úgy tudja, hogy a Marks & Spencer következő fehérnemű-kollekcióját méreten felüli modellekkel fogja reklámozni, és állítólag ezt fontolgatja a Boden is.