Bár a kialakuló botrány hatására Zimány Linda végül kénytelen volt 88.075 forintnyi álláskeresési járadékát eljótékonykodni, azért megnéztük, mire lett volna elég az ölébe hullott pénz Magyarország legdrágább utcájában. Az Andrássy út celebek által oly kedvelt luxusüzletei széles szórás mutatnak: az Armaniban most a leárazások miatt szinte bármit megvehetett volna 90.000 forint alatt, a Cavalliba azonban nem is lett volna érdemes bemennie ennyi pénzzel.

Armani

Az álláskeresési járadékot leginkább Giorgo Armani magyar butikjában lett volna érdemes elverni, ott épp leárazások vannak: a farmerek 70.000 forintról 35.000-re vannak leárazva, ráadásul minden cipő féláron kapható, így Zimány egy-egy ikonikus darabot most akár 40.000 forintért megkaphatott volna. Az övek, szemüvegek leárazáson kívül is 88.000 forint alatt vannak, és akár egy miniruha is belefér a keretbe: a 190.000 forintnak most csak a felét kell kifizetni, annyi meg épp kijön a járadékból. A mi kedvencünk egy csíkos szalagos fekete kalap és a hozzá illő csíkos sál volt: teljes áron a kettő együtt 120.000 forint lenne, de mindkettő le van árazva. Most még egy parfümöt is mellécsaphat a segélyezett, és még marad fagyira is.

Roberto Cavalli

Az olasz mester üzletében nem volt érdemes alaposan körülnéznünk: kérdésünkre, mit lehet kapni 88.000 forintért, az eladóhölgy udvariasan a leárazott ékszerek pultjához kísért minket. Csupán pár nyaklánc közül válogathattunk, a hozzájuk illő fülbevalókért már további súlyos pénzeket kellett volna otthagynunk. Ha a glammodell foga esetleg egy Cavalli ruhácskára fájna, körülbelül a járadék ötszörösét kellene magával hoznia (ha már nem hívják a rendezvényeikre, hogy élő reklámfelületként ingyen kaphasson tőlük). Táskák, cipők vannak pár százezerért és a napszemüvegekért sem kell több pénzt félretenni, de ez most mellékes: akárhogy is nézzük, ezzel az összeggel ebben a boltban nem megyünk sokra.

Gucci

A Gucciban tart még a leárazás, de nem árt sietni, már csak egy-két darab maradt. Ha Zimány új táskát szeretne, a legkisebb, tolltartóméretűek közül válogathat: az apró darabok teljes áron közel 70.000 forintot kóstálnak, ám leárazva viszonylag olcsón szert tehetünk rájuk. A szemüvegek, övek, és némelyik cipő teljes áron is kevesebbet tesz ki, mint az álláskeresési járadék összege – bár nem sokkal. Találtunk helyes rózsaszín gumi-balerinacipőt 31.000 forintért, és hasonlóképp unpraktikus, de legalább Gucci logós kulcstartókat körülbelül 28 ezerért. Ha Zimány párját, Kaló Dénest szeretné valamivel meglepni Zimány, ajánljuk a Gucci logós nyakkendőt 37.500 forintért.

Louis Vuitton

A celebek által oly kedvelt márka boltjában nem bírtuk komolyan venni a körülbelül 50.000 forintos hajgumik és csatok látványát. A táskák gyönyörűek, de mindegyik többe kerül, mint 88.000 forint. Az álláskeresési járadékból simán vehetünk övet: pontosan 88.000 forintért adják az egyik Damier Azur mintájú, aranycsatos darabot. Ennél kicsit olcsóbbak a kulcstartók, de hát azt már tudjuk, ezt jobban megéri a Gucciban beszerezni. Zimány nézhet magának táskaékszert is, ami azért praktikus, mert kábé 70.000 forintért megkapja bármelyiket. A cipők, sálak 100.000 forint körül járnak és nincs leárazás, úgyhogy ha épp szandálra fáj Zimány foga, további támogatásokat kell igényelnie.

Burberry

A Burberry sem olcsó hely, sőt. Csak kis kiegészítőkre lenne elég a járadék: például a clutch-nak becézett, inkább személyigazolvány-tartóként funkcionáló 40.000 forintos pénztárcára, vagy Burberry-kockás gumicsizmára. Kockás sálat is vehet Zimány ennyi pénzből, vagy fehér inget 72.000 forintért. A divatház legendás trencskói és gyönyörű bőrtáskái ennél sokkal többe kerülnek. Ha inkább otthonról vásárolna a modell, a burberry.eu-n megteheti: a kiegészítők 150-250 euró (40-70 ezer forint) körül mozognak, női póló 140 euró (kb. 40.000 forint), ing és farmer 270 euró (75.000 forint), de nézhet bikinit is 175 euróért (48.000 forint).

D&G

A nemrég nyílt D&G boltban tombol a leárazás és az eredeti árak alacsonyabbak, mint gondoltuk. Farmerek már 60.000 forintért vannak, és találtunk 12.000-es pólót (utóbbi a leárazás miatt kerül ennyibe). Bőrtáskára itt sem elég 88.000 forint, de a csizmik nagy barátja most egy gyönyörű magas sarkúhoz fél áron hozzájuthat, így csak 90.000-be fáj: igazán megéri hozzácsapni még azt a kétezret az ingyen jött pénzhez. A kifutón is látott tüllszoknya talán túl drága, de a hozzá illő fodros deréköv csupán 35.000 forint. A mi szívünk csücske a 40.000 forint körüli szalmatáska volt, illetve egy pisztoly-mintás póló. Emellé még egy D&G logós övet is választhatunk, akkor is csak pár ezer forinttal lépjük túl a járadék nyújtotta keretet. Persze egy igazi Dolce & Gabbana (és nem D&G) üzletből valószínűleg üres kézzel távozik, aki kilencvenezer forinttal állít be.

Ön szerint hol költené el járadékát Zimány Linda?

Vonatkoztassunk el attól, hogy Zimány végül nagylelkűen eladakozta az először letagadott, majd beismert álláskeresési járadékának összegét: ön szerint, ha épp lett volna ideje az elmúlt két hónapban bokros teendői, vizsgaidőszaka, bulimeghívásai (és nyilván az álláskeresés) mellett shoppingolni, vajon melyik designer butikban verte volna el a járadékot? Ön hol vásárolna, ha ölébe hullik kilencvenezer forint? Burberry csizmát, vagy leértékelt Armani papucsot venne? Vagy pár designer-kulcstartóval lepné meg magát? Esetleg napszemüveget és övet venne a D&G-ben, vagy meglepné párját egy Gucci nyakkendővel?