A Nike az idei vébére alapvetően három modellel készült, amelyeknek viszont szinte ugyanolyan a színösszeállításuk, ezért elég nehéz megkülönböztetni őket. A Nike narancssárga-lila modelljeinél az Adidas jóval visszafogottabb, amit azért is tehet meg, mert szinte mindenki Adidasban van, kivéve talán néhány egzotikus ázsiai, afrikai csapatot.

A fifa.com vébés góllövőlistájáról szemezgetve úgy tűnik, a vébén a legtöbb gólt Adidas cipőkben rúgják, de a német sportmárka dominanciája nemcsak a gólokban mutatkozik meg. Tíz tetszőlegesen kiválasztott profi focista közül körülbelül hat visel Adidast, kettő Nike-t, a maradék meg Umbro, Puma vagy Mizuno, amit leginkább az ázsiai focisták hordanak.

Az, hogy a meccseket nézve mégsem annyira feltűnő a jelenség, annak köszönhető, hogy a Nike az idei tornára olyan cipőket készített, amelyeknek narancssárga a sarkuk és lilás az első részük. A cég azzal magyarázta az ötletet, hogy így a játékostársak könnyebben kiszúrják egymást, feltéve, hogy nem az ellenfél van Nike-ban. Biztos nem arról van szó, hogy a vébéken háttérbe szoruló cég így akart volna mégis minél több felvételen észrevehető lenni.

 
Foci cipők

Adidas F50 adiZero

A góllövőlista élén jelenleg a spanyol David Villa tanyázik, aki a legelterjedtebb cipőben, egy Adidas F50-ben focizik. Ez a cipő messze a legnépszerűbb,  a góllövőlista második helyezettjétől, Higuiantól kezdve, Messin és Suarezen át a német Müllerig sokan fociznak ilyen cipőben. A cipő a mostani trendeknek megfelelően citromsárga, és annyira néz ki természetesnek, mint egy nő vörös latexruhában. A műanyag még a cipőfűzőt is beborítja, nehogy rosszul sikerüljön a lövés egy kitüremkedő fűződarab miatt. A körülbelül 35000 forintos alap F50-hez képest annyi flikk-flakk van rajta, hogy az Adidas három csíkja körbefut a cipő orrán, így szinte bármilyen közelinél jól lehessen látni a cipőt. Az F50 széria cipőinek különlegessége, hogy nagyon könnyűek, illetve elképesztő részletességgel tudják a sportolók egyéni igényeire alakítani a cipőt.

Adidas Predator X

Annak ellenére, hogy viszonylag korán kiesett, a szlovák Robert Vittek annyi gólt rúgott (négyet), hogy még most is ott van a góllövőlista harmadik helyén. Ő egy nagy klasszikusban, egy Adidas Predatorban játszik. A Predatorokat 1994-ben dobták piacra, az volt a lényegük, hogy a felső részre ragasztott gumiszalagokkal megnövelték a labda és a cipő közötti súrlódást. Így erősebb, pontosabb és technikásabb lövéseket lehetett végrehajtani ezekben a cipőkben. A nagy lövéseket segíti elő a Predator X egy másik érdekessége is, hogy a cipő talpa úgy van kialakítva, hogy a nagy rúgásoknál ne engedje túlságosan behajlani a lábfej felső részét, így csökkentve a lövés miatti sérülések kockázatát, tovább növelve a pontosságot.

Nike Mercurial Vapor Superfly II Elite

A leginkább divatkövető focisták játszanak ebben a cipőben. Annyira új, hogy még csak alig mutatták be. Alapáron olyan hetvenezer forintba kerül, és azt kell róla tudni, hogy jelenleg ez a világ legkönnyebb focicipője. Körülbelül 180 grammot nyom. A talpa karbonszálas, tehát nagyon könnyű, nagyon erős anyagból készült. Annak ellenére, hogy könnyű, nagyon merev, ezért könnyebb vele száguldozni a pályán. Nem is lassú gyerekek szaladgálnak ilyenben. A góllövőlista hatodik helyezettje, Luis Fabiano mellett Cristiano Ronaldo és az elefántcsontparti Didier Drogba visel ilyen cipőt. A Nike idei újításának köszönhetően könnyű őket kiszúrni, mert a narancssárga-lila kombináció csak úgy világít a pályán.

Nike Total90 Laser III Elite

A Nike általában nem vacakol, amikor el kell nevezni egy cipőt, szereti a hosszú termékneveket. Ebben a cipőben a holland Wesley Sneijder vágja a gólokat, de ilyen van Wayne Rooney vagy Fernando Torres lábán is. A Total90 a Nike egyik legnagyobb termékcsoportja jelenleg, a sima utcai pólóktól kezdve a professzionális focicipőkig van benne minden, a Laser III Elite meg a legfiatalabb gyerek a családban. A cipő nem kifejezetten könnyű, viszont a stopliktól kezdve a fűzőig úgy fejlesztették ki, hogy minél könnyebb legyen vele a labdakezelés. Az évek során egyre nagyobb rúgófelületet sikerült kialakítani, ma már öt mezőből áll, bármit is jelentsen ez. A meccseken nehéz lesz megkülönböztetni a másik szuper-Nike-tól, mert természetesen ez is narancssárga-lila.

Mizuno Wave Ignitus

Hogy ne csak a nagy márkák szerepeljenek, meg kell még említenünk a Mizunót is, az ázsiai sportszergyártót, amelyik többek között a japán Honda cipőjét adja. A japánok gyalázatosan unalmas meccsen estek ki a vébéről, addig viszont például egy szép szabadrúgás-gólt lőtt ilyen cipőben Honda. A Japán-Paraguay meccs egyik érdekessége volt, hogy a japán és a paraguayi csodacsatár, Honda és Santa Cruz is ugyanolyan Mizuno-cipőben fociznak. A cipőt több másik focicipőhöz hasonlóan kengurubőrből készítik, a gyártó azt mondja a cipőről, hogy az erős lövéseket segíti elő. A felső részét úgy alakították ki, hogy 10 %-ot csökkentsen az elrúgott labda forgásán. Csodálatosan tudományos magyarázat, de szerintünk sokkal fontosabb, hogy a cipő elképesztően menőn néz ki. Olyan, mint az ázsiai gagyiipar, csak most ez elvileg egy önálló termék, és nem valaminek a rossz másolata. Különösen jó a cipő orrán a teljesen elütő színű rész, látszik, hogy nem a szépségre, hanem a technikára mentek a készítők.

Adidas Copa Mundial

Ez talán a legrégebbi széria a vébén. Annyira régi, hogy az első Copa Mundialokat még fastoplikkal szerelték, 1979-ben. Nem egy klasszikus gólvágó, az angol Upson is csak fejjel szerzett gólt ilyen cipőjében a németek ellen. A cipő nem kifejezetten a precíziós lövésekhez készült, sokkal inkább a tartósságát szokták hangsúlyozni.

Önnek melyik a kedvence?

A Copa Mondial a sarkánál és az orrnál megerősített kengurubőrből van, a talpa dupla rétegű poliuretán, erős műanyagtalp. Retro-hlóangulatot áraszt és elképesztően jól néz ki, nagyon jó, hogy még ilyen cipővel is találkozhatunk a vébén. Persze az angol Upsonnak nem is lenne szüksége valamelyik fenti csodára, hátvédként inkább a labdák elszedése a feladata.