A legtöbbet a pret-a-porter, azaz úgymond a viselésre szánt ruhák divatheteiről és -bemutatóiról szoktunk hallani, de ezen a héten Párizs kifutóin a szezon haute couture öltözékeiben vonultak végig a modellek. Itt kapnak helyet azok a különleges alkalmakra szánt, egyedi, luxuskivitelű ruhaköltemények, amelyeknek a divathoz úgymond semmi köze, ez már inkább a női test feldíszítésének elvont művészete. De nem kell megijedni, a humor és a szex ebből a műfajból se hiányzik. A heti trendbe most a friss haute couture-kollekciókból válogattunk össze hatot, vannak közöttünk legendás nevek és hozzájuk képest ismeretlen új tehetségek is. Önnek melyik tetszik a legjobban?

Valentino

A mester visszavonulása után a híres olasz divatház kreatív irányítását egy tervezőpár vette át, kicsit szokatlan módon egy férfi és egy nő. Ők Pier Paolo Piccioli és Maria Grazia Chiuri, akik ezúttal az haute couture kollekciót a láthatatlanságig könnyed ruhák sorozataként álmodták meg. A halványrózsaszín, fehér, bézs, pasztell- és testszínű estélyik szinte eggyé olvadnak az őket viselő hölgyekkel, kivéve talán az afrikai származású modellek esetében, akiknek sötétebb bőrszíne gyönyörű kontrasztot ad a ruhák tónusával. Galériánkban több kép is van Valentinóról, ne felejtsen el belelapozni!

Maurizio Galante

Maurizio Galante egy kevésbé ismert olasz tervező, aki szintén Párizsban mutatta be legújabb estélyijeit. A Valentino halvány eleganciájával szemben ő merészen belenyúlt a színekbe, és ugyanezt tette sminkese is. A törzsi arcfestésre emlékeztető módon a modellek feje maszkszerűen be van kenve a ruha árnyalatát ismétlő festékkel, de az egzotikus hatást a fejről lelógó szokatlan ékszerek is erősítik. Az itt látható ledér zöld hölgyön kívül galériánkban egy olyan lila manöken is megtekinthető, akinek fejéről karvastagságú aranylánc lóg rá a poncsóra emlékeztető felsőre.

Jean-Paul Gaultier

A lassan veteránnak számító francia fenegyerek nemcsak a férfidivattal hökkentette meg a közönséget a héten, hanem teljes erőbedobással nyomult tovább a női vonalon is. A saját neve alatt futó haute couture-kollekciót sörény- vagy punktaréjszerű fejdíszek tették emlékezetessé (mármint a transznemű, férfiként és nőként is dolgozó modellen kívül). Jean-Paul Gaultier show-ján egymás után érkeztek a kifutóra a megtarajosított, vad ruhaköltemények, hálós harisnyával és néha nyakörvre emlékeztető kiegészítőkkel. De az haute couture-be mégse fér bele akármennyi punkság, így jutott bőven hely a pezsgő erotikával kacérkodó eleganciának is: a bemutató – hiszen Párizsban tartotta azt egy párizsi tervező – egy kánkánelőadásba torkollott.

On Aura Tout Vu

És akkor jöjjön a fent beígért humorkategória is. A nem igazán ismert On Aura Tout Vu divatház bemutatóján élő madarak használata szolgáltatta a botránykövet a beszédtémára éhes közönség számára. A bizarrnál bizarrabb ruhák közül a kedvencünk ezen a képen látható (a részletek csak a fotó kinagyításával élvezhetőek, ne felejtsen el odakattintani). A hatalmas gerlefészekkel díszített estélyiben igazi galambok ültek, akik éppen gyémánttojásaikat költögették. Ez már önmagában is vicces – és drága – ötlet, de a fő poén valószínűleg az, ahogy a fészekből kakukktojásként kikandikál a modell kopaszra borotvált feje. Most bánhatjuk csak igazán, hogy idén nem lesz Operabál.

Stephane Rolland

Ötödikként egy újabb kevésbé híres francia tervezőt szeretnénk az ön figyelmébe ajánlani, Stephane Rolland-t. Miközben például a Valentino és Jean-Paul Gaultier a női testre jellemző természetes vonalat (váll-keskeny derék-széles csípő) követték ruháikkal, addig Rolland ennek a sziluettnek az átalakításával kísérletezett (vagy szórakozott, ez talán jobb szó). Ebből a ruhából hiányzik a keskeny derékrész, így a váll után azonnal a hatalmas, széles csípő következik. Úgy is mondhatjuk, hogy az egész ruha egy hatalmas nagy csípő, középen a dekoltázsnál egy olyan alakú vágással, amely bizonyára több férfiolvasónk fantáziáját is be fogja indítani. De legyen akármilyen szokatlan vagy akár nevetséges ez a ruha, az elegáns vonalak és a fekete szín mégis adnak valami titokzatosságot az egésznek. Kétségkívül hordhatatlan, valószínűleg mégis zseniális.

Christian Dior

Önnek ki lett a kedvence?

És a végére hagytuk a Christian Dior nevével fémjelzett francia divatházat, amelynek vezető tervezője a gibraltári születésű, de Nagy-Britanniából kiindult John Galliano. Elképesztően részletgazdag, mégsem kaotikus ruháiban van egy jó adag retro a negyvenes-ötvenes évek tájékáról és elképesztő mennyiségű elegancia. A döbbenetes érzékkel eltalált színeket és árnyalatokat Stephen Jones kalapjai koronázták. Ámuljon egyet ön is a fényképeken, aztán válasszon kedvencet: melyik tervező álomvilágába lépne be a legszívesebben?