Vérhányásra velőscsontot, ujjunkra akupresszúrás stimulációs gyűrűt, narancsbőrünkre zsírtörő vákuumot ajánlottak a fogyókúra-kiállításon. Agonizáltunk kicsit a hájképleteinken, de a dietetikus magyarázata mindent helyretett.

Az első Slimexpo Fogyókúra, Szépség, Egészség Fesztivál elvileg azt mutatta volna meg, hogyan legyünk egészségesek, béküljünk meg önmagunkkal és közben hozzuk ki adottságainkból a lehető legjobbat. Ehhez képest szinte mindent a fogyásról szólt, a lehető legváltozatosabb módszerekkel. "Elkövettük azt a hibát, hogy először volt meg a brandnév" - mondta el Tóth Zsuzsa, a rendezvény egyik szervezője, hozzátéve, a stábot az elhízás káros élettani hatásai, illetve a magyarok elhízottsági statisztikái ihlették meg, ezért koncentráltak elsősorban a testsúlycsökkentésre. "Lehet, hogy jobban hangzott volna a Health Expo, de a teljes neve az eseménynek Slimexpo Fogyókúra, Szépség, Egészség Fesztivál.”

A helyszínt körbejárva a kínálat elegyesnek tűnt: csodaklinikák szupergépei, és új generációs fogyasztótabletták éppúgy megjelentek, mint természetgyógyászok, dietetikusok, speciális ételeket forgalmazó vállalkozók, és beauty coachok, akiket valószínűleg nem elég trendi szépségtanácsadónak hívni. Látogató azonban kevés volt: ennek oka éppúgy lehetett a péntek délutáni időpont, mint a jó idő, a hosszú hétvége és az érdeklődés hiánya.

Mi azonban az egyik standnál megismerkedhettünk Hartmann Ferenccel, aki azzal indított: nem szívesen használja a „természetgyógyász” kifejezést, mert az mostanában elég pejoratív felhangokkal terhes. Kifejtette, tevékenységük a kínai orvoslás hagyományaira épít, az egyik módszer például úgy, hogy nem különíti el a gyógynövényeket a többi élelmiszertől, azt vallva, minden ételnek van gyógyhatása.

„A kínaiak a táplálékokat nem molekulák, hanem energia szerint választják meg. Bármilyen táplálék feltölt vagy levezet, melegít vagy hűt, ezt a rendszert az 1200-as évekig kidolgozták.” A csokoládé, mint édes, például feltölt, magyarázta. Annyi a dolga, hogy kifaggassa a beteget táplálkozási szokásairól – fogyaszt-e húst – , és ez alapján összeállítson neki egy ételsort. Szerencsések voltunk, betekinthettünk az étellistába, amelyből kiderült, a velős marhacsont jó lehet vérhányásra, orrvérzésre és aranyérre. Nekünk a feltöltődéshez őszibarackkonzervet ajánlott, mert most nincs áfonyaszezon.

Stimuláció mindenek felett

Egy másik standnál belefutottunk néhány stimuláló jellegű termékbe is: az egyik vívmány egy tenyérben alkalmazandó, kerek, műanyag készség, amelyben egy golyó kering, ettől pedig mikrorezonancia keletkezik benne, amely a motoros idegeket stimulálja – fejtette ki készítője.  Másik találmányában két teniszlabda egyesül egy műanyag félcsőben, hogy masszírozni lehesen velük. Ezt nem próbáltuk ki, az akupresszúrás jegygyűrűt (az is stimulál) és az akupunktúrás labdát (az is stimulál, csak az szúr is, de legalább aranyszínű) viszont igen.

Aztán komolyabbra váltottunk: találkoztunk testtekercseléssel, vákuumkezeléssel és a köpölyözés elvén működő berendezésekkel, ám ezektől inkább narancsbőrmentesek leszünk, mint egészségesek, bár a tájékoztató szerint egyes kezelések kisöprik a szervezetből a méreganyagokat. Az egyik szakértő hölgy elmondta, az aromaterápiás testtekercseléstől azonnal csökken a ruhaméretünk, a zsírbontó kezelések pedig csak majdnem annyira fájnak, mint egy közepes verés. A feltehetőleg angol eredetiből fordított brosúra arról tájékoztat: náluk alkalmazzák „a világúr technikáját” is, amelyben „a vákuumcső úgy működik, mint egy külső nyirok szív”.

Megkóstoltuk Schobert Norbi új update kakaós csigáját és sajtos akármijét, amelynek elfogyasztása közben megígérte, hogy aznap többet nem leszünk éhesek. Ezt sajnos elrontottuk, mert aztán kipróbáltunk egy bizarrul női nemi jellegekre emlékeztető bioédességet is, amelyet a rendezvény legarrogánsabb szolgáltatója mért ki (egy darab háromszáz forintba került), és ez tönkrevágta a hatást, ráadásul borzalmas volt az íze.

Észleltük dr. Lenkei Gábor vitaminkészítményeit is – hazánk egyik legbefolyásosabb szcientológusának termékeit az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2005-ben kezdte el vizsgálni, majd több vitamin étrend-kiegészítőként történő forgalmazását betiltották, mert túl nagy mennyiségben tartalmazott bizonyos hatóanyagokat, de élelmiszer-készítményben, étrend-kiegészítőben is nem megengedett gyógynövényeket, növényi port és kivonatokat tartalmaztak.

Derűs folytatás

A terem átellenes sarkában a Molett Model ügynökségre bukkantunk, ahol Magyarországon elsőként kizárólag plus size modellekkel dolgoznak, az általános gyakorlattól eltérően. Simonits Gyöngyi cégvezető elmondta: esküvői ruhaszalonja volt, de nagy volt a piaci verseny, ezért egy idő után a molett nőknek való ruhákra specializálódott. Eladásukhoz modellekre volt szüksége, akik nem voltak – úgyhogy szakértői segítséggel kinevelt néhányat. Ügynökségében most körülbelül hetven modell dolgozik, közülük húszan több bemutatón is szerepelnek a hétvégén.

Hogy felmérjük, milyen állapotban vagyunk, meglátogattuk a szakértői kamiont is, ahol viszonylag rövid idő alatt meglehetősen sok szűrővizsgálaton estünk át. Akadt azért üresjárat, így két felvonás között a Who The Fuck Is Alice-szel a háttérben, vérvételtől patakzó ujjal lapozgattuk a szűrőprogram kísérőfüzetét, amelyből Orbán Viktor tekintett ránk derűsen, Schmitt Pál pedig komoran.

Helyükre kerülnek a dolgok

Végül megtaláltuk a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének standját is, ahol Henter Izabella dietetikus, egészségügyi menedzser tette bennünk helyre az élmények kiváltotta káoszt. Úgy vélekedett, ha valaki a fogyókúrát jól csinálja, akkor nem sovány lesz. A soványság szerinte egyébként sem cél, mert az legalább ugyanolyan veszélyes lehet, mint a kövérség – mint kiemelte, nagyon sok sovány embernek magas a testzsírszázaléka. Szerinte az lenne jó, ha minden magyar tudná, hány kilónak kell lennie.

„Az a nehéz ma, hogy valaki kiszűrje a rendelkezésére álló ezer információból azt, ami helyes. Dolgozom például kismamákkal, akik gyakran tanácstalanok: olvasnak valamit, aztán annak az ellenkezőjét, és teljesen összezavarodnak. Ezért is lenne fontos az alapvető egészségügyi ismeretek tisztázása, egészen kicsi kortól” – fejtette ki a szakértő, hozzátéve, nagyon sok a média által meghatározott téves ismeret és hiedelem.

Konkrét tanácsként saját példáját említette: táskájában mindig van valami, egy müzliszelet, alma, répa vagy kefir, hogy ha megéhezik, legyen nála egy kis ennivaló – ezzel megelőzhető szervezetünk „túléheztetése”, ami nemcsak egészségtelen, hanem attól is megóv, hogy vackokat együnk az első adandó helyen.

„Nem tartjuk tiszteletben a testünket. Az ember teste egy adott dolog, és ha ránézünk a családi fényképekre, nem szabad elkeserednünk attól, hogy nem Barbie babák gyülekezete látható rajtuk. Fogadjuk el, hogy ilyenek vagyunk, azt hiszem, ez a felnőtté válás része. És ha sikerül, és megszeretjük magunkat, és a testünket, akkor gondozni is fogjuk, nem éheztetjük, szánunk időt a pihenésére, és leülünk a barátainkkal, szeretteinkkel is beszélgetni, vagy olvasni. Szóval ez nemcsak evés, nemcsak mozgás, nemcsak lélek, hanem az egész, együtt.”