A nemrég befejeződött londoni divathéten is alaposan kitettek magukért a divatbemutatók rendezői, voltak meztelen modellek, öreg modellek, nagy esések, ami csak kell. A divatshow-k már rég nem csak a ruhák felvonultatásáról szólnak, mi most előveszünk néhány régi kedvencet: Alexander McQueen például a modellekkel sakkozott, Hussein Chalayan a szoknyává alakuló faasztallal írta be magát a divattörténelembe, Galliano számára rég nem tabu idősek és kövérek kifutóra küldése.

Az 1970-es 80-as évektől kezdtek a divattervezők komoly performanszokat rendezni egyszerű ruhabemutatás helyett, a 90-es években pedig a divat nagyjai pénzt és időt nem sajnálva valósították meg álmaikat a kifutókon. Galliano, McQueen és Chalayan bemutatóit épp azért szeretjük, mert sokkal többről szólnak, mint egy szimpla ruhamustra: minél eredetibb a show, annál nagyobb sikere lesz adott divattervezőnek. Nézzük, kik és milyen különlegességgel írták be magukat a divattörténelembe az elmúlt években.

Hussein Chalayan és a faasztal

Hussein Chalayan török-ciprusi tervező bemutatói inkább a performansz kategóriába esnek, mint a divatshow-jéba. A díszlet mindig minimalista, a ruhák azonban gyakran önálló életet élnek, kicsit „Alice Csodaországban” érzésünk támad, ahogy a fehér ruha pántja kézzé alakul vagy a székhuzatból ruha lesz. Chalayan 2010-11 őszi/téli bemutatója egész unalmasnak tűnik – semmi show elem, „csak” különleges szabású ruhák – a 2000-es őszi/téli show-hoz képest, ami híressé tette a tervezőt. Azon a bemutatón mindössze egy szegényesen berendezett szoba volt a díszlet. A modellek mosoly nélkül vonultak be és ki, majd egyszer csak lehúzták a fotelekről a huzatot és felvették (4:35-nél), aztán összecsomagolták bőrönddé az ülőalkalmatosságokat. A show legnagyobb sikerű látványossága a szoknyává alakuló faasztal volt (7:44-nél), amit azóta emleget a divatvilág.

Alexander McQueen és Kate Moss hologramja

A nemrég elhunyt tervezőről sokan csak halála után vagy a Lady Gaga által is igen kedvelt patacipői kapcsán hallottak, pedig legendás show-kat rendezett. 1999-ben korszakos zseniként könyvelték el a divatszakértők, amikor egy egyszerű, fehér ruhában küldött kifutóra egy modellt, akinek öltözetét robotok fújták színesre a bemutató során. 2005-ben pedig egy alulról megvilágított színpadra vonultak ki modelljei: miután minden lány elfoglalta helyét, sakkparti kezdődött, melyben a manökenek voltak a bábuk: a pár perces játszma végén győztest is hirdettek, de nem áruljuk el, a fekete vagy a fehér fél nyert-e.

2006-ban újabb ötlettel írta be magát McQueen a divattörténelembe, amikor a divatbemutatón a színpad közepén elhelyezett üvegpiramisban megjelent Kate Moss hologramja.

John Galliano és különleges modellei

John Galliano, a Dior ház tervezője kedveli a teatralitást, és nem csak a Dior kifutón tesz ki magáért, saját John Galliano kollekciójának is hatásvadász bemutatókat rendez. 2006-os tavaszi bemutatóján egy kulcslyukon keresztül léptek a modellek a kifutóra, a nézők pedig igazi mesevilágba csöppentek: a bemutatón nem csak manökenek rótták a köröket, hanem óriások, törpék, idős emberek vagy egyszerűen csak különleges fazonok, akik jóindulattal sem mondhatók modellalkatnak.

Viktor & Rolf, az örök lázadók

Viktor Horsting és Rolf Snoeren, a Viktor&Rolf divatház tervezői rendszeresen különleges bemutatókkal sokkolják a divatszeretőket. A holland páros 2007-ben például bemutatóját nem világította meg, csak a modelleket: rájuk szereltek lámpákat, így csak a lányokat lehetett látni (belőlük se sokat). 2009-ben technikai újítással tették az általában az elitnek szervezett bemutatót emberközelivé: honlapjukon élőben ment divatbemutatójuk, melyben egyetlen modell szerepelt, Shalom Harlow. 2010-ben folytatták az egymodelles koncepciót: az őszi/téli show-n Kristen McMenamy-ra adták az összes ruhát, majd fokozatosan levetkőztették a kifutón és átadták a ruhákat a többi lengén öltözött manökenre.

Chanel és a Grand Palais

A Chanel a helyszínválasztásban konzervatívnak mondható: minden prêt-à-porter bemutatójukat a párizsi Grand Palais-ban rendezik, csak a díszlet változik. A 2010-es tavaszi párizsi divathét alakalmából Karl Lagerfeld csapata pajtát építtetett a hatalmas csarnokba és szalmabálában fetrengő modellekkel indította a vidéki erotikával túlfűtött show-t, melyen Lily Allen énekelt. A 2010-11 őszi/téli bemutatón jéghegyek közt, vízben vonultak fel a modellek: ritka az ennyire látványos bemutató.

A londoni divathét újdonságai

A 2010-es őszi londoni divathéten is mindent megtettek a tervezők, hogy vendégeik jól szórakozzanak. Juan Duyos bemutatóján 4 idős modell lépett a kifutóra, köztük egy legenda, a 71 éves Veruschka von Lehndorff, aki egyszer Salvador Dalival is dolgozott. Ha minden jól megy, a spanyol tervező a Madridi Divathéten is nagymamakorú manökeneket küld majd kifutóra. „Elegem van abból, hogy 20 éves modellekkel reklámozzák a ránctalanítókrémet, melyeket a 60-as korosztály használ. A szépség nem múlik el 40-50 éves korban” – mondta a tervező a brit Metro magazinnak. Charile Le Mindu meztelenkedéssel próbálta felhívni magára a figyelmet (sikeresen): a 24 éves tervező néhány modellt pucéran küldött a kifutóra. Egy pár cipőben, táskával a kézben, kalappal, parókában vonultak közönség elé a bátor modellek.