Határozottan divatossá vált gumicsizmát viselni a városban: jó hír, hogy 5000 forint alatt is vannak divatos, vidám darabok. Aki márkás gumicsizmát szeretne, már itthon is hozzájuthat a Hunter, a Burberry vagy a Hilfiger által jegyezettekhez, bár nem tudjuk, mennyivel tud többet az 50.000 forintos gumicsizma a 3999 forintosnál. Megnéztük, hol, mennyiért és milyen csizmát lehet venni. Olcsó, de jópofa darabokat kerestünk, ám a drága, de szép csizmák mellett sem mentünk el szó nélkül.

A régebben kerti munkához, horgászáshoz – ne adj' isten, vadászathoz  – viselt csizmák legelszántabb rajongói már nem csak esős időben, hanem egész ősszel gumicsizmában koptatják a városi aszfaltot. A gumicsizma kényelmes, praktikus, kicsit bumfordi és klaffog, mégis egyre népszerűbb: megnéztük, hol lehet beszerezni idén a legmenőbb (vagy épp legolcsóbb) darabokat. 5000 forint alatt mindenhol ugyanazok a minták és fazonok vannak, afölött (de 10.000 alatt) azonban bőrrel, műbőrrel kombinált, komolyabb külsejű csizmákat is láttunk.

A legolcsóbb: hipermarket

Először az óbudai Auchanban néztük meg, mekkora a gumicsizma-választék. Kevés méret volt, de sokféle minta. Horgászáshoz való, nehéz fekete csizma van dögivel, mindössze 2299 forintért. Ezen kívül pink kockás, fekete alapon folyóírásos (vagy virágos) és leopárdmintás darabok voltak 3999 forintért, illetve drágábban (5699 forintért) találtunk egy etno mintás és egy skótkockás csizmát, de ezekből már nem nagyon volt méret.

Olcsó, nagy választékkal: Al Bandy cipőbolt

A nevüket a Rém Rendes Család kétbalkezes cipőboltosától csóró, és  szándékosan hibásan író Al Bandynál óriási a gumicsizma-választék, a kirakat jó részét elfoglalják a tiritarka darabok. Van kamu-Burberry (az eredeti 40.000 forint lenne), rózsa, ocelot- és tigrisminta, illetve ugyanazok a színek, minták és fazonok, mint az Auchan gumicsizmáin – nyilván mindet ugyanott gyártják. Itt már van sima fekete lakkutánzat-gumicsizma, ahogy alacsony szárú, színes darabok közül is válogathatunk. A rövidebb szárúak 3990 forintba kerülnek, a hosszú szárú tarkák 4990 forintba (azaz egy ezressel drágábbak, mint a hipermarketben). Találtunk kifejezetten elegáns gumicsizmákat is – már ha lehet egy gumicsizma elegáns – melyeknek csak lábfejrésze készül klasszikus gumiból, a szára steppelt műbőr vagy szövet: ezek a kombinált, fekete darabok 6450 és 7450 forint közötti áron mozognak.

Drága, de állítólag márkás

Ma már kézenfekvő internetről ruhát, cipőt rendelni, gumicsizmát miért ne vásárolhatnánk így: ráadásul külön erre specializálódott oldal is létezik, a gumicsizmabolt.hu. Aki itt szeretne vásárolni, kicsit mélyebben a zsebébe kell nyúlnia: a magassarkú női gumicsizmák minimum 11.990 forintba kerülnek, és akár 29.990 forintot is fizethetünk egy márkás, pink darabért. A legolcsóbb rövid szárú gumicsizma 13.490 forint (mi nem látunk rajta semmi különöset), de vehetünk Hunter márkájút, 54.990 forintért. Ezerféle minta van – zöld csibés, cseresznyevirágos, fűzős, kutyás, tehénfoltos, stb. – de 10.000 forint alatt itt aligha találunk gumicsizmát.

Mitől menő a Hunter?

A XIX. században alapított cég a II. világháború után lett igazán sikeres, zöld, Wellington nevű gumicsizmájával: a ma már ikonikus darab első példánya 1955-ben készült el. Az angol királynő is ebben vadászott, kertészkedett, ez jócskán hozzátett a darab kultikussá válásához. Mostanság külfldi hírességek – Kate Moss, Lindsay Lohan – tapossák Hunterban a fesztiválok sarát. Nem meglepő, hogy minimum 30.000 forintba kerül egy ilyen gumicsizma, és egyre több helyen kapható Hunter replika: idén például a Retro őszi-téli kollekciójában bukkantak fel meglehetősen hasonló gumicsizmák, Bob fantázianéven, 14.990 forintért.

Branch (Mammut)

A Branch cipőboltban Tommy Hilfiger márkájú gumicsizmákat láttunk: a Hilfigernél idén Keith Haring mintáit nyomták a matt gumicsizmákra, szóval 28.990 forintért akár kortárs művészeti alkotással a lábunkon is ugrálhatunk a pocsolyákba. Ugyanennyiért komoly, fekete lakk, bőrrel kombinált csizmát is vehetünk. Kicsit olcsóbban – 25.990 forintért – tyúklábmintás Hilfiger csizmával villoghatunk.

Az olcsó gumicsizmák praktikumban nem maradnak el drágább társaik mögött, sőt, már színükre és a választék nagyságára sem lehet panasz. Egyedül az lehet zavaró, hogy minden boltban ugyanolyan tarka csizmák várják a vásárlókat: aki ki akar tűnni a tömegből és szívesen megfizeti egy egyedi csizma árát, nézelődjön a neten. A yoox.com-on Diesel, Dsquared2 gumicsizmákat rendelhet, de a fent már említett gumicsizmabolt.hu is tele van érdekes darabokkal.