Megnéztük, hol lehet beszerezni a legújabb trendeknek megfelelő ruhákat. Ha military stílusban öltözne, bárhol be tud vásárolni, ha etnós mintákra és szomorkás virágokra vágyik, irány a Stradivarius, ha pedig kötött és szőrmés ruhákba bújna, a Zarában kell körülnéznie. Kerestünk még (mű)szőrmét, bőrcuccokat és kiskosztümöt is – jelentjük, minden van, csak épp nem olcsón. Boltkörkép, lesifotókkal.

Katonaélet

Katonás stílusú ruhadarabokat a legkönnyebb beszerezni, hiszen szinte minden boltban hegyekben állnak a zubbonyok és a katonaöltözéket idéző zakók. Árban és színben nincs nagy különbség a különböző üzletek kínálatában: megszólalásig hasonló, pirossal szegélyezett sötétkék zubbonyt fotóztunk a H&M-ben és a Stradivariusban, mindkettő 8000 forint körüli áron kapható. Aki inkább bézs vagy zöldes színű military zakóra vágyik, a H&M-ben nézelődjön: egész szettet vásárolhat, nadrággal, inggel, zakóval 20 ezer forint alatt. A Zarában viszont egyetlen zubbony került közel 18 ezer forintba, de volt kétezer forinttal drágább darab is. Ennyiért pedig már a hideg ellen jobban védő tolldzsekit is beszerezhetünk ugyanezen üzletben. Ja, és aki nem akar egy teljesen kifejlett zubbonyt magának, a Berschkában vásárolhat közel 5000 forintért egy olyan darabot, ami tulajdonképpen egy zubbony és egy boleró szerelemgyereke.

Tevepata helyett

A 2010-11 őszi/téli szezon nagy slágere lesz a camel, avagy tevebarna szín. Főleg ponchókat, répanadrágokat láttunk ilyen színben a kifutókon. A Mango-ban tetőtől-talpig tevébe öltözhetünk, igaz, elég drágán. Szövetkabát 37.995 forint, táska 10-25 ezer forint között, cipő 25.995 és 35.995 forint között kapható. Pulóver 9995 forint, übertrendi és jó alakú – illetve jó fizetéssel bíró – lányok pedig akár camel velúrshortot is vehetnek 29.995 forintért. A Zarában is érdemes körülnézni, hasonló az árképzés, akárcsak az árukészlet. A másik nagy divatszín a piros, de egyelőre csak pár elszórt piros ruhadarabot láttunk az üzletekben, még nem vöröslenek a polcok.

Virágos rétbe bújva

Ha a vidékies, népies stílust kedveljük, és rajongunk a továbbra is divatban lévő virágminták iránt, egyértelműen a Stradivarius felé kell venni az irányt. A szoknyák 6-7000 forint körül vannak, míg virágos táskák és kalapok szintén 10 ezer forint alatt kaphatók. A Stradivariusban körülbelül minden virágos és sötét tónusú, negyedóra alatt az ember annyira megtelik romantikával, hogy akaratlanul is kifelé indul az üzletből. Hasonló darabok persze vannak a Zarában is, de csak elszórva. Természetesen a Mangóban is körülnéztünk. Itt a népi motívumokkal, virágokkal, levelekkel díszített blúzok 10-15 ezer forint közötti áron vannak, a ruha pedig közel 24 ezer forintot kóstál.

Az erdő lakói

A virágos, népies minták mellett egyébként az édes erdei és mezei állatokkal díszített holmik is reneszánszukat élik. A Pull and Bearből akár tetőtől talpig felöltözhetünk apró madarakkal díszített holmikba, de a Zarában is érdemes körülnézni. A szerkesztőségi kedvenc egyértelműen a mosómedvés kapucnis pulóver volt ötezer forint körüli áron. Ha pedig a romantikus és cuki minták hidegen hagynak, akkor sem kell elkeseredni, hiszen továbbra is divatban vannak a valamivel spártaibb látványvilággal rendelkező csíkos holmik. Ebben főként a H&M jár elöl, de a Promodban is láttunk  olyan holmit, ami kísértetiesen hasonlított az előbb említett üzletlánc négyezer forintos csíkos pulcsijához, ami egyébként két színváltozatban is kapható.

Kötöttáru

A kifutók slágere volt a kötött kardigán és ruha: az F&F – akárcsak a Missoni – földigérő darabokkal rukkolt elő. Augusztus vége óta minden üzletben tele vannak a polcok kötött pulóverekkel. Logikus, hisz hűvösebb időben mégiscsak kevés a bikini. A H&M 5990 forintos camel színű ponchóval csalogatná be a vevőket, a többi vékony kötött pulcsijuk 3990 forint környékén kapható. A Mango is tele van kötöttáruval. Itt 17-19 ezer forintba kerülnek a Scarlett Johanssonnal reklámozott bőrrátétes kardigánok. A Zarában már kicsit olcsóbban is kaphatunk kötött pulóvert. Idén egyébként a kissé túlméretezett fazon lesz a menő: ha neked a divat mondja meg, hogy ki vagy, végy eggyel nagyobb méretet!

Szőr és bőr

A szőrme minden télen nagy sláger, akárcsak a kötött holmik. Vagyis, ha tavaly nem vett (mű)szőrmét, idén is megteheti. Kis szőrmemellény van a legtöbb helyen, a Stradivariusban például 7000 forint körül. A legszebb darabokat a Zarában láttuk, jóval magasabb áron, 20-30 ezer forintokért. A legtöbb üzletben műbőr van bőr helyett, de kétségtelenül igyekeznek lekövetni az őszi, bőrt-bőrrel trendet. A Springfieldben 15 ezer forintba kerül a motoros fazonú műbőr dzseki, és a műbőr táskáknak is megkérik az árát: 8990 forintért találtunk nekünk tetsző darabot. A bőrdzsekikért ennél mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, a Berschkában 21.990 forintért, a Promodban 30 ezerért találunk bőrkabátot.

Csipke és kamu romantika minden mennyiségben

A Springfieldben sok csipkenyomatos cucc van, például a csipkésnek álcázott műselyem szoknya 6990 forintért és a hozzáillő táska kicsit kevesebbért. A másik nagy csipkelelőhely a Promod, ahol szintén előszeretettel nyomtatnak csipkét a pólókra, sőt, ők még töméntelen mennyiségű masnival is fokozzák cukiságot. A romantikus holmik fellegvárában, a Stradivariusban csipkeleggingset, és csipkeszoknyát is láttunk kiakasztva. Az előbbi öt forint híján 4000-be kerül, míg az utóbbiért 7000 forintot kell fizetni. A Pull and Bearben pedig egy csipkés cipőt szúrtunk ki messziről, és ha lett volna erre a célra hétezer forintunk, meg is vehettük volna.

First Lady és nadrágkosztüm

A Zarában inkább a hipszteres elegancia dívik, a tervezők 7/8-ados répanadrágokban, kockás keppekben és férfias cipőkben látnák szívesen a dolgozó nőket. Idén a kosztümökben általában gazdag Mango is Annie Hall-ként képzeli el az irodistákat. Ha kosztümből épp nincs is nagy választék, ballonkabáttal el vagyunk látva: a Mangóban 25.995 forint a bézs színű kabát, a H&M-ben 8990, a Promodban 16.900.

 

Elmarad a bársonyos forradalom?

Bár nagyon beharangozták a bársony reneszánszát, alaposan körül kell néznünk, ha össze akarunk öltözni kedvenc moziszékünkkel. Az F&F divatbemutatón láttunk bársonyruhát, bársonyzakót, de a többi nemzetközi ruhamárka üzletébe még nem érkezett meg ez a trend, és könnyen lehet, hogy nem is fog.