Az évtized modelljei közé bekerülő Coco Rocha azért nem kap munkát, mert túl kövérnek tartják. Az Amerikai Divattervezők Tanácsa most azt szeretné elérni, hogy a kifutókon az átlag a 30-as helyett a 34-es méret legyen. Persze ehhez idő kell, de a 42-es ruhaméretű Crystal Renn szerint addig se sajnáljuk az önmagukat koplaltató modelleket, hiszen a pénzért kínozzák magukat.

Coco Rocha a New York Daily News magazinnak adott interjújában kifejtette, szerinte azért kap olyan kevés felkérést az utóbbi időben, mert a ruhamérete 34-es. Rochát ugyan nem küldi el az összes divatcég, hiszen a New York-i divathéten Zac Posen és Diana von Furstenberg is leszerződtette, de a modell, akit a francia Vogue beválasztott az évtized 30 legjobb modellje közé, kifejtette, számos helyről eltanácsolták, mondván túlsúlyos.

Bár ez elsőre talán nem tűnik akkora tragédiának, azért megpróbáljuk számokban összefoglalni, mit is várnak el Coco Rochától. A modell 178 cm magas, és jelenleg nagyjából 64 cm a derékmérete. A divatipar a 30-as méretű nőket részesíti előnyben, tehát azokat, akiknek kb. 58 cm a derékmérete. Vagyis azt várják tőle, hogy jó pár kilót leadjon.

Az átlagméret 30-as

Az Amerikai Divattervezők Tanácsa most azt szeretné elérni, hogy az eddigi 30-as méret helyett a 34-es legyen az elfogadott méret a kifutókon szereplő modellek számára. Így esélye lenne munkát szerezni Rochának, sőt a Victoria's Secret modelljének, Doutzen Kroesnak is. Kroes ugyanis nemrégiben elmondta, szívesen szerepelne kifutón, de egyszerűen esélye sincs arra, hogy munkát kapjon – ezt persze nem bánja, hiszen az Angyalkommandó tagja lett és ráadásként annyit ehet, amennyit kedve van.

A karrierje elején állandóan koplaló Crystal Renn már elégedett a 42-es ruhaméretével, és véleménye szerint nem kellene sajnálni azokat a lányokat, akik hajlandók éheztetni magukat, hiszen olyan országokban élnek, ahol bőségesen rendelkezésükre áll az élelem, és csupán azért koplalnak, hogy minél több pénzt kereshessenek. „Senki sem kényszerített bele a taposómalomba, senki sem kényszerített a koplalásra. Én hoztam meg ezeket a döntéseket, hogy elérjem a számomra előírt méreteket” – nyilatkozta Renn.

A változáshoz idő kell

Sokak szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az Amerikai Divattervezők Tanácsa szabályozná a modellek kérdését, mivel amíg nincsenek konkrét útmutatások, mindenki egymásra mutogat. A tervezők szerint ugyanis hiába szeretnének kevésbé csontos lányokat alkalmazni, ha az ügynökségek csak olyanokat közvetítenek ki hozzájuk. Ugyanakkor az ügynökségek azt állítják, azért ilyen lányokat küldenek, mert tudják, a nagyobb méretűeket elzavarnák.

A változást a divatszakmában azonban korántsem olyan egyszerű bevezetni, hiszen nem lehet lecserélni egyik napról a másikra az összes modellt. „Ez egy óriási, 100 millió dolláros iparág. Időbe telik változásokat elérni” – nyilatkozta Micki Schneider, Coco Rocha menedzsere. A telt modell, Crystal Renn szerint azonban van remény, kezdetnek már az is jó lenne, ha a magazinok változtatnának, és a kifutókon követnék a példájukat a szervezők.