Még egy hete sem ment le a Megasztár válogatójának első része, amiben egy énekelni és angolul egyáltalán nem tudó versenyző előadta a Big In Japan című számot bikicsunáj szövegezéssel, máris internetes sztár lett belőle. Ahogy telnek a napok, a bikicsunájozás úgy szakad ki az internetről, és jelenik meg az utcákon is. Úgy tűnik megvan 2010 gerappája.

"Csunáj bikicsunáj vicsáj bikicsunáj" - énekelte Szarka László a Megasztár előválogatóján az Alphaville Big In Japan című számának refrénjét, és ugyan a versenyből énektudás hiányában értelemszerűen kiesett, az ismertséget sikerült megszereznie.

Néhány nap alatt internetes sztár lett, jelenleg a Google kereső több mint húszezer találatot ad a bikicsunáj kifejezésre, ami mondjuk tíz napja valószínűleg a nullát közelítette volna. A Facebookon rajongói csoport jött létre, jelenleg több mint 17000 tagot számlál, ami a magyar csoportok között kifejezetten jó eredménynek számít.

Talán a legszebb, hogy a bikicsunájozás tehetségtelenségi versenyt is indított. Vasárnapig tart az a játék, amiben képek, videók formájában várják azokat a pályaműveket, amelyek felveszik a versenyt az eredeti bikicsunájjal. Egyelőre kevesen jelentkeztek a játékra, pedig csodaszép bikicsunájos pólót lehet nyerni vele.

Ilyen sebességgel terjedő magyar vonatkozású internetes mém talán a nokiás doboz volt, de az messze nem volt ennyire összművészeti. A facebookos rajongás és emlékverseny mellett a YouTube-on is találunk szép számmal bikicsunájvideókat. Természetesen a nagyjuk az eredeti, hamisítatlan felvétel, de megjelentek már a remixek is. Van, aki kemény elektronikus zenére próbálta rápattintani a különleges előadást, de olyan is akad, aki az eredeti Alphaville-verzióval mixelte össze a Megasztár kiesett versenyzőjét.

A popkultúrába integrálódást jól jellemzi, hogy egyrészt már instant bikicsunáj gombot is találunk az interneten, illetve az utcákat járva egyáltalán nem meglepő, ha néhány fős társaságok a Big In Japan torz verzióját éneklik. Ami néhány évvel ezelőtt James Brown egyik számából mutálódott gerappa volt, idén nagy eséllyel a bikicsunáj lesz. Rettegj Sziget! Jól szemlélteti a helyzetet egy rajongó videója, aki azt töltötte fel a YouTube-ra, hogy a kocsijában üvöltetve hallgatja a bikicsunájt.

Szarka László előadása nagyjából abba a kategóriába tartozik, amiben a bolgár Music Idol, Ken Lee néven elhíresült versenyzője, aki egy Mariah Carey számot akart előadni, a Without You-t, meglehetősen rossz, de inkább egyáltalán nem is létező angolsággal.

Bikicsunáj?

A Ken Lee-hez és a bikicsunájhoz hasonló zenés mémek között meg kell még említenünk az Ossian zenekart is, akik mondhatni meghonosították itthon a halandzsaéneklést. Népszerű internetes tartalom a zenekar egy debreceni koncertje, ahol az énekes, Paksi Endre nem volt teljesen a maga ura, ezért az egyik legnagyobb slágerüket, a Másnapos dalt nagyon szórakoztatóan adta elő.

A Repatarurgyán néven elhíresült felvétel méltó úttörője a zenés internetes mémeknek, hallgassák meg önök is.