Ezen a héten folyt a londoni divathét, és a Daily Mail kemény kritikával illette a tervezőket, hogy a plus size trendekkel szembemenve még mindig alkalmaznak csontsovány modelleket. A fő botránykő Chloe Memisevic, szerb származású manöken volt, de mi megnéztük, hogy egy kiragadott példa volt-e csak az egészségtelenül vékony lány felbukkanása, vagy többen voltak az anorexiaközeli alkatúak. A divathéten készült fotókat átnézve a legsoványabbnak tűnő modelleket válogattuk össze ebbe a cikkbe. Ön egyetért a londoni divathéttel szemben felhozott kritikával?

Mary Katrantzou

A görög származású tervezőnő Londonból kiindulva tervezi meghódítani a világot. 2011-12-es ősz-téli kollekciójában hemzsegtek a múzeumi kincsekre való utalások a kínai ming vázáktól egészen Mary Katrantzou őshazájának amforáin látható motívumokig, amik a képen látható modell szoknyájának alját és tetejét szegélyezik.

Ezt az eklektikus és színgazdag összeállítást ebben az esetben mindenesetre egy ilyen sovány modellre adták, akinek kiugró kulcscsontja van, meglehetősen szögletes válla és vékony karja. A manökennek nagy szerencséje, hogy legalább az arca kerek és nem beesett, mert úgy szinte betegnek nézne ki.

Charlie Le Mindu

Ő az a tervező, aki az előző szezonban meztelen modellekkel hívta fel magára a figyelmet, korábban pedig egerekből és patkányokból készített fejdíszt. A meztelenség a legutóbbi bemutatójáról sem hiányzott, de most, talán az esélyegyenlőség nevében Charlie Le Mindu férfiakat és nőket, fehér és színes bőrű modelleket egyaránt alkalmazott gyakorlatilag nemlétező ruhái bemutatására.

Egyetlen dolog van, amiben a jelek szerint még Charlie Le Mindu sem kedveli a változatosságot: modelljei mind egy szálig vékonyak voltak. Az afrikai származású nők közismertek arról, hogy gyakran dús idomokkal áldja meg őket a természet, a képen látható hölgy esetében azonban ilyenekről nem lehet szó. Persze azt sem lehet mondani, hogy anorexiás lenne - vagy mégis?

Charles Anastase

Charles Anastase modelljeit a kritikusok Lolitához és Ophéliához hasonlították. Az általunk választott fotón látható hölgy inkább az utóbbira emlékeztet, pontosabban annak is csak a szellemére, amint a vár valamelyik elhagyatott folyosóján kísért. Bár különösebben nem sovány a hosszú, fehér, nagyjából egyenes szabású ruhát viselő modell, színtelen ajkai, besötétített-árnyékolt szemei olyan érzetet kelthetnek a nézőben, mintha a lány a túlvilágról tért volna vissza.

Ezen a fotón ugyan nem látszik a lábbeli, de Charles Anastase ráadásul valamennyi manökenjére még a szokásosnál is vastagabb talpú és magasabb sarkú cipőket adott, hogy az általa bemutatott nők még magasabbnak és ezáltal még vékonyabbnak tűnjenek.

Julien MacDonald

A félig skót, félig walesi származású tervező azon az úton jár tovább, amin többek között Alexander McQueen is elindult (akivel egyébként dolgozott is együtt). Legfrissebb, 2011-12-es ősz-téli kollekciója kifejezetten a goth-rock stílusból merített, nőies idomoktól (és szemöldököktől) gyakorlatilag mentes, sápkóros modellekkel.

Julian MacDonaldnál minden félelmetes és fekete volt, pókháló- vagy tövisszerű mintákkal gyönyörűen benőve. A képen látható modell sminkje a szemeknél és a járomcsont alatti sötétítéssel ráadásul még rá is erősít az “önmagát kínzó, beesett arcú, beteges rockercsajszi vagyok” életérzésre.

Caroline Charles

A renitenskedő Julien MacDonalddal szemben Caroline Charles a klasszikus brit ruhatervezést képviseli, hiszen a veterán tervezőnő már 47 éve dolgozik. Ennek megfelelően kedves, szerethető, retro-hangulatú kollekciója huszadik századi divatirányzatokat dolgoz fel, utalásokkal a brit királyi család bizonyos tagjaira, elsősorban Wallis Simpsonra, aki miatt VIII. Eduárd lemondott a trónról.

A sok elegáns ruhadarab között azonban néha elvesznek maguk a nők, mint például a képen látható vállfavékonyságú modell esetében, aki szinte nincs is ott az általa bemutatott, ráadásul optikailag soványító hatású sötét kosztümben.

Bora Aksu

Melyikük modellje néz ki a legjobban?

Bora Aksu egy török származású, 15 éve Angliában élő tervező. Azt mondja saját kollekciójáról, hogy romantikus, de sötétebb tónusokkal. A képen látható modell fejkötőjében a sötétebb tónusok egyértelműek, a romantikát azonbatn viszonylag nehéz felfedezni, de még nehezebb alkarjának kiugró csontjaiban.

Persze ettől még ez a modell sem képviseli azt az extremitást, amivel a legdurvább esetekben lehet(ett) néha találkozni a divatvilágban. Sőt, az is lehet, hogy olvasóink között lesz olyan, akinek pont Bora Aksu modellje jön be. Mint a heti trendben mindig, most is a legjobbra kell szavazni: a vékony lányok divatját bemutató manökenek közül melyiknek a stílusa jön be önnek a leginkább?