A héten a New York-i Carnegie Hallban díjazta a Glamour magazin az elmúlt év legkiemelkedőbb nőit. Az idén 20 éves „Women of the Year” vörös szőnyegén hírességek, királynők, sportolók vonultatták fel néha nem a legjobb ízléssel kiválasztott estélyi ruháikat. Fergie hasig felsliccelt vörös ruhában, Ránija királyné kék-foltos selyemruhában érkezett. Ön szerint az év melyik Nője választotta a legszebb ruhát a hétfői eseményre?

1. Fergie

A Black Eyed Peas énekesnője, teljes nevén Stacy Ann Ferguson félvállas, magasan felsliccelt vörös Zac Posen ruhában jelent meg a Glamour eseményén. Férje, Josh Duhamel nagyon büszke volt Fergie-re: „Hogy büszke vagyok-e rá? Látták azt a vörös ruhát? Csodálatosan néz ki!” – mondta Duhamel a magazinnak. Ferguson különleges vörös körömcipőt és rengeteg gyémántot választott hangsúlyos ruhája mellé. Az énekesnő, aki épp a napokban ismerte be, hogy még mindig nem szabadult meg a drogoktól, jótékonysági munkájáért kapta az elismerést a hétfői eseményen: a mellrákkutatás fellendítéséért harcol, és az AIDS veszélyeire próbálja felhívni a figyelmet.

 

2. Janet Jackson

Janet Jackson Donatella Versace estélyijében vonult fel a vörös szőnyegen. Versacéval – mint mondta – sokminden összeköti őket, például az, hogy mindketten fiatalon elvesztették testvérüket. Jackson fekete bundát vett csónaknyakú, egyenes szabású, földig érő fekete ruhája fölé: valószínűleg ezzel is a szőrmékkel foglalkozó BlackGlama divatcéget promózza, melynek nemrég ő lett az arca. Ezzel Jackson kivívta a PETA és sok más állatvédő ellenszenvét, ráadásul a bunda az ő alkatát is erősíti: az épp vékony korszakát élő énekesnőn nem mutat jól a kiskabát.

 

3. Hilary Swank

Hilary Swank szintén Donatella Versacétól választott estélyit az eseményre, ahogy első Golden Globe-díját is ugyanezen divatház egyik kreációjában vette át: „Versace a kabalám” – mondta. A bézs-testszínű selyemruhát a míderként feszülő aranyrácsos rész dobná fel, de inkább olyan, mintha Swank egy páncél alá való sodronyinget vagy egy madárkalitkát húzott volna a szemmel láthatóan könnyen gyűrődő ruhára. Swank az Elle magazin partijára is aranyszínű ruhát választott, de akkor hónaljkutyája érdekesebb volt, mint a ruha. A színésznő ennek a magazinnak a partiján nem villantott szőrt, így mindenki mondandójára figyelt, amikor Donatella Versacét, az Év egyik Nőjét ünnepelte a színpadon.

 

4. Ránija jordán királyné

Az új Dianaként is emlegetett Jordán királyné csillogó Halston ruhában vette át a Glamour díját. A világos tónusú, kékes ruhán aranycsatos öv emeli ki a királyné derekát, de a ruha színe sápaszt, a mintája pedig leginkább otthonkára emlékeztet.

A királynét a Harper’s Bazaar a világ legszebb asszonyai közt tartja számon, az amerikai Forbes magazin pedig a világ 81. legbefolyásosabb nőjeként említette 2005-ben. Emellett 2008-ban számos elismerést kapott Youtube csatornája: a női jogokért és modern iszlámért küzdő négygyermekes királyné az internetes felzárkózást Jordánia prioritásának tekinti. „A ’glamour’, a csillogás nem azt jelenti, mennyire jól tud kinézni az ember, hanem azt, mennyi jót tud tenni”– mondta Ránija.

 

5. Julia Roberts

A percenként 100 milliót érő Julia Robertset nem legjobb estélyi ruhái miatt szeretjük, de ez alkalommal egyébként nem is mutatott sokat alkalmi öltözékéből: le sem vette bundás kabátját, mely alatt egy L’Wren Scott ruhát – és egy pár műmellet – lehet sejteni. A fekete összeállítást Roberts stylistja leopárdmintás cipővel dobta fel. A színésznő azzal vívta ki az Év Nője címet, hogy a megújuló energiaforrásokért kampányol, igyekszik felhívni a figyelmet a Rett-szindrómára, valamint Paul Newman The Hole in the Wall tábora mellett is segédkezik, ahol rákos gyerekekkel foglalkoznak.

 
 

6. Libéria elnöknője, Ellen Johnson Sirleaf

A világon jelenleg 18 nő tölt be miniszterelnöki vagy köztársasági elnöki posztot, közülük négyen, Iveta Radicova szlovák köztársasági miniszterasszony, Dalia Grybauskaite, litván elnökasszony, Kamla Persad-Bissessar Trinidad és Tobago köztársasági elnöke és Ellen Johnson Sileaf, Libéria elnökasszonya vették át az Év Nőinek járó Glamour díjat. Libéria „Vasladyje” 2005-ben vált Afrika első, szabadon megválasztott női elnökévé: „Ha több női államfő lenne, egy sokkal békésebb és gazdagabb világban élnénk, mely egységességen, igazságon és egyenlőség alapszik” – mondta a szürke estélyit és turbánt viselő elnökasszony. Sirleaf a csillogó, szürke estélyit színben passzoló, fél vállán átvetett stólával körítette. Mind a négy politikusnőt a visszafogott elegancia és borús színek jellemezték.

 

7. Cher

Cher nem öltözött ki túlságosan az életműdíj átvételéhez: hosszú fekete szoknya, Rock feliratú kitűző és bőrdzseki feszült a 64 éves énekesnőn. Az énekesnő életműdíját többek közt annak köszönheti, hogy kenyai gyerekeknek építtetett iskolát, és sebesült veteránokat támogat: a díjátadón két sérült veterán is megköszönte Chernek eddigi munkáját. Az énekesnő köszönőbeszédében elmondta, saját életének kudarcaiból, veszteségeiből merít erőt, és sosem fogad el nemleges választ: „A ’nem’ parasztvakítás, egy olyan szó, amit valaki csak úgy kitalált”.

Ki volt a legjobban öltözött Év Nője?

Önnek szerint ki választott jobban: a köldökig sliccelt Fergie, akire férje is borzasztó büszke, vagy Libéria miniszterelnöke, aki visszafogott, szürke, zárt ruhát vett? Ön szerint menő a rácsos míder Swanken vagy sokkal jobban néz ki Jackson bundája? Esetleg Julia Roberts kabátja és leopárdmintás cipője fogta meg? Szavazzon kedvencére: döntse el, ki legyen a Glamour gála legjobban öltözött nője!