A 2011-2012-es ősz-téli férfidivat-bemutatók szezonja a héten ért véget. A Milánóban és Párizsban tartott divathetek teljes anyagát átnéztük, és az események esszenciáját megpróbáltuk 10 fotóba sűríteni. Ebből az összeállításból nagy vonalakban kiderül, mik azok az irányok, amerre a férfiakról a divat által kialakított kép a közeljövőben el fog mozdulni. Természetesen a legextrémebb és leglátványosabb fotókat választottuk ki, hogy önnek minél jobban essen a kattintgatás.

Bácsik a kifutón

A bemutatószezon egyik legnagyobb szenzációja az volt, hogy végre a férfiak divatja is elért oda, ami a nők divatjában egy ideje már egész megszokottnak számít: Yohji Yamamoto elismert japán tervező párizsi műsorában több idős úr is végigvonult a kifutón a kisfiús-fiatalabb modellek mellett. Persze amint azt Tony Ward példája mutatja, az 50 közelében sem lehetetlen érvényesülni egy férfinak a divat világában, de Tony Ward éppen azért maradhat meg a helyén annyi évtizede, mert gyakorlatilag alig látszik rajta a kora.

Megdöbbentően ritka az olyan alkalom, amikor öregurakat nem korukat letagadva, hanem azt felvállalva, kifejezetten mint idősebb férfiakat mutat be a divatvilág. Ezt a tabut törte most meg Yohji Yamamoto. Persze ettől még nem lesz menő 2011-ben sem öregnek lenni, de ha legalább egyvalaki van, aki nem hagyja feledésbe merülni a tiszteletreméltóan elegáns (esetleg excentrikus) idős urak képét, az már pozitívum.

Extrém férfiak nem túl extrém ruhában

Bár az összeállítás 10 fotójának zöme az igazán extrém öltözékekre mutat példát, nagyon gyakori volt a bemutatókon, hogy a szokásos sötét öltöny valami szőrmentén frissített verziójába egy többé-kevésbé megdöbbentő külsejű modellt öltöztettek. Erre jó példa volt például az Armani vagy a Versace, de a legeklatánsabban a Mugler-bemutatón tolták a közönség arcába azt az üzenetet, hogy ha maga a férfi különleges, akkor végülis tökmindegy, hogy mibe öltözik.

Amint azt a Kockahas-blogban már hírül adtuk, Nicola Formichetti arctetovált modellekkel hangsúlyozta ezt a bölcsességet a Muglernél, de a többi divatbemutatón is rengeteg volt a meglepő külsejű modell. Volt olyan skandináv típusú, nagydarab férfi, aki vállra omló hosszú szőke hajjal tűnt ki, egy belga bemutatón afrikai származású modellek különleges frizuráira lehetett rácsodálkozni, és egymást érték a hatalmas szakállak. Úgy tűnik, az arcszőrzet növesztése, bár szinte a tetováláshoz hasonlóan extrémnek számít, a férfiasság nagy jelképének számít megint (vagy továbbra is). A macsó kiegészítők csimborasszója a szakáll mellé Gaultier-nál egyébként egy combra erősített kés volt.

Egy kalap alatt

A divatbemutatókat végignézve 2011. második felének legnagyobb trendjének a kalap ígérkezik. De nem az a Justin Timberlake-féle, rég lejárt, keskeny karimás fazon, hanem a jókora, régi korokat idéző kalap, ami alatt szinte el is lehet bújni. És még a fejfedőknél maradva említsük meg, hogy a női turbántrend Jean-Paul Gaultier-szerint a férfiakra is érvényes lesz ősztől. Végülis a turbán eredetileg férfiviselet.

De nem a szöveg itt a lényeg, hanem a képek - kattintson valamelyik fotóra, és nézze végig a galériát! A több százból mi ezt a 10 öltözéket találtuk a legérdekesebbnek.