Magára valamit is adó tévétársaság már nem lehet meg saját kikupálóshow nélkül, amelyben divatügyileg reménytelen férfiak és nők meleg stylistok, szakújságírók, fodrászok, sminkesek vagy egyéb hozzáértők segítségével szexivé, magabiztossá és stílusossá fejlődnek. A VH1 most még tovább ment: náluk olyasvalakik fogják megtanítani a jelentkezőknek a nőiesség eszenciáját, akiknek maguknak is saját bőrükön kellett kikísérletezniük az egészet.

A "meleg stylist kikupálja a reménytelen külsejű nőket és férfiakat"-típusú valóságshow már annyira 2008, szinte mindenféle verzióját láthattuk, sőt a Viasat Szeretem a testem műsorával saját, hazai gyártású is készült belőle. A VH1 legújabb divat-gyorstalpalós realtyjében ezért most olyasvalakik fogják nőiességre oktatni a nőket, akik maguk is a legjobb példák arra, mit tesz a tanulás. Laverne Cox, Jamie Clayton és Nina Poon a VH1 március közepén induló TRANSform Me valóságshowjának három dögös, szexi műsorvezetőnője ugyanis nem született eleve dögös, szexi nőnek. Ami azt illeti, még csak nőnek sem.

Egy jó ízléssel megáldott transzszexuális nő a legjobb példája lehet annak, hogyan lehet értő és megfigyelő szemmel leszűrni és megtanulni, mitől lesz igazán nőies egy nő. A thaiföldi ladyboyok hírhedt-híres legendáriuma is azt bizonyítja, hogy a kellő ízléssel megáldott transzszexuális - vagy akár csak transzvesztita - versenyzők sokszor jobban teljesítenek egy nőiességi-kisugárzási meccsen, mint azok a versenyzők, akik génállományuk alapján eleve előnyben kellene legyenek.

Laverne Cox, Nina Poon és Jamie Clayton pedig eredetileg férfitestbe születtek, elméletileg tehát még hátrányból is indulnának női génállományú tanítványaikkal szemben. Ehhez képest saját térfelén verik meg a női nemet, ami nem meglepő: ha valakik, hát ők már megtanulták, hogyan lehet öltözködésel, sminkkel és megfelelő fellépéssel minél több nőiességet kihozni magunkból. Ezek után valódi, dögös nőt varázsolni egy nőneműnek született divatkatasztrófából számukra tulajdonképp ovis gyurmafeladat.

Arra már a többi átalakítóshowban is láttunk példát, hogy nőneműnek születni mennyire nem jelenti automatikusan a mindent elsöprő nőiességet. Férfinak születni, de nőként élni pedig nem csak annyi, hogy meg kell tanulni magassarkúban járni, és alapozóval elfedni a borostát. A férfinak született nőknek átalakulásukkor újra kell tanulniuk a mozgást, az artikulációt, el kell sajátítaniuk a legapróbb gesztusokat, és persze értő szemmel kell észrevenniük, mi áll jól neki és mi nem.

A TRANSform Me három, egykor férfitestbe született, de önmagát nőnek érző műsorvzetője pedig mindent meg is tett azért, hogy manapság sikeres és stílusos nőkként adhassanak tanácsot a hozzájuk fordulóknak.

A vietnami születésű Nina Poon állítása szerint ötévesen jött rá, hogy tévedésből került fiútestbe. Bevallása szerint már kicsi korában szívesen rajzolgatta magát Coco Chanelként, akit példaképének tekintett, így nem meglepő, hogy miután családja Floridába költözött, ő pedig belevághatott végre a nővé válásba, a divatszakmában kötött ki. Manapság ismert modell, Thuy Pham, a United Bamboo, vagy Jack McCollough, a Proenza Schouler tervezői tekintik múzsájuknak, Kenneth Cole meg egy egész kampányt alapozott rá 2008-ban. Poon emellett grafikusként is elismert, egyébként meg boldogan él pasijával, Robert Jason Emmy-díjas filmproducer-rendezővel.

A vöröshajú Jamie Clayton szintén fiúként született, de 30 éves korára boldog nőként él, sminkmesterként dolgozik, és az Observer szerint „a második leggyönyörűbb nő New Yorkban”, bár az interjúból az nem derül ki, ki az első. Claytont az interjú kisebb hírességgé avatta, amit saját bevallása szerint arra használ, hogy jó példát tudjon mutatni sorstársainak.

Az egész show ötletgazdája pedig Laverne Cox, aki már rendelkezik valóságshow-tapasztalattal: az I Wanna Work for Diddy című realityben tűnt fel, amelyet a rapper a YouTube-on indított 2008-ban új személyi asszisztense megtalálására. Cox ott ugyan nem nyert, de amit lehetett, kihozott szerepléséből: azóta már túlvan pár tévésorozat- és filmszerepen, és ma már saját produkciós cége van, ami, igen, az ő saját ötletéből gyártja a TRANSform Me című realityt.